Paleisje
Toen ik hier in 2017 schreef dat ik met mijn bezoek aan dat land het lijstje van de 28 EU-Lidstaten volmaakte, schreef ik erbij dat ik eigenlijk nog eens opnieuw naar Roemenië zou moeten, omdat ik dat land had bezocht vóór het tot de EU toetrad. Dat was in 2001. Nu is Roemenië EU-voorzitter, en dus ben ik er de voorbije twee weken ook twee keer naartoe gereisd. Eén keer vanuit Parijs, de tweede keer gewoon vanuit Brussel. Met telkens een aankomst in het hotel om 2u ’s nachts, anderhalve dag vergadering en dan terug naar huis. Niet meteen een erg ontspannende manier van reizen. Ik heb ook niet de gelegenheid gekregen om veel te zien, moet ik zeggen. Even door de straten wandelen zat er niet in. Het presidentieel paleis, of eigenlijk het stuk ervan dat de voormalige residentie is van de Roemeense koningen, hebben we bezocht. En het officiële diner eergisteren was in de troonzaal van het voormalige koninklijke paleis. Twee mooie gebouwen, alleszins.
Maar ze zinken toch een beetje weg bij het megalomane gebouw, nu het Parlementspaleis genoemd, dat dictator Ceaucescu liet bouwen. Vandaag huizen er de twee kamers van het Roemeense parlement in, naast enkele musea. Verder wordt het voor congressen gebruikt. En voor trouwfeesten. En dan is er nog plaats over. Van de 1.100 ruimtes zouden er 400 afgewerkt zijn, dus er kan nog wel één en ander extra voorzien worden. In elk geval, achter elke massieve deur die open ging zat er weer een andere galerij of zaal, met indrukwekkende lusters, minutieus houtwerk en veel marmer. Neoklassieke kitsch zoals het communisme dat vereiste, maar dan van een hoge kwaliteit. Het gigantische complex maakt dat de Roemenen hun hele voorzitterschap in één gebouw kunnen laten doorgaan, zonder dat verschillende conferenties elkaar tegenkomen. Al had ik toen ik naar het toilet ging vorige week (een dikke vijf minuten wandelen vanuit de vergaderzaal) toch door dat we niet alleen waren, toen commissaris Dombrovskis en Eurogroepvoorzitter Centeno blijkbaar ook aan een sanitaire stop toe waren. Achteraf bleek dat ze die verdiend hadden omdat ze een miljard euro steun voor Griekenland hadden gedeblokkeerd…
Het paleis is het op twee na grootste administratieve gebouw ter wereld. Op één staat het Pentagon, op twee het gemeentehuis (!) van het Chinese Jinan. De vloeroppervlakte is bijna 14 keer groter dan die van het Brusselse Justitiepaleis, het volume is groter dan die van de grootste pyramide… Uiteraard hebben de Roemenen een haat-liefdeverhouding met het gebouw. Het is gezet door wellicht de meest onmenselijke dictator die Oost-Europa in de communistische periode heeft gekend. Op min-6 is er een nucleaire bunker, naar verluidt. Er werden hele stadswijken voor vernietigd. Duizenden Roemenen moesten een ander vak leren (houtbewerker, bijvoorbeeld), waar ze nadien niets mee aan konden. Het hele gebouw werd gezet met Roemeens bouwmateriaal, op twee deuren na die door Mobutu werden geschonken. Naar schatting 3.000 mensen kwamen om bij de bouw. In die zin is het ook een monument voor het Roemeense volk, natuurlijk. Een indrukwekkende vergaderplaats is het in elk geval.
En zeer geschikt voor een EU-voorzitterschap ook. De kalender deelde Roemenië een moeilijk voorzitterschap toe : in de aanloop naar de Europese verkiezingen moeten alle lopende wetgevende dossiers afgerond worden. Heel veel eigen accenten kunnen de Roemenen daarbij niet meer leggen, maar ze moeten wel hard werken om de boeken op tijd te kunnen sluiten. Een geschikte ruimte hebben ze alvast niet moeten zoeken…