Archief van
Maand: september 2012

Van Affligem tot Wuustwezel

Van Affligem tot Wuustwezel

Het belangrijkste verkeersprobleem in Hasselt is de Luikersteenweg. Sinds de heraanleg van de Luikersteenweg (tussen de grote ring en Park Ekkelgarden) ligt het fietspad onmiddellijk tegen de uitritten van de woningen met een erg beperkte zichtbaarheid van fietsers en bromfietsers als gevolg. Op de website “Veilig Verkeer Hasselt” verzamelde dit probleem maar liefst 2.045 stemmen. In het Witboek van N-VA Hasselt staat de oplossing die de partij in gedachten heeft.

Wat ik daarmee te maken heb ? Simpel : ik heb die site gemaakt !

Wat begon als een idee op onze bestuursvergadering -van Swa Vandersanden, ere wie ere toekomt- groeide eerst uit tot de site “Veilig Verkeer Essen”. Een artikel in een N-VA-blad zorgde ervoor dat er interesse uit andere gemeenten kwam. Na wat aarzeling besloten we om aan de vraag tegemoet te komen. Ik maakte dat de site aangepast kon worden voor andere gemeenten. Het voorbije anderhalf jaar werd van ons aanbod een meer dan twintig keer gebruik gemaakt. Sommigen gingen zelf met ons concept aan de slag, anderen bleven heel dicht bij het Essense model. In die mate dat er nu Witboeken in verre gemeenten zijn waar ik hele teksten van mezelf in herken…

Hasselt werd één van de meest succesvolle sites. Maar in heel Vlaanderen bleek het concept te werken – al moet ik erbij vertellen dat succes niet altijd gegarandeerd was. Een site hebben volstaat niet, er moet ook actief mee aan de slag gegaan worden. En zo droeg ik dus ook bij tot een veiliger verkeer in Lokeren, in het West-Vlaamse Beernem, Menen en Groot-Oostkamp, het Vlaams-Brabantse Affligem en Dilbeek, het Oost-Vlaamse Nevele, het Limburgse Herk-de-Stad, en dichter bij huis in Wuustwezel. Ik hielp zelfs de Witte van Zichem veilig op weg. De overige sites mag u zelf gaan zoeken – en de twee “bastaardneefjes” van andere partijen ook !

Het was leuk om te doen, vooral om dat na een tijdje de routine maakte dat het opzetten van nog een “Veilig Verkeer”-site op korte tijd lukte en altijd voor dankbare reacties zorgde. En als er ergens in Vlaanderen één ongeval mee voorkomen is, dan is het voor mij al meer dan de moeite geweest, natuurlijk.

B(l)oeiend

B(l)oeiend

Ik sta niet in het LaWIJtje dat de post deze week in Essen verspreidde – ik kwam in het vorige nummer al aan bod. Maar ik sta (en zit) er wel mee achter, natuurlijk. Ik ben vooral blij met het “groene” artikel dat erin staat. Omdat ik het behoud van groen en open ruimte een heel belangrijk thema vindt. En omdat het mij verheugt dat ook “groene” mensen buiten N-VA/PLE inzien dat wij op dat vlak een verschil kunnen maken.

Ik blijf het overigens jammer vinden dat de partij Groen geen lijst heeft ingediend – ik mis Philip Peeters nu al in de gemeenteraad. Maar ook dit nadeel “heb” zijn voordeel : het maakt dat wij nog duidelijker voor onze groene overtuiging (met kleine “g”) kunnen uitkomen. Samen met de milieuverenigingen en de landbouwsector moeten we de komende jaren het open, groene en landelijke karakter van Essen veiligstellen én versterken. Meer dan op welk terrein ook ben ik ervan overtuigd dat een N-VA/PLE-schepen op dit bevoegdheidsdomein heel veel zou kunnen verwezenlijken.

