Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 7, 2008, nr. 4

 

De gemeenteraad van mei beloofde een “light”-versie te worden, zo bleek al uit de agenda. Desondanks had het schepencollege geen tijd gevonden om na te denken over de gestelde vragen van de vorige maanden, waardoor het nu een briefschrijfactie moet opzetten.



  Sociale belijdenis

Zelfs het hoofdgerecht, de goedkeuring van het lokaal sociaal beleidsplan, bleek licht verteerbaar. Het plan legt vast wat gemeentebestuur en OCMW de komende jaren gaan doen, en werd door iedereen goedgekeurd.


Al maakte Katrien Somers (N-VA/PLE) wel een voorbehoud : vorige maand was aangekondigd dat er ook een stappenplan zou worden voorgelegd, dat moet leiden tot het opzetten van een volwaardig lokaal dienstencentrum in de oude gebouwen van De Bijster. Ze vroeg en kreeg het engagement van burgemeester Van Tichelt (CD&V) dat een dergelijke nota volgende maand alsnog aan de raad zou worden bezorgd, zodat Tom Bevers (N-VA/PLE) met een gerust gevoel de positieve punten uit het plan kon onderlijnen. Omdat er volgens hem op een open manier was gewerkt, waren ook de voorstellen van N-VA/PLE in de plangroep op een degelijke manier behandeld : zo wordt er binnen het dienstenchequebedrijf van het OCMW een boodschappendienst opgezet, en zal het gemeentebestuur ook een tewerkstellingsconsulent aanwerven. Daarnaast zal aan de opmaak van herinrichtings- en verkavelingsplannen een veiligheidsanalyse voorafgaan, zodat onveilige oversteken of donkere hoekjes zonder sociale controle al bij voorbaat worden vermeden. Bovendien wordt dankzij het plan een N-VA/PLE-voorstel over de afstemming tussen gemeente en OCMW, dat vorig jaar nog werd weggestemd, nu alsnog uitgevoerd.

Ook Cis Dictus (sp.a) en Ludwig Caluwé (CD&V) onthaalden het plan positief. Dat deed Philip Peeters (Groen!) eveneens, al had hij wel enkele bedenkingen. Zo vroeg hij meer expliciete aandacht voor ziektes die als gevolg van de klimaatverandering ook in onze contreien opduiken (zoals de ziekte van Lyme) en betreurde hij het ontbreken van een duidelijk financieel kader.


  Kobie Dick

Elke Essenaar krijgt van het gemeentebestuur nog dit jaar voor vijf euro “Kobie”-cheques, wat staat voor “Kom Bijeen in Essen”. Met de cheques kan het lidgeld van verenigingen worden betaald, of kan aan socio-culturele activiteiten in Essen worden deelgenomen.


Ook dit voorstel ontlokte applaus op alle banken, want verschillende partijen haalden aan dat het voorstel uit hun verkiezingsprogramma afkomstig was, of dat iets soortgelijks eerder door hen was bedacht. Schepen Imelda Schrauwen (CD&V) legde uit dat de cheques in september aan alle gezinnen zullen worden bezorgd. Voor ieder gezinslid komt er 5 EUR aan cheques, wellicht in vijf coupures van 1 EUR. Het OCMW zal het eigen cliënteel wellicht bijkomende cheques bezorgen, gebruik makend van de daarvoor beschikbare federale subsidies. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) vroeg zich af of de cheques niet wat vroeger konden worden verspreid, om zo de deelname aan de activiteiten van de 11 juli-viering aan te moedigen. Maar dat bleek niet haalbaar.


  Ratjetoe

De toename van de rattenbevolking in de Horendonkse Vaartstraat was voor Kevin Ooye (N-VA/PLE) en Dirk Smout (N-VA/PLE) de aanleiding om een voorstel in te dienen om de rattenbestrijding beter te organiseren. Het schepencollege zal op basis van een advies van de provinciale rattenspecialist nu een concrete aanpak uitwerken.


