Programma

Eén sociaal huis ? Neen, twee sociale huizen !

N-VA/PLE wil alle Essenaren de kans bieden om zich maximaal te ontplooien in onze samenleving. Vaak zijn er allerlei beperkingen en drempels, die de ontplooiingskansen bemoeilijken. Daar willen we aan tegemoetkomen met een algemene aanpak, hoewel die dikwijls niet zal volstaan en individuele zorg op maat dus noodzakelijk is. Zo’n pasklaar antwoord kan best worden gerealiseerd door de verschillende betrokken diensten zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, of zelfs te integreren.

Over het ene sociaal huis is de laatste jaren in Vlaanderen al veel te doen geweest. Gaat het om een gebouw waarin verschillende diensten worden samengebracht ? Of gaat het om een concept van samenwerking ? Of is het gewoon een vervelende verplichting voor gemeente en OCMW om na het jarenlang cultiveren van een concurrentiegevoel nu toch te moeten samenwerken – op papier tenminste ? In de Essense beleidsnota’s dook de voorbije jaren vooral veel blabla op, maar er veranderde niets.
N-VA/PLE pleit daarom voor duidelijke keuzes. Daarmee willen we gedeeltelijk voortbouwen op die beleidsnota’s. En we trekken de daarin gemaakte keuzes consequent door.

Essen krijgt een dubbel sociaal huis : het huidige OCMW-gebouw aan het Kerkeneind krijgt de functie van sociaal-administratief centrum. De voormalige gebouwen van De Bijster worden een sociaal-medisch centrum, waarin ook het lokaal dienstencentrum wordt ondergebracht.

Concreet blijven in de gebouwen aan Kerkeneind de huidige diensten van het OCMW ondergebracht. Daaraan wordt de maatschappelijk assistente van het gemeentebestuur toegevoegd, die volledig in de sociale dienst van het OCMW wordt geïntegreerd, waardoor ze zich op meer zaken kan richten dan enkel op financiële noden. Door alle gemeentelijke sociale toelagen samen te voegen met die van het OCMW kan bovendien veel meer gezocht worden naar wie juist waar recht op heeft. Op beleidsniveau kunnen zo de incoherenties, de onnodige overlappingen en de gebreken die nu in de toelagen van gemeente en OCMW ingebakken zitten, meteen ook worden weggewerkt.

Ook enkele gemeentelijke diensten verhuizen naar dit centrum aan Kerkeneind, al gaat het daarbij wel om diensten die nog moeten worden opgericht. Daarbij denken we met name aan de woonwinkel met de gemeentelijke woonconsulent en de werkconsulent van de dienst lokale economie (zie respectievelijk de programmateksten rond wonen en rond lokale economie en werk). Ook het Sociaal Verhuurkantoor (zie de tekst rond wonen) en het aanbod van het PWA en de Werkwinkel komen naar hier. De sociale huisvestingsmaatschappijen en de vakbonden krijgen er de kans om een spreekuur in te richten, zodat alles wat met sociale dienstverlening, wonen en werken te maken heeft zich onder één dak bevindt. Dat het gebouw eigendom wordt van het OCMW, spreekt uiteraard voor zich.

Tenslotte blijft ook de Dienst Opvanggezinnen hier gevestigd. Deze dienst wordt bovendien volledig in het OCMW geïntegreerd. Dat is de beste garantie om het voortbestaan van deze dienst te garanderen en om de noodzakelijke uitbreiding en versterking te realiseren. Essen heeft immers nood aan meer voorzieningen voor kinderopvang. De integratie in het OCMW zal het ook mogelijk maken om –aanvullend- dienstencheques in te zetten voor (gelegenheids)kinderopvang en om de financiële stromen meer doorzichtig te maken. Recent nog gaf de jaarrekening van de huidige vzw immers aanleiding tot heel wat discussie met het gemeentebestuur.

De tweede pijler van onze aanpak wordt het sociaal-medisch centrum in de voormalige gebouwen van De Bijster (voorheen de Sint-Jozefskliniek). Het is onze bedoeling dat het OCMW dit gebouw (geheel of gedeeltelijk) zou verwerven. Zo wordt in de eerste plaats het voortbestaan van de Polikliniek gegarandeerd, en kan er ook werk gemaakt worden van een groter aanbod en van een krachtige promotie.

Voorts wordt er ruimte voorzien voor de arbeidsgeneeskundige diensten, voor de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) en eventueel ook voor de ziekenfondsen. Ook Kind & Gezin kan zich hier vestigen.

Het gebouw wordt ook gebruikt om er een Lokaal Dienstencentrum (LDC) in onder te brengen. Dat LDC valt onder de verantwoordelijkheid van het OCMW. Het richt zich niet alleen op de Essense senioren, maar op al wie er gebruik van wil maken, o.m. om het zelfstandig wonen te vergemakkelijken. In het LDC kan iedere Essenaar terecht voor ontspannende activiteiten (waarvoor wordt samengewerkt met de gemeentelijke seniorendienst, de cultuurdienst en de sportdienst).

Het centrum verzorgt ook een cursusaanbod dat gaat van bloemschikken over yoga en geheugentraining tot computergebruik. Ook voor informatieverstrekking is er aandacht, bijvoorbeeld rond gezondheid (waarvoor met de Polikliniek wordt samengewerkt), inbraakpreventie, verkeersveiligheid… In het bijzonder zal er aandacht besteed worden aan vorming voor “mantelzorgers”, mensen die thuis voor de verzorging van hun familieleden instaan. Dat vormingsaanbod moet hen ook de gelegenheid bieden om ervaringen uit te wisselen.