Ziet u dat “groene” wel in PLE, en niet in N-VA ? Dat zou dan zeer onterecht zijn, want de groene vleugel in ons kartel overspant heel sterk de twee partners. En mag ik ter ondersteuning daarvan tenslotte iemand citeren die bij onze kartelpartner een niet-onbelangrijke nationale functie heeft : “Voor mij moeten steden in de eerste plaats werk maken van inbreiding, niet van uitbreiding. Zeker in Vlaanderen waar de groene ruimte schaars is en we daar heel zuinig mee moeten omspringen.”

Spiegeltje aan de wand…

Spiegeltje aan de wand…

Ik heb er altijd bewondering voor : mensen die iets kunnen dat mij absoluut niet zou lukken. Ik zou me echt in onmogelijke bochten moeten wringen, maar blijkbaar kunnen zij het wel. Knap ! Zij, dat zijn de collega’s van de meerderheidspartijen. Vooral die van CD&V dan. Om aan de macht te blijven, lukt het hen om ideeën die ze zes jaar lang en tot voor enkele weken vurig aanbaden nu af te zweren. Gewoon omdat ze merken dat onze voorstellen, ons programma, beter aanslaan. In de CD&V-folder die ze deze week verspreidden zaten vier prachtige voorbeelden. Zo mooi dat we ze op onze Facebookpagina hebben gezet.

Een fietspad langs de hele Huybergsebaan… Ik ben het niet gaan natellen, maar volgens mij hebben ze er minstens vijf keer gewoon tegen gestemd. Met vaak een onthouding van Luc Van Wezel, wat aantoont dat ze zeer goed de inzet van de stemming kenden. Het RUP om de appartementsbouw te beperken : eventueel wil ik sp.a nog het voordeel van de twijfel gunnen, maar dan kan het niet anders of CD&V heeft dit bewust op de lange baan geschoven om zeker geen potentiële projecten in gevaar te brengen. En Sany is voor mij helemaal het toppunt : in juni nog keuren CD&V en sp.a een RUP goed mét opslagbedrijf met magazijnen en zónder woningen. Nu zijn ze van gedacht veranderd. Het enige wat er ondertussen gebeurd is, is onze oproep om bezwaar in te dienen. Hoeveel gaat dat trouwens kosten, om nu het plan uit te tekenen waar wij altijd vergeefs om gevraagd hebben ?

Natuurlijk moet je soms van mening kunnen veranderen. Maar zonder verpinken uit het programma van je tegenstrever overschrijven in de hoop van aan de macht te blijven, daar ben ik echt niet voor in de wieg gelegd. Dan liever met mijn ideeën, maar met opgeheven hoofd en recht in mijn schoenen ten onder gaan. Soms zou ik het willen kunnen : mijn eigen spiegelbeeld voor de gek houden. Maar mijn pogingen blijken vergeefs !

Lager-huis ?

Lager-huis ?

Een gemeenteraad van minder dan een uur. Met voorafgaande tussenkomsten van het ACW en Essen en de Derde Wereld inbegrepen. Daarna leek het heel sterk op de “Prime Ministers Questions” in het Britse Lagerhuis, met inbegrip van het tweepartijenstelsel (van N-VA/PLE en CD&V in dit geval). Wij stelden de vragen, de burgemeester antwoordde, de meerderheidspartij keek zwijgend en grommend toe.

De rondvraag begon bij mij, ik stelde drie vragen en Gaston vroeg zich al vertwijfeld af -om kwart voor negen- of we zo gingen verder gaan. Terwijl onze vragen heel voorspelbaar waren. Beslissingen die de raad goedkeurde of die door het college werden aangekondigd : hoe ver staat het ermee ? Logisch dat je dat net voor de verkiezingen vraagt. Zeker als besluiten in 2008 worden genomen, en in 2012 nog niet uitgevoerd zijn. Tot mijn verbazing verwees hij enkele keren naar een schriftelijk antwoord. Dat kan ik begrijpen in technische kwesties, maar dat een college niet weet wat het heeft gedaan met een raadsbesluit, vind ik eigenlijk onaanvaardbaar.

Maar Gaston antwoordde nog toch nog íets, waarvoor dank. De sp.a bestond alweer niet in deze raad. Ook niet toen het over verkeer ging. Over het sociaal woonbeleid, over de appartementering van Essen. Tot de meerderheid wil ik nog wel behoren, maar de “zwijgende meerderheid”, dat weiger ik pertinent.