Ooye legde uit dat ratten geen welkome gasten zijn. Hij stelde voor om meer informatie te verspreiden over het voorkomen van een bezoek van de beestjes, en om de Essenaren ook te helpen bij het bestrijden ervan. Daarnaast vroeg hij om een personeelslid expliciet de taak van “rattenvanger” toe te kennen. Milieuschepen Dirk Konings (CD&V) antwoordde dat er verschillende mogelijkheden zijn om de rattenbestrijding aan te pakken, die vorig jaar ook al op de gemeenteraadscommissie milieu waren besproken. Hij meldde dat de provincie naar Essen komt voor een analyse en dan een advies zal geven. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) kon zich wel terugvinden in die aanpak, maar vroeg zich af waarom er na de bespreking in de commissie niet meteen actie was ondernomen in plaats van nu te wachten op dit voorstel. Luc Van Wezel (CD&V) vond dat wél normaal : de commissie vond eind oktober plaats, en zo lang was dat nu ook niet geleden. Maar hij werd tegengesproken door Frans Schrauwen (CD&V) : de rattenproblematiek is al jaren gekend. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) gaf toe dat dit een belangrijke nieuwe taak is voor het gemeentebestuur, nadat de provincie enkele jaren geleden afhaakte. Hij beloofde om op korte termijn een oplossing uit te werken.


  Van de regen in de riool

In heel wat Essense straten zal de komende jaren een gescheiden rioleringsstelsel worden aangelegd, waarbij het regenwater niet langer samen met het afvalwater zal worden verwerkt. Dat zal van de Essenaar een inspanning vragen, want die moet zelf instaan voor het aanpassen van de waterafvoer tot aan de perceelsgrens. Tom Bevers (N-VA/PLE) en Philip Peeters (Groen!) stelden daarom voor om de inwoners daarbij te ondersteunen.


Peeters legde uit dat er best een vaste procedure kan worden gevolgd als er een gescheiden riolering komt in de straat. Hij stelde voor om altijd eerst een informatievergadering te organiseren en een brochure op te maken. Daarnaast kan het gemeentebestuur een afkoppelingsdeskundige aanstellen, die de mensen adviseert hoe ze best te werk kunnen gaan. Vervolgens kan ook een overeenkomst worden gemaakt met één of enkele aannemers, die de werken dan aan een groepstarief kunnen uitvoeren (naar het voorbeeld van de “tankslag”). Bevers vulde aan met de vraag om ook een subsidie te voorzien, en lichtte een voorstel van reglement daarvoor toe. Met de subsidie zouden de kosten voor de afkoppelingswerken gedeeltelijk kunnen worden terugbetaald door de gemeente, op voorwaarde dat alles volgens de normen gebeurt. Die schrijven bijvoorbeeld voor dat huizen in een open of halfopen bebouwing afvalwater en hemelwater volledig gescheiden moeten afvoeren, terwijl bij gesloten bebouwing (rijhuizen) alleen moet worden afgekoppeld voor zover daar geen al te ingrijpende werken voor nodig zijn.

Milieuschepen Dirk Konings (CD&V) vond het een goed uitgewerkt voorstel, maar stelde voor om te wachten tot er meer duidelijkheid is over de manier waarop Essen de komende jaren het rioolstelsel zal beheren : er worden immers verschillende mogelijkheden overwogen, gaande van samenwerking met een externe partner tot de volledige overdracht van de riolering. Afhankelijk daarvan moet ook de aanpak van de afkoppeling worden bekeken. Peeters bleek niet helemaal overtuigd : hoe er ook zal worden gewerkt, de burgers zullen altijd zelf voor het gescheiden afvoeren van het water moeten instaan. Maar Konings stelde dat voorlopig alvast een procedure wordt gevolgd die gelijkt op wat door Groen! en N-VA/PLE wordt voorgesteld, en wist uiteindelijk toch iedereen te overtuigen nog wat geduld uit te oefenen.


  Kritieke criteria

Zoals bekend zullen de terreinen waarop tot voor enige tijd Beckers was gevestigd worden gebruikt om verschillende bedrijven te huisvesten. Om het debat op gang te brengen, stelden Dirk Smout (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) voor om de toewijzingscriteria daarvoor vast te leggen.


De intercommunale IGEAN werkt aan de ontwikkeling van het terrein, en verschillende bedrijven stelden zich ook al kandidaat op zich daar te vestigen. Hoe zal worden bepaald wie er wel en wie er niet terecht zal kunnen, is vooralsnog echter niet duidelijk. Daarvoor moeten criteria worden uitgewerkt, en die zijn er nog niet. Dat is nochtans dringend : het zou uiteraard nog logischer zijn geweest vooraf vast te leggen hoe de toewijzing zal gebeuren. Smout legde uit dat het voorstel daarom bedoeld was om de bespreking op gang te brengen : het was op de dag van de vorige raad aan de voorzitter overhandigd, met de vraag om het voor advies voor te leggen aan de adviesraad en de commissie “lokale economie”. Maar Ludwig Caluwé (CD&V) die de commissie voorzit had besloten dit niet te doen en te wachten tot IGEAN zelf met criteria voor de pinnen komt. Zo werd dus nog een maand extra tijd verloren. In elk geval zal in de loop van juni de bespreking plaatsvinden, op basis van zowel het voorstel van IGEAN als dat van N-VA/PLE. Ondertussen voert IGEAN volgens Frans Schrauwen (CD&V) besprekingen met de bedoeling om bijkomende ruimte (nu in gebruik door Instromet) te kunnen benutten en om de beschikbare plaats zo optimaal mogelijk in te vullen.


