Programma

Kennis is woonruimte

Essen heeft geen echte huisvestingsdienst. Je kan wel bij de bouwdienst terecht als je een nieuw huis wil bouwen. Maar wie op zoek is naar een koopwoning of wie liever wil huren, is op zichzelf aangewezen. Zoals in veel andere gemeenten zou je daarvoor toch bij het gemeentebestuur terecht moeten kunnen ? Daarom willen we een huisvestingsconsulent. Die kan je vertellen waar je in onze gemeente de woning vindt die je zoekt. En als je zelf wil bouwen, geeft hij of zij je raad over het dossier dat je bij het gemeentebestuur moet indienen.

De consulent helpt je ook op weg naar de toelagen en premies waar je recht op hebt, naar een sociale lening of naar een vermindering op de onroerende voorheffing. Zo heb je een goed zicht op de financiële mogelijkheden en op de noodzakelijke administratieve formaliteiten vooraleer je naar de bouwdienst of naar een architect stapt. Of kom je te weten in welke sociale verkaveling er (binnenkort) een plaatsje zou kunnen zijn.

Ook wie een bestaande woning wil kopen, wordt door de consulent natuurlijk geholpen. Ook daarvoor zijn er immers (renovatie)premies, verminderingen en leningen waar je als leek niet zo eenvoudig je weg in vindt. En op de huurmarkt is de huisvestingsconsulent je gids die je uitlegt wat er beschikbaar is, waarop je moet letten, en waarop je eventueel recht hebt. Wie met een lager inkomen moet rondkomen, wordt doorverwezen naar de sociale huisvestingsmaatschappijen en het sociaal verhuurkantoor.

Wie op zoek is naar een aangepaste woning, bijvoorbeeld wegens een handicap of omdat de leeftijd stilaan begint te wegen, wordt door de consulent geholpen, eventueel in samenwerking met het OCMW of de sociale dienst van de gemeente, die in hetzelfde sociaal huis zijn gevestigd.

De huisvestingsconsulent is er voor iedereen die al in Essen woont, en voor al wie een binding met onze gemeente heeft en er zich graag wil vestigen. Ook de eigenaars kunnen er terecht : misschien vinden ze zo de geschikte koper voor hun grond of huis. De consulent kan hen zo ook vertrouwd maken met de mogelijkheden van verhuren via het sociaal verhuurkantoor, of met een bankgarantie van het OCMW, stelsels waar sommige verhuurders nu wat wantrouwig tegenover staan.

De huisvestingsconsulent speelt uiteraard ook een rol bij het uittekenen van het bredere woonbeleid in de gemeente. Een heel belangrijke taak op dat vlak is het bijeenbrengen van de woonraad. In die raad zijn zowel het gemeentebestuur als het OCMW vertegenwoordigd, naast het sociaal verhuurkantoor en de sociale huisvestingsmaatschappijen. Ook de spelers op de private markt (immobiliën-maatschappijen en –kantoren) worden uitgenodigd. En de Huurdersbond en het Algemeen Eigenaarssyndicaat kunnen er hun steentje aan bijdragen. Voor sommige thema’s kunnen de brandweer en/of de politie eveneens bij het overleg worden betrokken.

Op de woonraad kunnen alle praktische vragen en problemen aan bod komen, én kan er werk worden gemaakt van een strategisch meerjarenplan. Dat plan moet ervoor zorgen dat wie in Essen een betaalbare woning zoekt, die ook kan vinden. Belangrijk daarbij is een gefaseerde aanpak. Als alles tegelijk op de markt komt, wordt er immers onvermijdelijk bijkomende inwijking aangetrokken, zodat er de jaren nadien opnieuw een krapte zal ontstaan !

Tenslotte moet de huisvestingsconsulent ook de gemeentelijke afgevaardigde worden binnen de structuren van de sociale huisvestingsmaatschappijen. Hij of zij zal er immers veel beter dan de politici voor kunnen zorgen dat hun activiteiten worden afgestemd op de noden van onze gemeente.

 

Een volledige inventaris

In het kader van de wetgeving rond ruimtelijke ordening moet het gemeentebestuur al heel wat gegevens rond de gronden en woningen in onze gemeente bijhouden. Op die basis moet er verder worden gebouwd en werk worden gemaakt van een volledig en actueel beeld van alle gronden en gebouwen, hun bestemming en hun statuut. Ook wat leegstaat, te huur is of te koop wordt aangeboden, moet in deze inventaris terug te vinden zijn. Dat kan als de huisvestingsconsulent en de dienst ruimtelijke ordening de informatie die daarover verschijnt (in blaadjes, op websites…) nauwgezet bijhouden, en regelmatig contact opnemen met de immobiliënkantoren, de notarissen en de sociale huisvestingsmaatschappijen. Voor de huurwoningen gebeurt dat nu al voor een stuk bij het OCMW, maar een systematische aanpak zou voor iedereen een stap vooruit betekenen.

Sociaal huis

N-VA/PLE pleit al jaren voor één sociaal huis en is blij met de (embryonale) plannen om in de OCMW-lokalen aan Kerkeneind een sociaal-administratief centrum te realiseren (naast een sociaal-medisch centrum in en rond de Polikliniek). In dat sociaal huis willen we echter niet alleen het OCMW en de gemeentelijke sociale dienst onderbrengen. Ook de werkconsulent én de lokale woonwinkel (met de huisvestingsconsulent en het sociaal verhuurkantoor) vinden er onderdak. Dat heeft nog voordelen : zo kan de KINA-juriste die via het OCMW beschikbaar is, ook voor huur- en woningproblemen geraadpleegd worden. En misschien kan de Huurdersbond wel worden overtuigd om er regelmatig spreekuur te houden.

Verplicht woonoverleg

Het gemeentebestuur is verplicht om het overleg over wonen op het Essens grondgebied te organiseren. De huidige meerderheid weet dat, en beloofde in haar beleidsnota’s om er werk van te maken. Maar er gebeurde niets. Blijkbaar gaat de voorkeur uit naar achterkamertjesoverleg met de sociale huisvestingsmaatschappijen. De resultaten daarvan zijn zichtbaar : het duurt allemaal héél lang. Een efficiënt en transparant overleg, binnen het kader van de woonraad, moet aan die situatie verhelpen. De huisvestingsmaatschappijen moeten daar wettelijk trouwens aan meewerken als de gemeente het vraagt. Er zijn dus geen excuses !

Dakloosheid voorkomen

De woonraad moet o.a. actief vermijden dat mensen uit hun huis worden gezet. Zowel op de private huurmarkt als bij de sociale huisvestingsmaatschappijen gebeurt het af en toe dat iemand op straat wordt gezet. Vaak kan tijdig overleg via het OCMW dat soort situaties voorkomen, bijvoorbeeld door te zorgen voor schuldbemiddeling, of door mensen te helpen om hun woongedrag aan te passen. Ook in de sociale woonsector wordt er nu echter vaak eerst aan de rechter en dan pas aan de maatschappelijk assistenten van het OCMW gedacht…