Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 8, 2009, nr. 8

 

  In memoriam

Op 8 oktober overleed eerste schepen en sp.a-afdelingsvoorzitter Gino Veraart. De redactie van de Nieuwsflits biedt haar medeleven aan zijn familie, vrienden en partijgenoten aan.


Vanuit het kartel N-VA/PLE leerden we Veraart kennen als een loyale partner in de oppositie tijdens de vorige legislatuur, en als een gedreven schepen van ruimtelijke ordening, woonbeleid, jeugd en onderwijs sinds 2007. Veraart was een bekwaam bestuurder, die de voorbije maanden indruk maakte door zich tot op het laatst voluit te blijven inzetten voor de gemeente.


  Opvolging

Als gemeenteraadslid wordt Veraart opgevolgd door Pascale Deprins (sp.a), die evenwel vanaf volgende maand in sociaal verlof gaat. In het schepencollege neemt Cis Dictus het mandaat en de bevoegdheden van Veraart over.


Deprins legde de eed af, maar lichtte op het eind van de vergadering toe dat ze zich om familiale redenen laat vervangen zolang dit nodig is. Dictus werd door de meerderheidspartijen sp.a en CD&V voorgedragen als schepen. Aangezien 13 raadsleden de voordracht ondertekenden, werd hij verkozen verklaard. Hij kreeg hiervoor felicitaties van Dirk Smout (N-VA/PLE), die aangaf te beseffen dat Dictus de fakkel overneemt in ondankbare omstandigheden. Hij kondigde aan de nieuwe schepen daarom de tijd te zullen geven om zich in te werken, al stelde hij wel dat dit niet onnodig lang mag duren.

Philip Peeters (Groen!) vroeg zich af of de bevoegdheden binnen het college herverdeeld zouden worden. Burgemeester Van Tichelt kondigde aan dat dit voorlopig niet het geval zal zijn, waarmee hij dus toch een slag om de arm houdt.


  Dertigers

Aan de Essense scholen komen er binnenkort variabele zone 30-borden, die werken op zonne-energie. Zo zal de snelheidsbeperking tot 30 km/u enkel nog gelden op de uren waarop de schoolkinderen zich in het verkeer begeven.


Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) vroeg zich af of deze borden elk afzonderlijk door het gemeentebestuur kunnen worden geprogrammeerd, om zo rekening te houden met verschillen in de schooluren. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) bevestigde dat dit inderdaad het geval zal zijn. Dirk Smout (N-VA/PLE) stelde voor om ook een bord te voorzien aan Muzarto, dat niet in het bestek stond. Dat werd door de burgemeester toegezegd, al moet er eerst nog een advies aan de politie worden gevraagd. Philip Peeters (Groen!) vond het tenslotte overbodig om in de Hofstraat variabele borden te plaatsen : nu is de hele straat immers een zone-30. Maar Van Tichelt vond het toch logischer om ook daar de borden te plaatsen en terug een zone-50 in te voeren voor de rest van de straat. Wat Peeters ertoe bracht zich bij de stemming te onthouden.

Opmerkelijk detail : met dit besluit wordt een voorstel van N-VA/PLE uit de vorige legislatuur uitgevoerd, dat volgens het toenmalige college nochtans "onwettelijk" was…


  Schuifjes

Het schepencollege schuift het gros van de voor dit jaar voorziene investeringen door naar 2010 of nog later. Dat bleek uit de budgetwijziging die aan de raad werd voorgelegd, en waarop de oppositiepartijen forse kritiek uitten.


Dirk Smout (N-VA/PLE) stelde vast dat grote werken zoals het fietspad langs de Moerkantsebaan, dat langs de Nieuwmoersesteenweg en langs de Spillebeek opnieuw vooruit worden geschoven. Hetzelfde geldt voor de herinrichting van de Sint-Jansstraat, het herstel van de betongoten aan de Beukendreef en de verbouwingswerken aan Muzarto. Hij legde uit dat het elk jaar hetzelfde is, maar dat de burgemeester vorig jaar beterschap had beloofd. Dat klinkt nu weinig geloofwaardig : drie vierde van het investeringsbudget wordt doorgeschoven. Bovendien lichtte hij toe dat die investeringen wel elk jaar "gedekt" moeten worden door inkomsten, zodat het doorschuifbeleid mee aan de basis ligt van een onnodig hoog belastingtarief. Ook Groen!, Open Vld en VB sloten zich bij die kritiek aan.

Financieschepen Dirk Konings (CD&V) antwoordde dat in veel gevallen de verantwoordelijkheid voor het uitstel niet bij het gemeentebestuur ligt. Verder stelde hij voor om bij de bespreking van de begroting voor 2010 dieper in te gaan op de verdere investeringsplannen. Alleen de meerderheidspartijen CD&V en sp.a keurden uiteindelijk de budgetwijziging goed.


