Met GAS

Met GAS

Er is de voorbije dagen nogal wat te doen over de zogenaamde “GAS”, de gemeentelijke administratieve sancties. Enkele gemeenten hebben de mogelijkheden om dergelijke administratieve boetes in te voeren blijkbaar stevig misbruikt. En nu willen sommigen het kind met het badwater weggooien. Ik ben wel gevoelig voor hun argumenten, trouwens. Het systeem maakt de gemeente een beetje rechter en partij. Het laat toe om heel onduidelijke “overtredingen” te financieren. En de mogelijkheid om nu ook jongeren tussen 14 en 16 een boete te geven vind ik ook een beetje bedenkelijk.

Toch vind ik het systeem op zich niet slecht. Ik heb mee aan de basis gelegen van het Essense GAS-reglement. De eer deel ik met Gino Veraart, die er wellicht het sterkst op aandrong, en met Gaston Van Tichelt, die uiteindelijk doorbeet. Maar het eerste GAS-voorstel op de gemeenteraad was van mijn hand. En ook op het uiteindelijke reglement heb ik impact gehad, onder meer door al te “open” bepalingen te vermijden.

Op het einde heb ik nog even het verbod om de auto te wassen laten wegwerken, maar dat was er onbedoeld in geslopen. Dat soort bepalingen zijn wel een risico, heb ik gemerkt bij het opzoekwerk dat ik voor ons voorstel deed. Nogal wat ontwerpreglementen die de gemeenten her en der krijgen voorgeschoteld gaan uit van lange lijsten met strafbare gedragingen, niet altijd even zorgvuldig geformuleerd. Ze zetten vaak ook de logica op hun kop : niets mag, behalve…
Ook in Essen heeft even een reglement voorgelegen dat de duivenmelkers strafbaar stelde als hun duiven zich in een opbaar bos bevonden. Trop is te veel.

Maar uiteindelijk denk ik dat we een goed reglement hebben goedgekeurd. Niet omdat ik vind dat je allerlei zaken zomaar moet bestraffen. Wel omdat de GAS moeten toelaten om op te treden tegen enkele zaken die echt niet door de beugel kunnen. Vooral zwerfvuil en sommige vormen van geluidsoverlast. Overigens werkt het reglement ook in de andere richting, door aan te geven wat géén overlast is. Spelende kinderen zijn dat in Essen bijvoorbeeld uitdrukkelijk niet. En dat is maar goed ook !

Reageren is niet mogelijk.