Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 10, 2011, nr. 9

 

De gemeenteraad van november moest vooral orde brengen in het gemeentelijke huishouden : wie doet wat, en volgens welke procedure ? Niet voor het eerst stond daarbij het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) ter discussie.



  Kunststofpiste komt er

Het AGB bouwt de sporthal en krijgt nu ook de verantwoordelijkheid voor de buitenterreinen in het Sportpark. Zo moet het onder meer een nieuwe kunststofatletiekpiste aanleggen.


Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) pleit al enkele jaren voor een dergelijke piste, en is blij dat de kogel nu door de kerk is. Al had het nog wel wat voeten in de aarde : in het oorspronkelijke voorstel voor een nieuwe overeenkomst tussen gemeente en AGB stond nog dat het Autonoom Gemeentebedrijf zelf mocht kiezen tussen kunststof of gravel. Maar op vraag van de N-VA/PLE-bestuurders Dirk Smout en Bob Konings werd de knoop in de Raad van Bestuur toch in één keer doorgehakt. De piste mag hoogstens 500.000 EUR gaan kosten. Willy Hoppenbrouwers (Open Vld) drong erop aan om dat bedrag zeker te respecteren, burgemeester Van Tichelt (CD&V) beloofde dat hij een eventuele meerkost aan de raad zal voorleggen. Daarop vroeg Tom Bevers (N-VA/PLE) of dat zal gebeuren vooraleer het geld wordt uitgegeven. Van Tichelt stelde dat dit "best" zo zou zijn. In de wandelgangen wordt er alvast aan getwijfeld of het schepencollege ook de eventuele meerkosten voor de sporthal vooraf aan de gemeenteraad gaat melden. Bijvoorbeeld voor de twee tennisvelden die men per ongeluk in de overeenkomst met de aannemer "vergeten" was…

Philip Peeters (Groen!) maakte zich zorgen over de Finse piste. Het traject dat in de bouwaanvraag staat ingetekend loopt over enkele monumentale bomen. Hij wilde daarom in de overeenkomst vastleggen dat die bomen in geen geval mogen sneuvelen. Volgens sportschepen Brigitte Quick is dat overbodig : de piste kan er gemakkelijk omheen kronkelen. Maar Peeters bleek niet gerustgesteld : kan men dan zomaar van een bouwaanvraag afwijken ? Vandekeybus heeft dan weer bedenkingen bij het traject zelf voor de piste, en schreef daarover een brief naar het college.


Vast goed ?

  AGB start woonprojecten

De huizen in de Sint-Jansstraat die door het Autonoom Gemeentebedrijf werden gekocht gaan gebruikt worden voor seniorenwoningen. Het AGB zal wellicht ook nog andere huizen in Essen kopen, maar welke en waarvoor die moeten dienen staat niet vast.


Vorige maand besliste de gemeenteraad om een waarborg te geven voor de lening die het AGB aangaat om de huizen in de Sint-Jansstraat 101 en 103 te kopen. Nu worden die bestemd voor aangepaste woningen voor senioren. Dat kadert in een bredere samenwerkingsovereenkomst waarbij het AGB "huisvestingsprojecten voor doelgroepen in de wijken" mag opstarten. Tom Bevers (N-VA/PLE) verwelkomde het project in Wildert : dit soort woongelegenheden zijn zeker nodig. Maar de rest van de overeenkomst vond hij veel te ruim. Hij vroeg om het AGB alleen toe te laten onroerend goed te kopen als de gemeenteraad daarvoor vooraf een bestemming vastlegt. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vond dat niet nodig : de gemeente kan perfect na de aankoop nog beslissen waarvoor de huizen moeten dienen.

Binnen het AGB beslist het directiecomité (Dirk Konings, Brigitte Quick en Paul Andriessen van CD&V en Guy Luyten en Frank Van Geel van sp.a) over alle aankopen. Bevers vreest dat deze vijf nu eender wat kunnen kopen in Essen (of daarbuiten ?), om de factuur vervolgens naar de gemeente door te schuiven.

Philip Peeters (Groen!) pleitte ervoor om de nieuwe woningen in Wildert als passiefhuis te bouwen, dus zonder CO2-uitstoot. Schepen van sociale zaken Hennekam (sp.a) vond dat niet realistisch : vooral voor senioren betekent wonen in een passiefhuis een grote extra belasting. Milieuschepen Dirk Konings (CD&V) vond het compromis : het AGB moet de principes van "duurzaam bouwen" volgen.