In het LDC worden ook betaalbare warme maaltijden aangeboden, en je kan er op regelmatige basis terecht voor diensten als de kapper, de pedicure, … Daarvoor wordt best samengewerkt met De Bijster. Via het LDC zijn ook de diensten van het centrum Kerkeneind toegankelijk : je kan er rechtstreeks een afspraak maken met de sociale dienst. Of je kan gebruik maken van de mogelijkheden van de dienstencheques en poetshulp aanvragen, of je was afgeven voor het strijkatelier (dat we liefst ook naar het LDC zien verhuizen). Je kan ook de boodschappendienst aanspreken of een afspraak maken met de MinderMobielenCentrale. Wanneer er in de Polikliniek geen permanentie voorzien is, kunnen de afspraken daarvoor ook binnen het LDC geregeld worden.

Tenslotten willen we ook dat het gemeentebestuur ernaar streeft om “De Regenboog” in Essen te houden, en bijkomend de mogelijkheden onderzoekt voor de oprichting van een nursing-tehuis voor zwaar mentaal gehandicapten in onze gemeente.

 

Coherente bevoegdheden

Vanuit het verleden zijn bepaalde delen van het sociaal beleid bij het gemeentebestuur gebleven, ook toen het OCMW een veel bredere taak kreeg dan alleen de “openbare onderstand” te verzorgen of mensen met financiële problemen bij te staan. Het OCMW van vandaag beschikt over bekwame medewerkers en sterke structuren, die het sociaal werkveld goed kennen en probleemsituaties vanuit verschillende invalshoeken kunnen aanpakken (zowel op het vlak van individuele probleemsituaties als op het vlak van bredere maatschappelijke vraagstukken).

Daarom hoort het hele sociale beleid en het gezondheidsbeleid thuis bij het OCMW, d.w.z. alle sociale toelagen, de ondersteuning van de Welzijnsraad, de toelagen aan sociale organisaties, de deelname aan het gezondheidsoverleg… Van de huidige taken van de gemeentelijke dienst Welzijn blijven enkel de ondersteuning van de socio-culturele seniorenactiviteiten en het domein internationale samenwerking bij de gemeente. Een schepen van sociale zaken is in dat geval niet meer nodig (één voor seniorenbeleid wel).

Aangepast wonen

Om senioren toe te laten zelfstandig te blijven wonen maar toch van een aanvullende dienstverlening te genieten, richtte het OCMW zo’n acht jaar geleden de serviceflats van “Residentie Mastbos” op. Het is duidelijk dat daarmee niet aan alle noden op dit vlak wordt tegemoetgekomen. N-VA/PLE wil daarom extra seniorenwoningen met een dienstverlening voorzien. Dat kan binnen het systeem van de serviceflats of erbuiten. Financieel is het niet altijd de meest zinvolle optie om via de verplichte erfpacht-constructie voor serviceflats te werken.

Misschien kan er samen met de huidige eigenaars van het gebouw van De Bijster, de Gasthuiszusters van Antwerpen, wel werk worden gemaakt van een aantal extra seniorenflats ? De rekening moet wel correct gemaakt worden : het is niet de bedoeling om een vorm van gesubsidieerd wonen uit te werken voor wie het eigenlijk niet nodig heeft. De flats (ook de huidige serviceflats) moeten daarom aan de reële kostprijs verhuurd worden, met een jaarlijkse indexaanpassing, en met een sociale tegemoetkoming voor wie met een klein pensioen moet rondkomen !

Kleine of grote boodschappen

Met dienstencheques kan je bij het OCMW terecht voor poetshulp of om gebruik te maken van de diensten van het strijkatelier. Die dienstverlening is voor iedereen toegankelijk, en mensen voor wie de financiële drempel te hoog is, krijgen een korting. Het gebruik van deze diensten moet verder gepromoot worden. Ze zijn niet alleen goed voor de tewerkstelling, ze laten mensen ook toe om (langer) zelfstandig te wonen en maken het voor anderen mogelijk om op de arbeidsmarkt actief te blijven. N-VA/PLE wil nog een aantal bijkomende diensten voorzien. Zo wordt er een boodschappendienst opgezet, die voor jou gaat winkelen. Daarnaast komt er een MinderMobielenCentrale, waarin de Handicar wordt geïntegreerd. Met vrijwilligers en beroepskrachten wordt er zo voor gezorgd dat personen die zich minder vlot kunnen verplaatsen ook ter bestemming geraken. De werking van de Belbus van De Lijn kan hierop worden afgestemd.

LDC neemt de wijk

Naast het centrale LDC willen we ook werk maken van een antenne in de verschillende wijken. Het is daarbij de bedoeling dat in elke wijk een zaaltje of een andere ruimte regelmatig zou gebruikt worden voor activiteiten die vanuit het LDC worden georganiseerd. Bovendien wordt er op regelmatige basis een “zitdag” georganiseerd, waarbij het hele pakket van de OCMW-dienstverlening toegankelijk is. Ook de wijkagent wordt in deze aanpak geïntegreerd, zodat iedereen weet wanneer en waar die aanspreekbaar is.