Vakantie in coronatijden
Drie weken geleden vertrokken we naar Griekenland. We hadden de reis niet zolang vooraf geboekt, maar dat we zouden gaan stond wel redelijk vast : de familie niet zien na respectievelijk 5 en 7 maanden was voor mijn vrouw en mij geen optie. Maar we wisten wel dat het geen vakantie zoals de andere jaren zou worden : daar stak Covid-19 een stokje voor. We hoopten dat de toestand zowel hier als ter plaatse in de zomer vrij goed zou zijn, en dat we misschien nog een lange daguitstap of zo zouden kunnen maken, maar dat bleek niet het geval : zowel hier als in Griekenland (weliswaar minder snel) liep het aantal coronagevallen snel op. Zodat we zelfs na een herhaaldelijke positieve test besloten om het voorzichtig aan te doen. Eigenlijk hebben we ons gewoon ook ginder aan de Antwerpse regels gehouden, al zijn we één keer tot na 1u op een terras blijven zitten. Maar ginder was dat dus toegelaten.
Twee weken hebben we in Athene doorgebracht, één week zijn we naar Salamina getrokken. Waar we van thuis uit elke dag naar de zee zijn getrokken. Dat is hoogstens een paar kilometer ver, dus zou ik ons geen dagjestoeristen noemen. We hadden bovendien op de meeste dagen een privéstrand of toch bijna. Van rellen bleek dus ook al geen sprake. Neen, die kregen we ’s avonds gewoon op de Griekse tv mee vanuit Blankenberge. Wellicht de enige keer deze zomer dat een niet-Grieks strand dat nieuws haalde…
Dat corona er in Griekenland in de lente veel minder zwaar heeft ingehaakt (er zijn bij een gelijke bevolking ongeveer 50 keer minder doden gevallen dan hier !) was af en toe wel te merken. De maskerplicht werd met name in de horeca en in sommige winkels al eens redelijk vrij geïnterpreteerd. En hoewel we niet zo veel mensen gesproken hebben zijn er toch vier gepasseerd die beweerden dat het coronavirus eenvoudigweg niet bestaat. Twee daarvan droegen wel een masker, en met de derde was de afstand zo groot dat het niet nodig was. De vierde heeft op ons aandringen het masker alsnog opgezet. Maar toch. Op één van hen ben ik behoorlijk kwaad geworden en heb ik uitgelegd dat het nogal beledigend is tegenover de slachtoffers van het virus om te beweren dat het niet bestaat. Dat leek gelukkig wel door te dringen (en ik was vervolgens een beetje trots dat ik in het Grieks kwaad was geworden, want boosheid en taalvaardigheid combineren is niet zo evident). De Grieken blijken ook in deze tijden vatbaar voor allerlei complottheorieën. Het moet wel gezegd dat de overheid zich niet laat kennen : de persconferenties van de bevoegde minister en de topviroloog blinken uit in helderheid en de overheidscommunicatie laat zelden of nooit ruimte voor interpretatie. Maar om de maskers overal af te dwingen is de politiecapaciteit niet toereikend.
Zo werd het geen zomer als de andere, al maakte de zee en het Griekse eten wel één en ander goed. Maar de eilanden die we hadden willen bezoeken blijven nog een jaar langer op het programma staan. En zo zal het deze zomer voor velen gegaan zijn, maar laten we daar maar niet te veel over klagen : er zijn genoeg mensen die zelden of nooit de kans krijgen om wat vakantie te nemen of te reizen. Zelf ben ik vrij optimistisch over de ontwikkeling van een coronavaccin en hoop ik dat we in 2021 een inhaalbeweging zullen kunnen doorvoeren.