  Op een blaadje

Zoals al eerder bleek zet een korte agenda de raadsleden ertoe aan om te informeren naar de stand van zaken omtrent allerlei lopende dossiers. Maar het schepencollege bleek er vaak nog niet over te hebben nagedacht, of niet meer direct te weten hoe de vork in de steel zit, en kondigde daarom aan dat er per brief zal worden geantwoord.


Zo kwam Kevin Ooye (N-VA/PLE) terug op zijn vraag van de vorige raad om het wegdek in het Boomkleverpad (voorheen een deel van Kleine Horendonk) wat op te kalefateren. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) vroeg naar de reactie van het Vlaams Gewest, aan wie zijn vragen over de veiligheid van het kruispunt Huybergsebaan/Middenstraat zouden worden voorgelegd. En Tom Bevers (N-VA/PLE) kwam terug op zijn suggestie om in de Molenakkerstraat parkeervakken te schilderen. Ze wachten nu dus op een brief. Ooye kreeg ondertussen wel de bevestiging dat er positief wordt ingegaan op zijn vraag om de zitbanken op het pleintje aan Over d’Aa te vervangen.

We nemen aan dat ook Luc Van Wezel (CD&V) nu maanden zal moeten wachten op een antwoord op zijn vragen over de vernielde toegangen van het Geboortebos en de vaststelling dat de paddentunnels in de Huybergsebaan bladeren tegenhouden : iedereen gelijk voor de wet. En het vallen van de bladeren is nog niet voor morgen, natuurlijk.


  De tijd vliegt

Soms moet ook het schepencollege zelf overigens wachten op antwoord. Katrien Somers (N-VA/PLE) vroeg of er al een antwoord was vanuit Nederland op de Essense vraag om dichter te worden betrokken bij het project “Maintenance Valley”.


De provincie Noord-Brabant had positief geantwoord, maar het is de staatssecretaris voor Defensie die de knoop moet doorhakken. En daar is blijkbaar nog wat geduld voor nodig.


  Heikel Heikant

In de Heikantlaan wordt een nieuwe verkaveling voorzien. Het gaat om een project met zowel woningen als appartementen, waartegen vanuit de buurt nogal wat bezwaren worden geuit.


Brigitte Quick (CD&V), die in de buurt woont, bond de kat de bel aan : heel wat mensen vinden dat het project niet in de omgeving past en vrezen ook voor een te sterke toename van het verkeer. Schepen Gino Veraart (sp.a) bevestigde dat er tijdens het openbaar onderzoek veel bezwaarschriften waren binnengekomen. Hij herinnerde eraan dat het aantal woningen al flink was teruggeschroefd tegenover eerdere versies van de plannen, maar dat de gulden middenweg tussen de groene omgeving en de toegenomen woonbehoeften blijkbaar nog niet was gevonden. Het leek hem verstandig er nog eens goed over na te denken.


  De Oude Pastorij is verkocht

Een voorstel van Philip Peeters (Groen!) om het mogelijk te maken dat in de Oude Pastorij ook Fairtradeproducten worden verkocht, werd door de raad aanvaard. Al moet nog wel bekeken worden hoe dat in het contract met de drankleverancier kan worden ingepast.