Een gegeven paard…

  Ruiters krijgen eigen routes

Fietsers en wandelaars hebben ze al, de ruiters en menners krijgen nu ook bewegwijzerde routes in Essen. Een voorstel van N-VA/PLE en Groen! hierover werd door de raad aangenomen.


Eigenlijk waren er twee voorstellen ingediend : één van Kevin Ooye (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) en eentje van Philip Peeters (Groen!). Beide partijen hadden zich laten inspireren door het recent opgestarte Taxandrianetwerk in de streek van Hoogstraten. Om de discussie te vereenvoudigen besloten ze om de twee voorstellen samen te voegen. Peeters lichtte het toe : Essen is ideaal gelegen voor ruiters en menners (die een kar met paard besturen). Onze gemeente zelf is heel geschikt, maar ook in de omgeving zijn er veel mogelijkheden, onder meer in het militair domein van Rucphen. Essen heeft bovendien een "naam" op dit gebied, dankzij het Karrenmuseum. Peeters stelde dus voor dat het schepencollege rond de tafel gaat zitten met de ruiter- en menverenigingen en met de toeristische diensten. Ook met de buurgemeenten wordt best overlegd. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) reageerde positief op het voorstel. Essen investeerde de voorbije jaren veel in toerisme, bij de ruiters zag hij nog een potentieel. Van Tichelt wilde daarom "de koe bij de horens vatten". Die beeldspraak maakte Tom Bevers wat ongerust, en hij vroeg of de burgemeester het voorstel ook effectief wilde goedkeuren. Het antwoord bleek positief, en de hele raad stemde daarmee in.


Sluikstort ?

  Containerpark maakt geen facturen

De eerste ervaringen met het vernieuwde containerpark zijn positief, maar voor zelfstandigen en organisaties blijkt de betaalregeling niet zo klantvriendelijk. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) en Katrien Somers (N-VA/PLE) probeerden daaraan met een voorstel te verhelpen, maar ze vingen bot.


Vandekeybus legde uit dat mensen die naar het containerpark gaan met afval van een bedrijf, een school of een vereniging nu geld moeten voorschieten. Zou het niet eenvoudiger zijn als zij achteraf een factuur zouden kunnen krijgen ? Of eventueel vooraf een bedrag op hun kaart zouden mogen zetten ? Dirk Konings (CD&V) had een verrassing in petto : bedrijven kunnen eigenlijk helemaal niet op het containerpark terecht. Of toch wel, maar de afvalmaatschappij OVAM mag dat niet weten. En als er facturen worden afgeleverd, komen ze er misschien toch achter. IGEAN heeft in Antwerpen een afzonderlijk containerpark voor zelfstandigen opgezet, en wil misschien in de toekomst ook in onze streek op die manier werken. Tom Bevers (N-VA/PLE) kon die redenering niet volgen : volgens het reglement, dat iedereen kan inzien, mogen zelfstandigen wel naar het containerpark komen. Ofwel is dat verboden, ofwel niet. Konings moest daarop toegeven dat er toch niet meteen een wettelijk probleem is, zolang het over afval gaat dat "gelijkgesteld is met huishoudelijk afval".

De facturen brengen wel een administratieve last met zich mee. Dat begreep Dirk Smout (N-VA/PLE), maar dat is een keuze : ofwel wil de gemeente ondernemingsvriendelijk zijn, ofwel niet. Die keuze bleek het schepencollege inderdaad te hebben gemaakt : zelfstandigen moeten hun plan maar trekken. Ze kunnen wel een bonnetje krijgen op het containerpark, en/of bij het volgende bezoek betalen.


  Sociaal beleidsplan krijgt punten

Bij het begin van de legislatuur stelde Essen een lokaal sociaal beleidsplan op. Bij een tussentijdse evaluatie bleek dat er veel is afgewerkt, al kan over de resultaten nog wel worden gediscussieerd.


Schepen Hennekam (sp.a) legde uit dat eerst de betrokken ambtenaren een evaluatie hadden gemaakt, waarna een werkgroep met een aantal raadsleden die nog had bijgewerkt. Ze kondigde tevreden aan dat de acties grotendeels waren uitgevoerd zoals voorzien. Bovendien was het voor enkele niet-uitgevoerde acties ondertussen duidelijk geworden dat ze minder opportuun waren. Tom Bevers (N-VA/PLE), die destijds het plan mee opstelde en nu mee evalueerde, bevestigde dat er veel was uitgevoerd en bedankte degenen die eraan hadden meegewerkt. Hij vroeg wel om zich niet blind te staren op de uitvoeringspercentages : niet alles wat helemaal volgens plan is gebeurd, werkt ook goed. Hij vroeg daarom om een volgende keer meer op de resultaten te focussen. Vooral op het vlak van werkgelegenheid en vorming zag hij toch nog grote gaten in de uitvoering van het plan. Zo werd er doelbewust door het college beslist om de voorziene aanwerving van een werkconsulent niet door te voeren. Nochtans scoort Essen traditioneel zwak op het gebied van werk, en is vorming in veel gevallen de sleutel daarvoor. Hier zag Bevers dus nog veel ruimte voor een beter beleid.


