Archief van
Maand: februari 2013

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen

Gelieve ons hiervoor te verontschuldigen

Neen, ik ben niet goed bezig. Dat bleek wel op de gemeenteraad van eergisteren. Eerst moest ik mij namens onze fractie uitgebreid verontschuldigen : blijkbaar hebben we het de voorbije zes jaar niet goed gedaan. “We”, dat zijn Dirk, Geert en ik. Wij hebben namelijk elk één van de veertien gemeenteraadscommissies voorgezeten, Geert zelfs twee. Ik weet dat ik elke keer best wel wat tijd in de commissie bestuurszaken en communicatie stak : agendapunten zoeken, de vergadering voorbereiden, … Voor het noodzakelijke overleg met de burgemeester en het diensthoofd nam ik meestal een halve dag verlof, zodat het overdag kon. En tijdens de vergadering probeerde ik eerlijk en onpartijdig te zijn. Volgens sommigen kan ik dat ook wel : ik zit ook professioneel vergaderingen voor, en niet altijd de gemakkelijkste.

Maar CD&V en sp.a vonden het niet goed genoeg. Geert, Dirk en ik hebben voor hen niet gedaan wat er van ons werd verwacht. Ze kunnen het zelf beter, en ze besloten de vier voorzitterschappen van de commissies voor zichzelf te houden. Dat er een pak minder commissies zijn is een goede zaak, maar dat is natuurlijk geen reden om ze niet meer evenredig tussen de fracties te verdelen. Blijkbaar is de “open bestuursstijl” waar vooral de sp.a zes jaar geleden graag mee uitpakte definitief opgeborgen. Ik wens Luc, Brigitte, Arno en Nathalie in elk geval meer succes en waardering toe dan wij hebben gekregen !

Daarnaast heeft het schepencollege -dat volgens Gaston altijd met één stem spreekt- mij verweten dat ik niet alleen hun verslagen moet lezen, maar ook de dossiers die erachter zitten. Ik doe dat al wel, af en toe. Eigenlijk vrij regelmatig, vind ik zelf. Ik vermoed zelfs dat ik de voorbije zes jaar twee keer zoveel dossiers heb opgevraagd en ingekeken dan alle andere raadsleden. Samen. Minstens twee keer, het zou ook meer kunnen zijn. Maar het is dus duidelijk niet genoeg. Ik ga een tandje bij steken, als het college dat nodig vind.

En ik ga ook grondiger tewerk moeten gaan, want het verwijt kwam er naar aanleiding van een vraag waar ik het dossier wel van had gezien. En zelfs gelezen. En gekopieerd. Het ging over de onteigening van “een gedeelte behorende tot de wegenis die voorzien is teneinde de achtergronden Hemelrijkweg-Kammenstraat-Hondsberg te ontsluiten”. Die onteigening gaat niet door. Ik dacht dus dat die hele wegenis in gevaar kwam. Dom van mij ! Ik had natuurlijk niet mogen lezen wat er letterlijk in het dossier staat. Het ging helemaal niet over de wegenis, maar over een zijfietspad ervan. Dat had ik ongetwijfeld kunnen weten. Ik weet niet zo goed hoe, maar dat toont nog eens ten overvloede aan dat ik beter mijn best had moeten doen. Gelieve mij nog maar eens te verontschuldigen, beste Gaston, Dirk, Helmut, Brigitte, Jokke, Imelda. En Frans, jullie aller spreekbuis in dit verhaal.

Ik zal beter mijn best doen.

De stekker eruit

De stekker eruit

Ik ben het helemaal eens met minister-president Kris Peeters : al die vrijwilligers, die zich inzetten voor Okra, voor Femma, voor KWB, voor KAJ, voor Pasar, voor Ziekenzorg, voor Wereldsolidariteit… verdienen ongelooflijk veel waardering. Maar net omwille van die inzet is het verhaal van het ACW, de koepel waar al die organisaties bij aangesloten zijn, zo schrijnend.

Dat het ACW hun vrijwilligerswerk onbeschaamd aanwendt om aan partijpolitiek te doen, wisten we natuurlijk al lang. Ook in Essen, trouwens. We leerden de voorbije jaren ook dag ze het vertrouwen en het geld van hun mensen en verenigingen aanwendden om aan risicobankieren te doen. Hun afgevaardigden zijn er mee voor verantwoordelijk dat Dexia onderuit ging. Dat de mensen die als coöperant te goeder trouw in de bank investeerden een waarborg krijgen, is normaal. Maar waarom moet daar dan de overheid, en niet het ACW opdraaien ?

