Programma

Bekwaam personeel zorgt voor een goede dienstverlening

De politici trekken de krijtlijnen van het beleid, maar het is niet de bedoeling dat ze zich ook gaan bemoeien met de concrete uitvoering ervan op het terrein. Daar dient de administratie voor. Om de talrijke opdrachten van een gemeente tot een goed einde te brengen, is een degelijk personeelsbeleid onontbeerlijk. De komende jaren wil N-VA/PLE daarin investeren. Het huidige personeelsbeleid, dat vooral op administratieve formaliteiten gericht is, moet vervangen worden door een echt “human resources”-beleid waarbij voortdurend gezocht wordt naar de juiste vrouw of man op de juiste plaats, en waarbij het gemeentepersoneel carrièrekansen krijgt om zich binnen de organisatie optimaal te ontplooien. Om dat te realiseren moet in de eerste plaats de functie van de personeelsdienst anders worden ingevuld. Daarnaast moeten alle personeelsleden sterker bij de werking van het bestuur betrokken worden door al te hiërarchische structuren te vermijden. Actief meedenken, een eigen mening hebben en daar ook voor uitkomen (met respect voor de uiteindelijke politieke beslissingen), zijn daarbij troeven die moeten aangemoedigd worden (in plaats van te worden afgestraft, zoals dat nu al eens gebeurt).

Om te zorgen dat het gemeentebestuur meer taken zelf aankan en minder beroep moet doen op studiebureaus, moet ook werk worden gemaakt van meer vorming van het personeel. Zoals in onze programmatekst over ruimtelijke ordening staat, willen we Essen van de tekentafel van de studiebureaus weghalen. Maar dan moet er wel geïnvesteerd worden in de eigen capaciteiten om plannen te tekenen of te schrijven. En daarmee bedoelen we zowel ruimtelijke plannen als andere beleidsdocumenten. Als blijkt dat daarvoor onvoldoende gekwalificeerd personeel aanwezig is en vorming geen antwoord kan bieden, moet naar bijkomende deskundigheid worden uitgekeken. Het is immers belangrijk dat het gemeentebestuur zelf de richting aangeeft die Essen wil uitgaan.

Wie goed werkt, moet daarvoor beloond kunnen worden. Anderzijds moet het gemakkelijker worden om afscheid te nemen van iemand die onvoldoende presteert. Het moet in elk geval de bedoeling zijn om de dienstverlening verder te verbeteren. Door op zoek te gaan naar mogelijkheden om efficiënter te werken, en met dezelfde middelen méér dienstverlening aan te bieden. Door de openingsuren van de diensten uit te breiden en in elk geval ook op één avond in de week voor dienstverlening te zorgen. Door actief op zoek te gaan naar feedback vanwege de gebruikers, en door klachten, opmerkingen en suggesties aan te grijpen als mogelijkheden om de dienst te verbeteren, en niet te zien als vervelende stoorzenders.

 

Integriteit

Wie voor een gemeentebestuur of een andere overheid werkt, kan in een situatie terechtkomen waar de grens vervaagt tussen wat wel en wat niet toelaatbaar is. Een klein geschenkje van een inwoner kan een terechte en verdiende appreciatie zijn, maar enkele flessen dure wijn mogen het toekennen van een bouwvergunning natuurlijk niet beïnvloeden. Veel gemeenten werken daarom expliciet aan een integriteitsbeleid, waarbij duidelijke grenzen worden getrokken en waarin ambtenaren (en politici) wordt geleerd hoe met moeilijke situaties kan worden omgegaan.

N-VA/PLE wil daar in de komende jaren ook in Essen werk van maken. Zodat meteen ook duidelijk is dat wie toch over de schreef gaat, aan de deur zal worden gezet.