Allo, allo…
…this is Nighthawk. Are you receiving me ?
Ik heb de voorbije weken al vaak aan René Artois gedacht, bij elke videoconferentie waar het even misliep. Bij allemaal dus. En dat zijn er nogal wat. Vandaag heb ik er maar liefst zes gehad. In vier verschillende talen ook, maar dat terzijde. Ik ben zelf één keer helemaal weggevallen, en ik was natuurlijk niet de enige.
Toch is het een oplossing. Skype kende ik al, en ondertussen staan ook Zoom en Microsoft Teams op mijn pc. Nu we allemaal verplicht thuis moeten blijven zijn het manieren om toch samen te komen en om contact te houden. Zowel met enkele mensen als met grotere groepen; vorige vrijdag heb ik een Zoomvergadering voorgezeten waarvoor 116 mensen waren ingelogd. Gelukkig hebben die niet allemaal iets gezegd; de drempel om het woord te nemen lijkt ook groter online dan op echte vergaderingen. Vergaderingen zijn (daardoor ?) ook korter : die van vrijdag is er normaal één van anderhalve dag, nu van tweeënhalf uur. Gelukkig maar, want het is niet zo eenvoudig om je heel lang te concentreren. Dat is bovendien ook gemakkelijker te verbergen : je kan je camera afzetten, of er heel geconcentreerd naar staren terwijl je Facebook open hebt staan. Pro-tip : zorg dat je dat niet doet terwijl je je scherm met iedereen deelt !
Zijn ze een blijver, die televergaderingen ? De digitale koffiepauze die we vandaag hielden, die is toch echt leuker in het echt, dus die zie ik sowieso verdwijnen. Het korte werkoverleg dat we anders in de gang zouden hebben gedaan hoeft ook niet duurzaam te worden gedigitaliseerd, lijkt me. Ik had een vergadering met allemaal mensen die in verschillende overheidsinstanties in Brussel werken. Die zou me anders wellicht twee keer twintig minuten verplaatsing hebben gekost, wat nog wel meevalt; ze zou mogelijk ook langer hebben geduurd, maar denkelijk ook solidere uitkomsten hebben opgeleverd – en mogelijk broodjes. Wellicht dus beter fysiek dan digitaal, al zijn er ook argumenten in de andere richting.
Ik heb ook Griekse les gehad, en een kwartier later een vergadering “in” het gemeentehuis. Dat zou ik anders natuurlijk “in real life” nooit halen, want ik volg les in Brussel. De vergadering was ook ongetwijfeld korter dan ze anders zou zijn geweest. En ik heb deze middag een vergadering gehad in het kader van de OESO, met een vijftiental mensen. Dat is de enige van de reeks die vooraf ook meestal virtueel doorging (meestal wel enkel met geluid, nu hadden we ook beeld). Al komen we soms ook fysiek samen, in Parijs dan. Dat kost me in dat geval minstens de hele dag, uiteraard. Die kan dus beter virtueel blijven, ook al stoot ze op een niet te verwaarlozen beperking : de vergadering was om 14u, maar de voorzitter (in de VS) zat er letterlijk met zijn eerste koffie van dag, terwijl de Japanse collega bij wijze van spreken al in bed had moeten liggen. Als er Chilenen en Nieuw-Zeelanders bij zouden zijn geweest (ook hun landen zijn lid van de OESO), dan zouden we hen echt tot nachtbraken hebben moeten uitnodigen. Eén reden om de vergadering van vorige vrijdag, ook in OESO-kader, volgende keer toch maar weer écht te doen. En ook omdat die dan toch grondiger besluiten zou hebben opgeleverd.
Dus ja, ik denk wel dat er ook na het coronatijdperk al eens gemakkelijker getelevergaderd zal worden (het Nederlands heeft daar dringend een leuker woord voor nodig), maar ook weer niet altijd en in alle omstandigheden. En misschien leren we ook dat fysieke vergaderingen soms korter kunnen. Of vervangen kunnen worden door een email. Al is dat weer een ander verhaal, want het aantal e-mails dat ik dagelijks ontvang is sinds de corona-lockdown ook schrikbarend gestegen, vandaag tot 144 (ik tel enkel de professionele mails mee).
We leven nu eenmaal in een tijdperk waarin er veel en snel gecommuniceerd wordt, en we voelen dat ook als noodzaak aan. En toch… er wordt in de “strijd” tegen corona vaak naar de oorlog verwezen, maar de laatste oorlog hier te lande is gewonnen met de zeer spaarzame communicatie van de radio. Misschien moeten we ook terug wat meer leren om onze boodschap in één (gecodeerde) zin samen te vatten : “Allo, allo, this is Nighthawk. Aunt Eloise will arrive on Thursday. Over.”