Wat we de laatste weken bijleerden is nog veel erger. Los van de vraag of alles wettelijk verlopen is, weten we twee dingen zeker :
1. Het ACW heeft van de nieuwe staatsbank, Belfius, een abnormaal hoge rente bedongen op de omzetting van winstbewijzen naar een achtergestelde lening. Winstbewijzen die het ACW destijds kreeg omwille van de inbreng van hun coöperanten in Dexia. Waarvoor de beweging wel de winst, maar dus niet de verantwoordelijkheid neemt : dat liet ze aan de overheid over.
2. Het ACW wilde de opbrengst daarvan fiscaal optimaliseren via de notionele intrestaftrek. Niets mee mis, maar die aftrek wordt fel bestreden… door het ACW. Of hoe de (partij)politieke drukkingsgroep in conflict komt met de financiële groep die het ACW geworden was.

Volgens mij is er maar één goede oplossing om de inzet van de vrijwilligers echt te respecteren : ontbind het ACW, gebruik de middelen om de coöperanten terug te betalen (een eventuele staatswaarborg op de rest vind ik dan nog aanvaardbaar) en laat al die prachtige organisaties hun eigen gang gaan. Financieel, politiek en moreel ongebonden.

Het ACW is dood, leve zijn vrijwilligers !

Bij de paters

Bij de paters

Een weekendje op en rond het College. Eerst gisteren, om op vraag van Geert een handje te helpen bij de oud-leerlingendag van de lagere school. Leuk om te doen, samen met Jochen, Majanka en Katrien. Het is nooit eenvoudig, dat soort reünie, zeker niet voor een lagere school. Hoeveel mensen zou ik er zelf eigenlijk nog van terug kennen, van die jaren in de Sint-Jozefschool ? En het College heeft als bijkomend nadeel dat ze lang alleen het vijfde en zesde leerjaar hebben aangeboden. Maar het was er gezellig druk, meer moet dat niet zijn.

Vandaag terug, voor de ESAK-veldloop. Met Geert, al moest die nog een beetje bekomen van gisteren… Veel volk. Je moet het maar doen, van over heel Vlaanderen naar het verre Essen komen om in de kou en de sneeuw te komen lopen. Hartverwarmend om te zien, dat wel. En het zag er weer allemaal netjes georganiseerd uit door de ESAK-vrienden.

Natuurlijk is de veldloop een maatje kleiner dan de jaarlijkse veldcross. Maar net daardoor is ze ook een heel stuk sympathieker. En bij de dames stond er met Britt Vanthillo bovendien een Essense op het hoogste trapje van het podium. Onze veldrijders weten wat hen te doen staat. En ESAK, die ook : volgend jaar de 15e editie op poten zetten.

Luctor et emergo

Luctor et emergo

Worstelen wordt geschrapt als Olympische Sport. Of daar ziet het toch naar uit, al is er ondertussen heel wat protest ontstaan. Volgens mij terecht. Bovendien mag ik met een beetje kennis van zaken spreken : ik was deze zomer toeschouwer op het Olympisch worsteltoernooi. Wie over het niveau van de sport zou twijfelen, of over het spektakelgehalte ervan, zou dat beter ook eens doen. En ja, het klopt dat de sport geen sterke wereldwijde uitstraling heeft, maar in een land dat wereldkampioenen veldrijden hoog aanslaat moet je daar wellicht ook niet te veel over zeggen. Tussen haakjes : Sven Nijs verdient die titel ongelooflijk hard, en is wat mij betreft zonder twijfel de beste veldrijder aller tijden.

Maar het ging over worstelen. Op de afbeeldingen van de Spelen in het oude Griekenland stond de sport al. Dat is op zich geen voldoende argument, maar waar het kan mag dit soort traditie toch meespelen. En de alternatieven die het iOC vooropstelt, zoals squash en rollerskating, lijken me nu ook niet meteen zo veel betere papieren te kunnen voorleggen. Bovendien vind ik het ook wel goed dat een sport die vooral in landen als Turkije, Iran, de Kaukasus en Mongolië populair is op het Olympische programma staat. Een wereldwijd toernooi hoort zich niet te beperken tot sporten die in de VS en/of Europa, eventueel aangevuld met China, populair zijn.

Kortom : het worstelen moet op de Spelen blijven. En anders moeten de IOC-bobo’s het wat mij betreft maar eens persoonlijk tegen de beoefenaars gaan uitleggen…

De job van je leven…

De job van je leven…

Begin deze week maakte paus Benedictus XVI zijn aftreden bekend. Hij zorgde daarmee een beetje voor een donderslag bij heldere hemel. Helemaal onverwacht vond ik het nochtans niet : Joseph Ratzinger leek me altijd een vrij rationeel ingesteld iemand, die in dit soort zaken wellicht emoties naar de achtergrond kan schuiven. Daarmee brengt hij plots meer vernieuwing in de Katholieke Kerk dan de voorbije zeven jaar, al zegt het wel iets over die Kerk dat hij daarvoor de procedure die Celestinus V in 1294 had ingevoerd moest gebruiken.