  Gemeenteraad wil extranet

In 2008 beslisten de gemeenteraadsleden dat ze een vergaderkalender en documenten via het internet willen. Het college krijgt nu de opdracht om die beslissing ook effectief uit te voeren.


In 2008 werd een voorstel hierover van Willy Heymans (Open Vld) en Dirk Smout (N-VA/PLE) goedgekeurd. Heymans legde uit dat de indieners toen de timing uit hun voorstel hadden laten vallen, maar dat ze dit nu betreurden : het college voerde de beslissing immers niet uit. Nochtans vroegen ze toen gewoon wat zoveel organisaties al doen : documenten via het internet beschikbaar maken voor de raadsleden, vergaderingen centraal plannen, e-maillijsten up-to-date houden… Ook de leden van de adviesraad zouden toegang kunnen krijgen tot een dergelijk "intranet". Samen met Smout diende hij daarom een nieuw voorstel in. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) merkte op dat de juiste term een "extranet" is, maar erkende verder dat er onvoldoende vooruitgang was geboekt. Hij beloofde om tegen de zomervakantie een stappenplan voor te leggen, en om ook al de eerste aanzet te geven tot een extranet. Zodat de Essense raadsleden na jaren geduld misschien binnenkort geen papieren afdrukken van e-mails meer moeten gaan inzien op het gemeentehuis…


  Blijft domein rond College bewaard ?

De paters Redemptoristen zoeken een koper voor delen van hun Essense domeinen. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) vroeg om hierbij de vzw Kempens Landschap in te schakelen.


Vandekeybus volgde daarmee de suggestie die in de MiNa-raad (milieu- en natuurraad) was gedaan : om versnippering te voorkomen kunnen de domeinen rond het College van het Eucharistisch Hart best als een geheel worden gekocht. Bovendien zou Kempens Landschap voor een aangepast beheer kunnen zorgen. En Essen is net met het oog op dit soort projecten lid geworden van die vzw. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat hij een bespreking met Kempens Landschap had voorzien, maar dat het schepencollege hierover nog geen standpunt had ingenomen. Wordt vervolgd…


Schaamrood

  Gemeente levert ongevraagde vergunning af

Oud-schepen Jos Van Loon (CD&V) kreeg onlangs toelating om de gracht in de wijk Den Uil gedeeltelijk te overwelven. Meteen kreeg hij ook de toestemming om het fietspad heraan te leggen en te verbreden tot een oprit, hoewel hij daar nooit om had gevraagd…


Dirk Smout (N-VA/PLE) bracht het netelige dossier aan. Van Loon had een brief geschreven met de vraag om de gracht te overwelven. Deze ligt vlak naast zijn eigendom. In het antwoord kreeg hij niet alleen daarvoor de toelating, maar ook om het gemeentelijk fietspad te verbreden. Smout vroeg hoe het schepencollege daartoe was gekomen : het leek hem niet normaal om meer toe te staan dan werd gevraagd. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat daarmee de indruk is gegeven dat Van Loon een toelating kreeg om garages te bouwen, maar dat die daar wel degelijk een bouwvergunning voor moet aanvragen. Dat was geen antwoord op de vraag van Smout, die daarom aandrong. Van Tichelt stelde dan voorzichtig dat hij denkt dat de brief aan Van Loon de collegebeslissing onjuist weergeeft. Hij stelde dat nog verder wordt nagegaan hoe dat is kunnen gebeuren. Wordt vervolgd…


Zonder papieren…

  Afwerking gemeentehuis zonder budget ?

Werden in de laatste fase van de vernieuwing van het gemeentehuis werken uitgevoerd waarvoor geen budget beschikbaar was ? Dat de financieel beheerder van de gemeente een visum weigerde, wijst alvast in die richting.


