De laatste
Gisteren stond -hoogstwaarschijnlijk- de laatste commissievergadering van deze legislatuur op de agenda. Een commissie financiën, om de bespreking van het budget 2013 in de gemeenteraad voor te bereiden. Nu is dat budget een “werkbudget”, een “technische begroting” bij “ongewijzigd beleid”. Politiek staat er niets in, dat mag het nieuwe college invullen. Dat lijkt weliswaar bijna als twee druppels water op het oude, maar de politieke theorie wil het anders. Nu, het Essense gemeentebestuur kan een nieuwe start in elk geval gebruiken !
De commissie duurde daardoor slechts ongeveer een half uur, waarvan ik (zonder overdrijven) 25 min. gevuld heb door op enkele van de vragen over het budget die ik via mail had gesteld terug te komen. Gelukkig is dat een uitzondering, en zijn de meeste commissies waaraan ik de voorbije zes jaar deelgenomen heb een stuk beter gevuld en veel zinvoller geweest. Het systeem is zeker voor verbetering vatbaar, onder meer omdat de onderlinge verschillen in aanpak tussen de verschillende commissies -onder impuls van de voorzitters, de schepenen maar ook de bevoegde diensten- vrij groot waren. En we hadden ook duidelijk te veel commissies. Maar de balans helt naar de positieve kant over : commissievergaderingen laten doe om technisch dieper in te gaan op heel wat dossiers, om wat vrijer van gedachten te wisselen of om te vermijden dat de gemeenteraad te veel in details vervalt.
Hopelijk is er met de “nieuwe” meerderheid daarom een goed gesprek mogelijk over het optimaliseren van hun werking. Dat moet kunnen, omdat een goede commissievergadering zowel voor het college, voor de raadsleden van de meerderheid als voor de oppositie nuttig kan zijn. Maar voor een deel zijn we daarbij van elkaar afhankelijk. Dat vooraf eens afstemmen zou dus geen kwaad kunnen.