Wellicht deed Benedictus als paus wat van hem kon worden verwacht. Na zijn voorganger was het aannemelijk dat er niet meteen met de conservatieve lijn zou worden gebroken, al heeft Benedictus die ook niet versterkt. En dat na Johannes-Paulus de Grote een minder charismatische opvolger zou komen, stond sowieso in de sterren geschreven.

De Kerk staat nu opnieuw voor een keuzemoment, al kan ze even goed beslissen om terug voor een tussenpaus te gaan – letterlijk. Bijvoorbeeld iemand die zich vooral toelegt op de toenadering met de Orthodoxe kerken, zoals aartsbisschop Leonard suggereerde. Of door vooral qua herkomst (en/of “kleur”) de pauskeuze als signaal te gebruiken, en minder op het vlak van de ideologische lijn. Ik zou het natuurlijk toejuichen als er meteen enkele knopen tegelijk werden doorgehakt. Maar ik kan me goed voorstellen dat de kardinalen toch even twijfelen vooraleer ze een getrouwde lesbische zwarte vrouw als opvolgster van Petrus aanstellen.

Ondertussen wordt er gepleit voor een expliciete leeftijdsgrens voor pausen. 75 jaar bijvoorbeeld. Ik weet niet of ik dat wel zo verstandig zou vinden : dat verandert de hele dynamiek van de pauskeuze en kan leiden tot electorale berekening. Iemand van pakweg 72 wordt dan plots een risicoloze keuze. Maar omdat er meteen bekend is dat er drie jaar later nieuwe verkiezingen zijn, ontstaat ook een soort dynamiek die we kennen van onze eigen politiek, of die van de Amerikaanse presidentsverkiezingen : iedereen zit met de volgende stembusgang in gedachten. Ook al staat die stembus in de Sixtijnse Kapel, en is het kiezerskorps eerder beperkt.

Habemus Papam ? Ik kan me voorstellen dat degene die gekozen wordt wel even moet slikken. En gelukkig van zijn voorganger kan onthouden dat je ook je pensioen kan aanvragen. Weliswaar met verblijf in een Vaticaans klooster , niet echt Benidorm…

Attaché af

Attaché af

Ik heb de diplomatie verlaten. Neen, niet dat ik me plots minder (of meer) diplomatisch ga uitdrukken. Maar de voorbije zestien maanden had ik een @diplobel.fed.be-mailadres, en kon me dus een beetje “diplomaat” noemen. Al blijft die term eigenlijk voorbehouden voor de collega’s van Buitenlandse Zaken met een “echte” diplomatieke carrière, mijn halftijdse detachering naar de Permanente Vertegenwoordiging van ons land bij de Europese Unie maakte van mij toch min of meer een deel van dat korps.

Het heeft me in elk geval de kans gegeven om er wat meer een zicht van binnenuit op te krijgen. In de eerste plaats dan op de werking van onze eigen PV, maar het toeval heeft ook gewild dat ik er relatief veel contact met ambassades elders heb gehad. Omdat we in het kader van de EU werken, kon ik ook vergelijken met de andere Lidstaten. Ik vond het een bijzonder leerzame ervaring, zoals ik deze morgen ook tegen de collega’s, de sociale attachés van de 26 overige EU-Lidstaten, heb gezegd. Omdat de instellingen van de Raad in een moeilijke setting met veel institutionele evenwichten degelijk werk afleveren. Omdat het boeiend om te zien is hoe besluitvorming met unanimiteit of met gekwalificeerde meerderheden werkt – en soms uiteraard ook niet werkt. En ook omdat ons land daar ondanks een zo mogelijk nog ingewikkelder binnenlands institutioneel kader niet uit de toon valt – ook al halen we niet het niveau van bijvoorbeeld de zeer geoliede Britse diplomatieke “machine”. Ik heb er veel waardering voor het professionalisme, de creativiteit en het improvisatietalent van mijn (nu ex-)collega’s aan overgehouden. En hoewel een blik in de interne keuken altijd maakt dat je ook al eens ziet wanneer het potje overkookt, ik ben er desondanks nog meer overtuigd geraakt van de meerwaarde die de EU voor haar burgers heeft.

Mijn EMCO-taak kan ik niet combineren met een opdracht binnen de PV. Dat verlost me meteen ook van de nadelen, zoals de soms moeilijke agenda en beperkte eigen inbreng in sommige standpunten die er ingenomen worden. Toch ga ik mijn bureau in de Wetstraat een beetje missen. Wat ik eerlijk gezegd niet had verwacht toen ik er begon.