Op zaterdag 12 november werd het gemeentehuis feestelijk geopend. Daar kwam heel wat "last minute"-werk bij kijken. Zelfs op vrijdag 11 november -Wapenstilstandsdag- was er nog heel wat volk aan de slag op de werf. Ook financieel blijken de laatste loodjes zwaar te hebben gewogen : voor de afwerking was er onvoldoende budget beschikbaar, en ook de afgesproken procedures voor overheidsopdrachten werden niet gevolgd. Dat blijkt althans uit een nota van de financieel beheerder van de gemeente, die Tom Bevers (N-VA/PLE) inzag. Hij vroeg daarom of het college netjes de wettelijke regels had gevolgd. Een gemeente mag immers geen uitgaven doen die niet vooraf in het budget voorzien zijn, tenzij in echte noodgevallen en volgens een bijzondere procedure. De burgemeester antwoordde dat nog wordt nagekeken of alles volgens het boekje verlopen is, en of de gouverneur op de hoogte moet worden gebracht van het geweigerde visum. Bevers gaat het alvast ook verder nakijken. Wordt vervolgd…


Die kat kwam weer

  Geen verslag gemeenteraad in EssenInfo

Philip Peeters (Groen!) kwam nog eens terug op één van zijn stokpaardjes : waarom staat er geen verslag van de gemeenteraad in het infoblad.


De nieuwe aanpak van EssenInfo krijgt veel positieve commentaren, maar Peeters ziet ook de nadelen. Eerder vond hij het wat te "glossy", nu betreurde hij dat er geen verslagen van de gemeenteraad in staan. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat er alleen in komt wat relevant is voor de burgers. Hij vond het zinloos om alle beslissingen van de raad op te nemen, laat staan de discussies die er worden gevoerd. De geïnteresseerden kunnen volgens hem het verslag van de gemeenteraad krijgen (mailen naar info@essen.be zal wellicht volstaan). Maar u, beste Nieuwsflitslezer, kent natuurlijk een veel betere oplossing…

Binnenkort kan u overigens wel een artikel over katten in het infoblad verwachten. Peeters vroeg om een subsidie voor het steriliseren en castreren van huiskatten en om een zwerfkattenbeleid, maar Van Tichelt vond dit niet meteen het grootste probleem in Essen. Al komt er dus wellicht wel een kleine infocampagne.


  Werken in Wildert slepen aan

Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) trekt zich het lot aan van de Wildertse wegen en pleintjes. Hij vroeg dus opnieuw naar enkele beloofde werken.


Zo had hij graag geweten waar de snelheidsremmende maatregelen in de Achterstraat blijven, wanneer het fietspad in de Middenstraat wordt bijgewerkt, hoe het zit met de beloofde heraanleg van de voetpaden aan de Kalmthoutsesteenweg en wanneer de overlast op het speelpleintje in de Kleiputtenlaan wordt aangepakt. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) schreef de vragen netjes op. Nu de antwoorden nog…


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we hoe u over de nachtwinkels in Essen denkt. De meningen bleken erg verdeeld : 39,3% wil ze helemaal weg.


36,1% wil ze vooral beter controleren, terwijl 24,6% het goed vindt dat ze er zijn.


Deze maand willen we graag weten hoeveel aandacht EssenInfo aan de gemeenteraad moet besteden : een ruime verslaggeving of alleen wat echt nodig is ? Of horen politiek en politici helemaal niet in het blad thuis ? Vertel het ons via www.nvaple.be !



  Niet ingevulde belastingsbrieven ?

Enkele Essenaren die in juni hun belastingaangifte lieten invullen in GC Oude Pastorij kwamen bedrogen uit : hun aangifte ging uiteindelijk niet op de post.


Daardoor riskeren ze nu een boete. Tom Bevers (N-VA/PLE) vroeg of het gemeentebestuur iets onderneemt. Schepen Brigitte Quick (CD&V) bleek zich bewust van het probleem : het gemeentebestuur heeft alleen lokalen verhuurd, maar wil toch nagaan of het de Essenaren die in de problemen zijn gekomen niet juridisch kan bijstaan. Ook in EssenInfo komt er een melding.


Waar is dat face-je ?

  N-VA/PLE op Facebook

Sinds enkele weken staat N-VA/PLE ook op Facebook. Op die manier proberen we onze aanwezigheid op het internet nog te versterken.


Wie zelf een Facebookaccount heeft, kan "vriend" van ons worden of zich op onze pagina "abonneren". Doen !


Info

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Heikantstraat 68, tel. 0473/83 15 12 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jasper Van Landeghem (jasper.vanlandeghem@nvaple.be), Robin Jacobs (robin.jacobs@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Leo Eeckhaut (leo.eeckhaut@nvaple.be)
vzw Kobie : Veerle de Waal (veerle.dewaal@nvaple.be), Robin Jacobs (robin.jacobs@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be