De juiste plek
Gisteren werd een boeiende dag voor zowel N-VA als voor PLE. De N-VA-dag werd uitgebreid in het nieuws gebracht. Neen, niet het Essense nieuws, het “grote” nieuws. N-VA duidde een kandidaat aan voor de post van minister-president, voor die van eerste minister en een Europese lijsttrekker. Ik vroeg me af of ik dezelfde keuze zou hebben gemaakt. Het antwoord is ja. Of tenminste, ik zou hebben gewild dat ik ze had gemaakt, want je moet soms van hard politiek hout gesneden zijn om tot een evidente conclusie te komen. Want uiteraard is Jan Jambon een geloofwaardig kandidaat-premier (ik blijf er wel bij dat hij nog geloofwaardiger zou zijn als zijn partij niet uit de regering zou zijn gestapt). Maar voor N-VA is het nogal een stap om onomwonden een kandidaat voor de Wetstraat 16 naar voor te schuiven. Wantrouwen tegenover een federale regeringsdeelname zit in het DNA van de partij, in de statuten. Maar het bestuurdersdividend dat de voorbije jaren zorgvuldig werd opgebouwd ten volle verzilveren vergt deze stap. En natuurlijk is Bart De Wever een geloofwaardig minister-president. Natuurlijk kan alleen De Wevers kandidatuur aangeven dat de N-VA het Vlaamse niveau hoger inschat dan het federale – niemand anders komt boven Jambon uit. En Geert Bourgeois is een geloofwaardig Europees kandidaat én een sterke lijsttrekker. Ook die dubbelslag ligt niet voor de hand – op Verhofstadt na (ten laatste male dan wellicht) denk ik niet dat een andere partij echt in de combinatie zal slagen. En ja, de keuze maakt brokken. In Antwerpen, in de eerste plaats. Maar ze komt de coalitiepartners aldaar alvast niet slecht uit, en de oppositie rijdt zich onvermijdelijk vast in de dubbele eis dat De Wever moet blijven én dat De Wever weg moet. Ik vermoed ook dat De Wever titelvoerend burgemeester zal blijven. En in de realiteit of de beeldvorming toch ook “schoonmoeder” van het stadsbestuur. Voor de Antwerpenaar verandert er wellicht in de praktijk niet zo veel, maar voor de verkiezingscampagne is het een wereld van verschil…
Alleszins maken de beslissingen duidelijk dat N-VA alles op alles zet voor de verkiezingen én blijft mikken op een breed kiezersveld. Het zal zorgvuldig navigeren worden in de komende maanden. Het worden ook voor de Essense N-VA-collega’s alvast boeiende maanden.
PLE blijven dergelijke keuzes bespaard. Toch hebben we gisteren op de Algemene Ledenvergadering óók belangrijke keuzes gemaakt. We hebben Geert als voorzitter bevestigd en voor het eerst sinds 2007 ook een ondervoorzitter aangeduid in de persoon van Tom Hufkens. Bovendien heb ik de ledenadministratie overgedragen; eigenlijk vooral omdat die wat te veel werk begon te worden – en ja, dat zegt iets over ons ledenaantal. Verder wisselden we uitgebreid van gedachten over verschillende beleidsdomeinen in onze gemeente. Die discussies gaan we nu vertalen naar de N-VA/PLE-fractie en van daaruit naar initiatieven in de gemeenteraad. Ook boeiend – en het maakt me als “stichter-voorzitter” ook trots op mijn partij.
Tenslotte vergaderde gisteren voor het eerst het “Bijzonder Comité van de Sociale Dienst” in zijn nieuwe samenstelling en volgens de principes van het nieuwe decreet “Lokaal Bestuur”, dus “ingekanteld” in de gemeente. De feedback die ik kreeg maakt me een beetje ongerust : het is echt wel van belang dat er aan elk individueel dossier voldoende tijd en aandacht wordt gegeven, en dat er ruimte is om over de beslissingen te discussiëren. Ik hoop dat ook de andere partijen hun leden van het comité hebben gekozen op basis van hun bereidheid om precies dát te doen. Daarin zit namelijk de meerwaarde van het BCSD. Of hoe de juiste casting in de politiek op alle niveaus een belangrijke vraag is…