Programma

Informatie is tweerichtingsverkeer

Het is enkel mogelijk om een voldoende groot draagvlak voor het beleid uit te bouwen en de gemeentelijke dienstverlening optimaal te laten functioneren, als er op een professionele manier over gecommuniceerd wordt. N-VA/PLE wil daarom in de eerste plaats de bestaande communicatie-instrumenten beter inzetten.

Maandelijks krijgt elke Essenaar de uitgave “Uit het gemeentehuis” in de brievenbus. De informatie die daarin staat is nuttig en wordt helder gebracht. Maar het blad mist een eigen karakter. Wij willen dat het een duidelijke en herkenbare naam meekrijgt en aantrekkelijker wordt gepresenteerd. Bovendien moeten er meer redactionele artikels in komen : wat gebeurde er in onze gemeente, hoe ziet het socio-culturele leven eruit… Essen is een levende gemeente, en dat mag ook wel uit de gemeentelijke berichtgeving blijken.

In het infoblad hoort ook meer informatie over het gevoerde beleid thuis. Zo is het logisch dat de gemeentebegroting elk jaar aandacht krijgt. De Essenaar moet weten waar haar of zijn geld naartoe gaat. Daarnaast moet er ook objectieve maar leesbare informatie instaan over het politieke beslissingsproces. Waarom werden bepaalde belangrijke besluiten genomen, en wat waren de argumenten voor en tegen ?

Voor een aantal doelgroepen volstaat het infoblad niet en moet werk gemaakt worden van een meer gerichte communicatie. Zo kan naar de kansarmen toe - in samenwerking met verenigingen waar armen het woord nemen - gezocht worden naar een geschikte manier om hen op te hoogte te houden.

Ook de gemeentelijke website mist een eigen karakter. De site wordt bovendien onvoldoende regelmatig bijgewerkt. We willen de site versterken, o.m. door alle verslagen en bestuursdocumenten beschikbaar te maken (collegeverslagen, adviesraden, begroting …). Daarnaast moet het ook mogelijk worden bijkomende administratieve formaliteiten via de website te verrichten. Op dat vlak moeten de mogelijkheden van de elektronische identiteitskaart voluit worden benut.

Ook de informatiestroom náár het gemeentehuis moet goed functioneren. Het systeem van de meldingskaarten werkt, maar op vragen die via de website worden gesteld, komt vaak geen antwoord. Bovendien moet het gemeentebestuur ook gerichter op zoek gaan naar feedback. Wanneer een straat heraangelegd wordt, kan kort daarna best een tevredenheidsenquête over het verloop en het resultaat van de werkzaamheden gehouden worden. Op die manier kunnen lessen getrokken worden voor de volgende openbare werken.

De inwoner van Essen moet niet alleen bij het gemeentebestuur terechtkunnen met kleine opmerkingen en bedenkingen, maar ook met echte klachten. Daarvoor bestaat een procedure, maar die wordt onvoldoende gebruikt. Het is niet duidelijk of dat zo is omdat er geen klachten zijn, of omdat de procedure onbekend is of weinig vertrouwen inboezemt. N-VA/PLE wil het systeem behouden, maar daarnaast moet Essen zich ook aansluiten bij een intergemeentelijke, onafhankelijke ombudsdienst. Zo weet iedereen dat een eventuele klacht op een onpartijdige manier zal behandeld worden.

 

Gemeenschapssite

De zogenaamde “gemeenschapssite” in.essen.be is geen succes. Dat komt ongetwijfeld ook omdat er een al te bureaucratische procedure moet gevolgd worden om toegang te krijgen. Wij willen de site ombouwen tot een echt open forum, waar de Essenaren en de verenigingen met hun nieuwtjes terechtkunnen.