Budget-air

21 12 2016 - 14:38


Vergrootglas Ik heb de gemeenteraad gemist. En de Raad van Bestuur van het AGB, die de dag voordien vergaderde. Ik had erop gerekend dat de raad een week eerder zou doorgaan. Zoals vorig jaar, maar dat bleek een misrekening. En we krijgen nu eenmaal vooraf geen planning van de raadszittingen. Ik had ondertussen andere plannen gemaakt, die niet meer konden worden gewijzigd.

Ik was dus voor het eerst in tien jaar niet aanwezig bij de budgetbesprekingen. Erg jammer, ook al heeft de wonderlijke Beheers- en Beleidscyclus het debat over de financiën erg ingeperkt. En daarmee ook over het beleid. Ik heb begrepen dat de burgemeester de zitting vooral heeft gebruikt om de plannen van het college voor het volgende jaar uiteen te zetten. Dat is zijn goed recht, maar vroeger kenden we minstens de financiële vertaling van die plannen vooraf, zodat we ons konden informeren en waar nodig alternatieven uitwerken. Nu moet je al blij zijn als je wat vragen kan stellen. De verminderde informatie als gevolgd van de BBC-regels speelt alle raadsleden parten, ook die van de meerderheid. Zelfs de schepenen. Maar een gebrek aan transparantie werkt relatief gezien altijd in het voordeel van degenen die het dichtst bij de bron van de informatie zitten. En dat is dus het schepencollege. Een volgend Gemeentedecreet moet de rechten van de raadsleden, van meerderheid en oppositie, herwaarderen. Dat kan met eender welk boekhoudsysteem gecombineerd worden. Dat is niet de kern van de zaak.

Berlijn, Kerstmarkt, 19 december 2016

20 12 2016 - 15:01


EUDEvlag Einigkeit und Recht und Freiheit.


+ + +

De klant is koning

12 12 2016 - 18:47


DeutscheBahn De luchthaven van Bratislava is niet erg groot, en de enige rechtstreekse vluchten naar Brussel worden uitgevoerd door Ryanair. Ik heb geen principiële bezwaren tegen die maatschappij, maar hun uurregeling is niet altijd de meest praktische. Nu ligt Bratislava vlak bij Wenen. De luchthaven Schwechat is minder dan één uur van de Slovaakse hoofdstad verwijderd. Dus zat ik onlangs, na een vergadering in het kader van het EU-Voorzitterschap, op een vlucht van Wenen naar Brussel. Met Austrian Airlines. Ik nam een boek uit mijn handbagage. En bij het uitstappen vergat ik het. Om allerlei redenen ging het voor mij om een belangrijk boek, en is het voor anderen zo goed als onbruikbaar/waardeloos. Ik ging er dus vanuit dat niemand het ging meenemen, zodat ik het wel terug zou krijgen. Maar dat bleek buiten Austrian Airlines gerekend. Die verwezen me meteen door naar de Weense luchthaven. En toen ik voor de derde keer zei dat ik náár Brussel was gevlogen ook naar de verloren voorwerpen in Brussel. Hoe ik die kon bereiken ? "Kijk op het internet, mijnheer !"

De verloren voorwerpen in Brussel wisten me direct te helpen : Austrian, dat is Lufthansa. Lufthansa, dat is Brussels Airlines. Dus moest ik hun bagagedienst hebben. Die ik dan wanhopig ben beginnen bellen. Op twintig keer proberen heb ik hen twee keer aan de lijn gekregen : één keer was het antwoord dat ik later moest terugbellen, de tweede keer dat Austrian van kuisfirma was veranderd en dat de nieuwe mensen de procedures nog niet kenden. En ik kreeg ook één mail : geen boek gevonden. Ook van Wenen kreeg ik diezelfde mail. Ik kreeg de wel zeer sterke indruk dat het boek meteen is weggegooid, en dat het vervolgens vooral vervelend was dat daar dan nog iemand naar vraagt.