  Lood om oud ijzer

De intercommunale IGEAN neemt vanaf volgend jaar de ophaling van grof vuil en restafval in onze gemeente over. Daarmee komt meteen een eind aan de afzonderlijke ophalingen van oud ijzer zoals die door verschillende verenigingen wordt georganiseerd. Of in de toekomst oud papier en textiel nog afzonderlijk mogen opgehaald worden is niet zo duidelijk.


Dirk Smout (N-VA/PLE) vroeg zich af waarom dit punt niet eerst in de commissie milieu kon worden besproken, maar kreeg te horen dat daarvoor geen tijd genoeg was. Vreemd, want reeds voor de zomer werden bepaalde discussies naar dezelfde commissie verwezen, maar die wordt door voorzitter Van Wezel (CD&V) niet samengeroepen. Smout vroeg ook of de ophaling van oud ijzer niet uit het bestek kon worden gehaald, maar milieuschepen Dirk Konings (CD&V) stelde dat het gemeentebestuur al langer weet dat een ophaling door de verenigingen niet zomaar kan. Tot nu toe werd dit door de vingers gezien, maar daaraan komt nu een einde. Daarmee worden verenigingen als KLJ Hoek en Carnaval Den Uil een hak gezet, want die haalden een belangrijk deel van hun inkomsten uit een oud ijzerophaling.

Ook de ophaling van oud papier zal in de toekomst mogelijk door IGEAN gebeuren. Philip Peeters (Groen!) vroeg om alvast na te kijken of dat goedkoper zal zijn dan een ophaling door de verenigingen.


  Laatste bedrijf

Er komt stilaan zicht op de herindeling van de terreinen van de voormalige Beckers-site in Rijkmaker. De gemeenteraad keurde het wegtracé goed, en ook in de toewijzing van de percelen komt een beetje schot.


Aan Katrien Somers (N-VA/PLE) werd al een jaar geleden toegezegd dat de percelen snel zouden worden toegewezen, en ze vroeg dus nogmaals hoe ver het daarmee staat. Economieschepen Frans Schrauwen (CD&V) antwoordde dat op 9 november een vergadering voor de geïnteresseerde bedrijven wordt georganiseerd. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) stelde vast dat in het wegtracé een "pijpenkop" voorzien is, en stelde voor om daar een windmolen te plaatsen. Schrauwen legde uit dat dit op zich kan binnen de gekozen herinrichting, maar dat een eventuele bouwvergunning daarvoor door de Vlaamse overheid moet worden afgeleverd.


  Op het rechte pad

Langs de Leegtestraat komt een nieuw, vrijliggend fietspad. Dat wordt aan de noordkant van de straat voorzien.


De mooie weg door de Horendonkse bossen is al heel lang een heet hangijzer in de Essense politiek. In de twee voorbije legislaturen verschilden de respectievelijke coalitiepartners er openlijk van mening over, compleet met wisselmeerderheden in de gemeenteraad. Ook vorig jaar sloegen oppositiepartij Groen! en meerderheidspartij sp.a de handen in elkaar : de straat kon best worden afgesloten, behalve voor fietsers en landbouwvoertuigen. Tijdens de raadzitting waarop hun voorstel werd besproken vonden N-VA/PLE en CD&V elkaar echter : een afzonderlijk fietspad is een betere oplossing. Dat komt er nu ook. Philip Peeters (Groen!) vond het wel jammer dat er voor een recht pad was gekozen : hij zag liever een kronkelpaadje door het bos. Maar daarin werd hij door niemand gevolgd.


  Geordend staat netjes

Op voorstel van Thomas Dekkers (N-VA/PLE) verklaarde de OCMW-raad zich begin oktober bereid om de Heemkundige Kring te helpen bij het ordenen van het eigen archief. Ook het gemeentebestuur sloot zich daar op vraag van Tom Bevers (N-VA/PLE) bij aan.


Dekkers lichtte het voorstel in de OCMW-raad toe : het was zijn de bedoeling om principieel te beslissen dat het OCMW een art. 60-werknemer (een leefloongerechtigde) ter beschikking zou stellen om te helpen bij het ordenen van de archieven van de Essense Heemkundige Kring. Die bevatten immers zeer veel informatie, maar zijn erg slecht toegankelijk omdat ze niet zijn gestructureerd. De OCMW-raad keurde het voorstel goed, en wacht nu op een formele vraag van de Heemkundige Kring. Die moet dan komen van OCMW-voorzitter Jan Suykerbuyk zelf, aangezien die ook voorzitter is van de Kring. Waardoor hij de bespreking hierover in de OCMW-raad vanop de publieksbanken moest volgen…

Ook in de gemeenteraad werd het voorstel positief onthaald : cultuurschepen Jokke Hennekam (sp.a) zegde toe dat het gemeentebestuur het project mee wil begeleiden. Maar ook aan het Heuvelplein wordt nog gewacht op een vraag van de Heemkundige Kring.


