Genie van de Karpaden
De gemeenteraad besliste om de trage weg ter hoogte van Akkerstraat tussen de Heystraat en Beylepad de naam Reebospad te geven. Al in juni hadden we een hele reeks trage wegen een officiële naam gegeven, maar deze weg werd toen uitgesteld. De Cultuurraad had namelijk “Karpad” voorgesteld. In de stukken van het schepencollege las ik dat de naam verwarrend zou zijn, want dat het pad een wandelpad en geen pad voor karren zou worden. In de gemeenteraad werd er nog bij gezegd dat mensen zelfs zouden denken dat ze er met de auto door zouden mogen. Want auto’s zijn de nieuwe karren, niet ?
Ik begrijp de bezorgdheid van het schepencollege, uiteraard. Er zijn wel dringend enkele andere straten aan een andere naam toe. Morgen neemt er misschien al iemand een frisse duik in De Vijvers of het Wolfsven, of leidt de NMBS zomaar een trein om via de Spoorwegstraat. Spijker dreigt in zijn geheel in de muur te worden geklopt. En leg het maar eens uit dat de kans dat je in Visserij iets vangt niet zo groot is, en dat de Werf al lang niet meer openligt. Zeer verwarrend allemaal. Maar dat lost het College ongetwijfeld snel op.
Ondertussen komt er alvast geen Karpad. Wat een vreemd idee van de Cultuurraad ook – ongelooflijk hoe die mensen hun verbeelding zo sterk op hol kunnen laten slaan. In de stukken zat geen nieuw advies of bleek niet wie er verder geraadpleegd was, hoewel in een eerdere collegenota nog wel te lezen stond dat dit ging gebeuren. Maar Reebospad klinkt onverdacht. Robin Jacobs bevestigde meteen dat er door het pad wel eens reeën lopen. Een mooi pad voor hen, in het bos, dat moet wel Reebospad heten. Mensen gaan we er niet zien, uiteraard. Die weten meteen dat het pad er niet voor hen is, maar voor de reeën. Toch ?
Is dit een belangrijke beslissing ? Niet echt, natuurlijk. Ik had er even goed niets over kunnen schrijven – en als de titel van het stukje me niet plots zou zijn ingevallen had ik dat misschien ook niet gedaan. Desalniettemin : een beslissing die het waard is om te worden genomen, is het ook waard om goed te worden genomen. Met de juiste procedure en een correcte verantwoording. Slordigheid en manklopende argumentaties in kleine dossiers mondden naar mijn ervaring namelijk véél te snel uit in onzorgvuldigheid in de besluitvorming in grote dossiers. Dus ga ik er af en toe toch maar op in blijven gaan, ook als ik dan als eens tegen iemands kar moet rijden. Letterlijk, vanzelfsprekend.