Een week nadien nam ik de ICE-trein van Deutsche Bahn naar Aken. Bij het uitstappen in Aken vergat of verloor ik mijn tickets voor de terugreis (ja, ik moet beter op mijn spullen letten, ik weet het !). Aan het loket riep men een vriendelijke treinbediende. Die belde met de treinbegeleider. Die vond mijn ticket en zond een foto ervan door, zodat ik bij de terugreis geen problemen zou hebben. Bij die terugreis wilde ik de foto laten zien. Niet nodig, zei de treinbegeleider. Hij was geïnformeerd. En vervolgens bracht hij mijn ticket (en de ondertussen overbodig geworden plannetjes van Aken die erbij staken). Zo kan het dus ook.

Ergo sum

14 11 2016 - 22:07


Doubts Ik moet hier een langere commentaar neerschrijven over de verkiezing van Trump, vind ik. Maar eenvoudig is het niet. Ik heb meer vragen dan antwoorden. Ik dacht niet dat hij kon winnen, maar achteraf gezien bleek de hoop de vader van de gedachte.

Er zijn zoveel analyses gemaakt waarom die "gedachte" fout was. Puur wiskundig is het duidelijk dat de Democratische kiezer gewoon thuisbleef en de Republikeinse kiezer, ondanks alle waarschuwingssignalen binnen de eigen partij, gewoon voor Trump koos. Dus is het gebrek aan enthousiasme voor Hillary een "logische" verklaring. Een begrijpelijke ook. Maar toch ook één waar ik met mijn verstand eigenlijk niet bij kan. Je laat toch Trump niet zomaar winnen ?

De peilingen die ernaast zaten vind ik een betere verklaring. Zoals in het Brexitreferendum leek het erop dat het "redelijke" kamp sowieso ging winnen, dus kon een proteststem geen kwaad. Dat heeft zeker meegespeeld. Laten we bovendien niet vergeten dat Clinton gewoon de meeste stemmen heeft gekregen, en dat het systeem van het "electoral college" van Trump de president maakt. Het siert de man zowaar dat hij zelf blijft zeggen dat dit geen goed systeem is. Gemakkelijk gezegd in zijn positie, maar toch.

Eén van de meest intrigerende analyses die ik las is dat zijn tegenstanders hem niet ernstig namen, maar wel geloofden dat hij meende wat hij zei. Terwijl zijn aanhangers hem wel ernstige namen, maar hem niet letterlijk geloofden. Dat ze denken dat hij het niet écht meent wanneer hij alle redelijkheid achter zich laat of dat zijn manifeste leugens een stijlfiguur zijn.

Uiteraard hoop ik dat die laatsten, zijn kiezers dus volgens deze analyse, gelijk hebben. Maar hoewel ik huiver voor de Wet van Godwin, kan ik niet ontkennen dat deze redenering mij aan Mein Kampf doet denken. Aan de mensen die voor Hitler kozen omdat de treinen dan op tijd zouden rijden. Aan het feit dat de democratie zichzelf kan ondermijnen dus. Maar tegelijk heb ik ook het gevoel dat ik dan overdrijf. Dat dit de jaren 1930 niet zijn. Ik twijfel. En ik ben bang voor de toekomst van de liberale democratie (dat is de democratie gebaseerd op een vrije samenleving met onvervreemdbare rechten voor iedereen, voor wie meteen aan "liberale" partijen zou beginnen denken) in het algemeen, en voor de EU-variant daarvan in het bijzonder.

Ik twijfel, dus. En ik vind dat meer mensen dat zouden moeten doen. Ik huiver van degenen die pretenderen het antwoord te hebben. Die menen dat de democratie "gered" kan en moet worden door (toevallig) net de politieke agenda te implementeren die zij altijd hebben voorgestaan. Het antwoord op Trump in één welgemikte beleidsmaatregel, of het nu het "aanpakken van migratie" of het "einde van de bezuinigingspolitiek" is.