Peeters stelde vast dat de overeenkomst met de brouwer in maart was afgelopen. Die overeenkomst legde beperkingen op aan het drankenassortiment dat kan worden aangeboden in het “gemeenschapscentrum” (in dit geval : de Oude Pastorij en de gemeentelijke zaal in Wildert). Frans Schrauwen (CD&V) bevestigde dat de overeenkomst inderdaad was verlopen, maar dat het gemeentebestuur niet alle verplichtingen op het vlak van de drankafname was nagekomen. Daarom moet opnieuw worden gepraat, om een eventuele schadevergoeding te voorkomen. Principieel had hij echter geen bezwaren tegen het aanbieden van meer eerlijke handelsproducten. Dat bracht Dirk Smout (N-VA/PLE) ertoe om te suggereren dat de raad de kern van het voorstel van Peeters goed zou keuren, en zo geschiedde. Zodat de Oude Pastorij “verkocht” kan worden genoemd. Al is dat (vooralsnog) niet in de letterlijke zin…


  Ver-volg-verhaal

Wat de echte reden was om het jeugdverblijfscentrum Paviljoen in 2007 één jaar lang door de VVV te laten beheren, blijft een raadsel. Dat ook de boekhouding van de VVV er niet erg duidelijk over is, ontlokte bij Tom Bevers (N-VA/PLE) opnieuw vragen.


Bij het inkijken van de jaarrekening zoals die door de VVV aan het schepencollege was bezorgd, stelde Bevers vast dat die moeilijk kan kloppen als ook rekening wordt gehouden met het Paviljoen. Ook het college zelf had er bedenkingen bij, en vroeg de dienst financiën om alles eens grondig uit te zoeken. Wordt vervolgd.


  Logis(tis)ch ?

Een ander vervolgverhaal is dat van Sany Logistics. Het bedrijf dat de gebouwen van DHL op Over d’Aa overnam, vroeg onlangs een nieuwe milieuvergunning aan, in de eerste plaats om andere materialen te kunnen opslaan dan DHL deed.


Tom Bevers (N-VA/PLE) haalde aan dat er bij de buurtbewoners nogal wat ongerustheid is, zowel over de materiaalopslag als over het vrachtwagenverkeer. Hij vroeg of het niet beter was om een hoorzitting te organiseren. Hij had dezelfde vraag ook al per brief gesteld. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat een hoorzitting niet gebruikelijk is bij de behandeling van milieuvergunningen, maar meldde dat het bedrijf zelf een initiatief zou nemen naar de buurtbewoners toe.


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we u of u gebruik zou maken van een beveiligde fietsenstalling aan de Essense stations. U bent dat inderdaad van plan, maar voor 63% van u alleen op voorwaarde dat het gebruik gratis is.


Bijna een kwart van de antwoorden geeft aan er sowieso gebruik van te zullen maken, terwijl 10% nooit met de fiets naar het station gaat. Slechts enkele dapperen vertrouwen erop dat de fietsdieven wel van hun rijwiel zullen afblijven.


Deze maand horen we graag van u of u een beroep zou doen op een boodschappendienst die een boodschap uit een Essense winkel voor de prijs van één dienstencheque (7 EUR min de belastingaftrek) bij u thuis bezorgt. Laat het ons weten via www.nvaple.be



  Weekendzone

Op 9 mei hield het NKWV een informatie-avond over de ontwikkelingen in het dossier van de weekendzone. Uit de toelichting aan de hand van een Powerpointpresentatie van bestendig afgevaardigde Koen Helsen (Open Vld) blijkt dat wie nu nog in de weekendzone koopt er niet op moet rekenen dat er op termijn nog zal mogen gewoond worden.


Het provinciebestuur koos er immers voor om uit te gaan van een uitdovend woonrecht. Dat houdt in dat wie vóór januari 2008 een eigendom had in de weekendzone daar mag blijven wonen. Wanneer het woonrecht vervalt, bijvoorbeeld bij verkoop of vererving, wordt de grond terug “zone voor verblijfsrecreatie”, waar niet permanent mag worden gewoond. Vooraleer dat allemaal geregeld is, moet het Vlaams Parlement nog wel het decreet op de ruimtelijke ordening aanpassen. Bovendien kunnen er voor bepaalde clusters van weekendwoningen (grote groepen weekendhuizen die bij elkaar horen) uitzonderingen worden voorzien, wanneer ze bijvoorbeeld goed aansluiten bij het woongebied. Op het eerste gezicht zou dat kunnen betekenen dat grote delen van de weekendzone van Wildert zouden kunnen worden omgevormd tot een vorm van recreatieve woonzone, waar wél permanent mag worden gewoond. Maar niets is zeker in dit verhaal, en wanneer de beslissingen zullen vallen is ook nog niet echt helder. Wel is duidelijk dat voorlopig de provincie de lakens uitdeelt, en de gemeente alles ondergaat.


INFO

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Over d'Aa 29A1, tel. 0486/36 14 46 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be), Kathleen Pockelé (kathleen.pockele@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Werner Janssens (werner.janssens@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be