Index librorum prohibitorum
Een voorstel doen in de gemeenteraad en dat dan bij de stemming zien sneuvelen, het is niet meteen een nieuwe ervaring voor mij. In mijn eerste gemeenteraad overkwam het me al. Dat is geen reden om het om te geven. Overigens, dat voorstel dat toen die eerste keer sneuvelde werd later gewoon uitgevoerd. Te vroeg gelijk gehad, heet dat dan.
Dat zal nu onvermijdelijk ook zo zijn. Het voorstel van Kevin en van mij (en eerlijk is eerlijk : het idee kwam van hem) op de gemeenteraad van juni vroeg om de subsidies van de Essense verenigingen te indexeren. Dat gaat onvermijdelijk gebeuren. Maar wanneer ? Wat ons betreft liefst meteen, want de extra kosten voelen de verenigingen nu. En die komen bovenop het leed dat in de voorbije twee jaar door corona werd veroorzaakt. We vonden een elegante manier om die onmiddellijke aanpassing technisch te vertalen door gewoon alle bedragen “automatisch” aan te passen. Zo werken heel wat indexeringsmechanismen, maar de rechtstreekse inspiratie haalden we gewoon bij de collega’s van CD&V en Vooruit. Die hebben de voorbije jaren alle retributies die de gemeente heft ook van een automatische indexclausule voorzien. Tot verbazing van de burgemeester zelf, die er in de gemeenteraad van overtuigd bleek dat de tarieven voor infrastructuur waar de verenigingen gebruik van maken niet geïndexeerd worden. Anne vond het bewijs van het tegendeel zowaar in de stukken van de vergadering terwijl die nog aan de gang was. Dus : de inkomsten van de gemeente worden geïndexeerd. Niet alleen de retributies, maar eigenlijk zo goed als alle inkomsten, want door de inflatie stijgen ook de belastinginkomsten in de praktijk automatisch.
Maar CD&V en Vooruit weigerden het voorstel. Ze kondigden wel aan dat ze het later, bij de opmaak van het Meerjarenplan, opnieuw gingen bekijken. In december dus wellicht. Daarmee lopen ze achter de feiten aan, en dan is minstens een deel van het leed al geleden. Waarom toch ? De beslissing om de indexaanpassing niet door te voeren maar ze samen met het Meerjarenplan te bekijken klonk overigens zéér bizar omdat tijdens dezelfde raad twee fikse budgetverhogingen werden voorgelegd door CD&V en Vooruit zonder dat de inpassing in hetzelfde Meerjarenplan duidelijk werd. Daarbij ging het over véél grote bedragen.
Eigenlijk blijft er maar één reden over waarom ons voorstel niet gewoon werd goedgekeurd : we mochten niet “scoren”. Dat wij daar het slachtoffer van zijn, tot daaraan toe – al ben ik ervan overtuigd dat de mentaliteit in de politiek dat het belangrijker is dan een ander niets realiseert dan zélf iets te kunnen doen op termijn dodelijk is voor de democratie. Maar moest dat echt ten koste van de verenigingen gaan ?
De voorbije dagen ontdekte ik overigens een advies van de Vlaamse Jeugdraad dat ons voorstel ondersteunt. En daarmee ingaat tegen de Vlaamse regering. Terecht. Soms hebben politici gelijk, soms hebben ze ongelijk. Dat hangt niet altijd met hun partij samen. Ook dat zouden we af en toe wat meer moeten durven zeggen.