Als het dan toch over de jaren 30 gaat : één van de kenmerken van dat decennium (en het daaropvolgende) is dat links en rechts het politieke centrum versmachtten. Zoals ik al eerder aangaf hier, is het volgens mij eerder tijd om met wie zich "democraat" noemt, en voelt, te kijken wat ons bindt en hoe we dat systeem kunnen versterken en op een geloofwaardige manier overeind houden. Als forum voor politieke discussies, niet als uitkomst ervan. Binnen die democratie elkaar het kleedje van Poetin of Chavez aanmeten hoort niet lichtzinnig te gebeuren, want het is nu eenmaal eigen aan de democratie dat die zichzelf, geheel democratisch, kan verzwakken of zelfs uitgommen.

Niets van dat alles weet ik zeker. Ik twijfel. Hopelijk is daar nog wat tijd voor.

Het laatste vers van Cohen's tekst die ik hieronder citeerde hield ik voor dit stukje :

I'm sentimental, if you know what I mean
I love the country but I can't stand the scene.
And I'm neither left or right
I'm just staying home tonight,
getting lost in that hopeless little screen.
But I'm stubborn as those garbage bags
that Time cannot decay,
I'm junk but I'm still holding up
this little wild bouquet:
Democracy is coming to the U.S.A.

Essen zonder

14 11 2016 - 21:41


Rouwboeket Karel Van den Bergh was in de Essense politiek "voor mijn tijd" actief. Juist voor mijn tijd, eigenlijk. Hij nam afscheid toen ik me in 1994 als VU-voorzitter in de Essense gemeentepolitiek engageerde. Hij nam afscheid samen met het CVP-tijdperk, de decennialange periode waarin politiek in Essen zich zo goed als uitsluitend binnen de CVP afspeelde. Hij was een kind van die periode, maar hij speelde desondanks handig op de veranderde omstandigheden in, en wist de (dorps)politiek als het nodig was ook te overstijgen. Hij bouwde "zijn" VVV Oase van Rust uit tot wat ze vandaag is, vanuit een eigentijdse visie.

Dirk Debacker heb ik nooit "live" ontmoet; hij woonde ook niet in Essen. Ook "online" heb ik maar heel beperkt persoonlijk contact met hem gehad, maar zijn "Ge zijt van Essen als..." biedt in deze internettijden een thuis aan wie van onze gemeente houdt. De site zorgde ook mee voor een tweede (of derde, vierde...) leven voor "Essen in Beeld".

Beiden overleden deze week. Beiden laten een leegte na in onze gemeente. Ik wens hun familieleden en vrienden veel sterkte toe.

So long, Leonard

14 11 2016 - 17:15


Cohen Onlangs kreeg Bob Dylan de Nobelprijs voor de Literatuur. Een terechte keuze, al begrijp ik de literatoren voor wie het aanvoelt alsof een socioloog de Nobelprijs voor de Economie zou krijgen. Of een jurist, horresco referens. Dylan verdiende die prijs, maar er zijn wellicht nog songschrijvers die hem op hun naam zouden morgen schrijven. Paul Simon bijvoorbeeld. Of Leonard Cohen. Die op 11 november overleed.

Hoop doet de poëzie overleven, ook als de poeet ons verliet.

Uit "Democracy"

It's coming through a hole in the air,
from those nights in Tiananmen Square.
It's coming from the feel
that it ain't exactly real,
or it's real, but it ain't exactly there.
From the wars against disorder,
from the sirens night and day,
from the fires of the homeless,
from the ashes of the gay:
Democracy is coming to the U.S.A.

(...)

It's coming from the sorrow in the street,
the holy places where the races meet;
from the homicidal bitchin'
that goes down in every kitchen
to determine who will serve and who will eat.
From the wells of disappointment
where the women kneel to pray
for the grace of God in the desert here
and the desert far away:
Democracy is coming to the U.S.A.