  Slag van de Watermolen

Moet de Watermolenstraat worden heringericht ? Misschien wel, maar de plannen daarvoor zullen toch nog heel wat watertjes moeten doorzwemmen…


Philip Peeters (Groen!) diende een voorstel in om tot een heraanleg te besluiten. In de straat wordt volgens hem te snel gereden, en fietspad en voetpad zijn niet duidelijk gescheiden. Bovendien loopt het fietspad in een punt uit op de weg, staat er een kastje voor nutsleidingen in de weg en zorgen de portieren van geparkeerde auto's voor een gevaarlijke toestand. Ook het wegdek is in slechte staat. Infrastructuurschepen Frans Schrauwen (CD&V) ontkende de problemen niet, maar stelde vast dat er zoveel straten zijn met een soortgelijke problematiek. Burgemeester Van Tichelt (CD&V), bevoegd voor mobiliteit, stelde alvast voor om de politie eerst eens een verkeerstelling te laten uitvoeren.


  Overkant

Aan de andere kant van de Ringweg, op Over d'Aa, worden ondertussen wel de nodige werken uitgevoerd. In afwachting van een grondige heraanleg.


Vooral Kevin Ooye (N-VA/PLE) en Dirk Smout (N-VA/PLE) spanden er zich in de gemeenteraad hard voor in : Over d'Aa is onveilig, en bovendien zorgt de regelmatige regenoverlast op straat ervoor dat sommige woningen schade oplopen door opspattend water. Ze stelden in mei van dit jaar voor om snel de noodzakelijke dringende werken uit te voeren, en meteen het planningsproces voor een grondige heraanleg op te starten. Aan die dringende werken werd nu ook begonnen : de riooldeksels worden op hetzelfde niveau als het wegdek gebracht, en een betere afwatering moet ervoor zorgen dat regen in de riool terechtkomt en niet op het wegdek blijft staan.

In de brief die de bewoners hierover kregen, wordt ook de volledige heraanleg al aangekondigd. Daarvoor legde N-VA/PLE de eigen krijtlijnen al vast : er moet minstens worden nagedacht over het fietsverkeer (één- of tweezijdig fietspad, met veilige oversteken), over de heraanleg van het pleintje aan de Postbaan, het vrachtverkeer aan Sany, een draaicirkel voor bussen aan de kerk en de herinrichting van de kruispunten.


  Bank-roet

Vorige maand besloot de gemeenteraad meerderheid tegen oppositie om in te stemmen met de kapitaalsverhoging van de Gemeentelijke Holding, die daarmee extra in Dexia wil investeren. De meeste gemeenten deden hetzelfde, zodat de kapitaalsverhoging doorgaat en Essen moest beslissen om al dan niet mee te doen.


Dirk Smout (N-VA/PLE) herhaalde dat het niet verstandig is om in een bank te investeren. Hij vermeldde dat de aandelen van Dexia de dag van de gemeenteraad met 5,8% waren gedaald. De Holding heeft de gemeenten echter met de rug tegen de muur gezet : wie niet inschrijft op de kapitaalsverhoging houdt voor al het vroeger geïnvesteerde geld tien jaar lang alleen nog zo goed als waardeloze aandelen over. Hij stelde vast dat er niet veel keuze meer overbleef. Ook financieschepen Dirk Konings (CD&V) had een dubbel gevoel bij de beslissing, maar stelde dat er geen andere keuze is. Hij kondigde wel aan dat het gemeentebestuur te gepasten tijde de Dexia-aandelen van de hand wil doen. Uiteindelijk stemde de meerderheid voor de instap, terwijl de voltallige oppositie zich onthield.


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we of u vond dat het gemeentebestuur extra moet investeren in Dexia-aandelen ? 82% van de antwoorden stelde dat dat niet zo verstandig is.


15% vond een instap wel te verantwoorden, terwijl het voor de overigen niets uitmaakt.


Deze maand weten we van u graag waar u het fietspad langs Over d'Aa zou leggen : aan de westkant (waar het nu ligt) of aan de oostkant ? Of vindt u een enkelzijdig fietspad aan elke kant veiliger ? Laat het ons weten via www.nvaple.be !



INFO

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Over d'Aa 29A1, tel. 0486/36 14 46 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be), Kathleen Pockelé (kathleen.pockele@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Werner Janssens (werner.janssens@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be