I'm with her

9 11 2016 - 17:20


MerkelTrump Merkel over Trump

Deutschland und Amerika sind durch gemeinsame Werte verbunden: durch Demokratie, Freiheit, Respekt vor dem Recht und der Würde jedes einzelnen Menschen, unabhängig von Herkunft, Hautfarbe, Religion, Geschlecht, sexueller Orientierung oder politischer Einstellung. Auf der Basis dieser Werte möchte ich [Trump] eine enge Zusammenarbeit persönlich wie auch der Regierungen unserer Länder anbieten.

Dag op dag 27 jaar geleden viel de Berlijnse Muur. Een dag om nooit te vergeten.
Dag op dag 78 jaar geleden vond de Kristallnacht plaats. Een dag om nooit te vergeten.

OMG

9 11 2016 - 8:40


May God bless the world.

There is no alternative

27 10 2016 - 19:20


HillaryOnly Normaal zou ik rond deze tijd hier een genuanceerd stukje moeten schrijven om uit te leggen waarom ik, alles in acht genomen, denk dat kandidaat A of B best de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou winnen. Maar dat kan natuurlijk niet. Het heeft geen enkele zin om programma's of intenties te vergelijken. Iedereen die het goed voorheeft met de democratie als bestuursvorm en met de wereldvrede, iedereen die met gezond verstand en goed fatsoen begiftigd is, kan alleen maar tot het besluit komen dat Hillary Clinton de verkiezingen moet winnen. Liefst met een zo groot mogelijke voorsprong. Waarna niet alleen de Republikeinse Partij, maar de hele Amerikaanse samenleving, en ik vrees bij uitbreiding de hele westerse wereld, zich best eens zou bezinnen over de waarden die voorgaan op elke politieke agenda.

Ik had graag iets hoopvol geschreven. Maar „Yes, we can” is deze keer, vrees ik „No pasaran” geworden. Nooit Trump. Dus Hillary. En ja, er zijn goede redenen om voor haar te stemmen. Ook in een tweestrijd met Marco Rubio, Jeb Bush of Mitt Romney zou ik wellicht voor haar hebben geopteerd. Na een genuanceerde afweging. Maar die afwegingen doen er dus niet toe. Dit is met niets te vergelijken, niet met de Brexitstemming, niet met de Zwartste Zondag. Dat het zo ver is moeten komen...

May God bless the United States of America.

Gebuisd

3 10 2016 - 18:59


BuisseHeide Vrijdag : Grote Muur. Zondag : Buisse Heide. Onder leiding van dorpsgids Maria Gommeren wandelde N-VA/PLE door de Zundertse natuur. Met verhalen over Henriette Roland Holst, die hier haar beste jaren doorbracht. Aan haar is het te danken dat de Internationale in het Nederlands veel mooier klinkt dan in andere talen - en waarmee het de eigen titel een beetje tegenspreekt. Maria vroeg wie het kon zingen, maar dat bleek aan ons gezelschap niet besteed. Ik zou nochtans een heel eind met de tekst zijn weggeraakt, maar de toon houden is nu eenmaal niet mijn ding.

Het regende stevig, maar de wandeling en de Heide bleken erg de moeite waard. Ik was er al wel eens doorgefietst, maar nooit doorheen gewandeld. En zeker nooit met de bijhorende verhalen.

Wie ook eens met Maria wil meewandelen in Essen en omgeving, kan bij haar VVV-wandelingen terecht. De Grote Muur doet ze (nog) niet aan. Maar de Buisse Heide is zeker niet te versmaden...


Bladen : << Vorige 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende >>

Reageren ? info@tombevers.be

 
t Webwoning
Ingang
Waarom deze site ?
Facebook
Professioneel : LinkedIn
Professioneel : Twitter (EN)
 
Eerder gepost
Essen (algemeen)
Politiek (Essen)
Politiek (algemeen)
Politiek (buitenland)
Buitenland (algemeen)
Sport
Religie
Televisie
Treinergernissen
 
Politieke activiteiten
Mijn politiek CV
Mijn politiek verhaal
Mijn voorstellen
N-VA/PLE Nieuwsflits