Na onze twee voorstellen en tien vragen was de raad voorbij. Om negen uur. Ik hoop dat de kiezer minder zwijgzame en vooral meer kritische raadsleden naar het Heuvelplein stuurt. Zoals de vijf van onze fractie. Op lijst 2 staan er nóg wel wat waarvan ik zeker weet dat ze dat ook in zich hebben.

Four more years

Four more years

De belangrijkste verkiezingen van dit jaar zijn natuurlijk die voor de Essense gemeenteraad. Maar een goede tweede zijn die voor het Amerikaans presidentschap. Daar ben ik geen kandidaat – daarvoor moet je in de VS geboren zijn. Soms zou ik wel willen, want er ontbreken wel wat schakeringen in het politieke landschap aldaar.

Kiezer ben ik ook niet. Als ik dat wel zou zijn, dan zou mijn stem overtuigd naar president Obama gaan. Natuurlijk heeft die niet de hele belofte kunnen waarmaken die hij in 2008 opriep, maar hij bleek een meer dan degelijk president, die de historische ziektewet erdoor kreeg. Bovendien is de Republikeinse partij zo naar rechts opgeschoven dat een reactionair als Mitt Romney zowaar nog gematigd lijkt. Gelukkig lijkt die vast van plan om zijn eigen campagne om zeep te helpen. Je moet niet meteen een politiek genie zijn om te beseffen dat 47% van de kiezers beledigen (en dat ook nog netjes zelf uitrekenen) géén verstandige zet is. Zeker niet in een tweestrijd…

Hopelijk haalt het gezond verstand van de Amerikanen het andermaal. Vier jaar geleden ben ik speciaal opgestaan voor Obama’s overwinningsspeech. Ik heb hem nog eens terug bekeken, en het blijft een uniek moment en een fenomenaal goede toespraak. Zoals het er nu uitziet, zal de speech nog vroeger in de nacht komen. En per definitie net iets minder historisch klinken. Maar misschien net daardoor nog meer de visie uittekenen waar de VS -en de wereld- de komende vier jaar nood aan heeft.

Do it now !

Do it now !

Essen bruiste gisteren, al deden de weergoden nog zo hun best om dat te voorkomen. De braderij van Molenheiken, de rommelmarkt in de Kammenstraat en de verenigingenmarkt in de Sint-Antoniusstraat brachten veel volk op de been. Goed werk van de initiatiefnemers, en van al wie een steentje aan het succes heeft bijgedragen.

Voor de politieke partijen was een afzonderlijk hoekje voorzien, waar alleen de sp.a geen gebruik van maakte. Met N-VA/PLE bouwden we een leuke stand, al bleek die niet helemaal weerbestendig. We leerden bovendien hoe belangrijk televisie is : de kiezers in onze stemhokjes verkozen de burgemeester van Samson als burgemeester van Essen. De vraag blijft dan wel wie in de toekomst burgervader van Gertje en zijn buren wordt…

We staken ook een handje toe achter de tapkast van de vzw Kobie. Die zorgde voor een afwisselend programma met muziek, woord en dans op het plein voor het zwembad. Waar we ook met zijn allen voor het klimaat zongen. We deden dat zo goed dat het meteen een paar graden afkoelde. Al bleek dat niet te volstaan om te verhinderen dat het Noordpoolijs dit jaar zijn kleinste omvang ooit bereikt. Ik begrijp echt niet waarom dat het politieke debat in de wereld niet sterker beheerst. Stemrecht voor ijsberen invoeren ?

…waar de Meeuw heeft gebroed

…waar de Meeuw heeft gebroed

Quiz in het Volkshuis, de mooiste “parochiezaal” van onze gemeente. Organisatie zvc De Meeuw. Winnaar ESAK, al lag dat ook wel aan de afwezigheid van enkele stevige concurrenten. En aan het merkwaardige gegeven dat Wij aan de Grens plots voor de “slokoppenprijs” bleek mee te strijden voor de ploeg met de hoogste consumptie. Daar eindigden ze net naast het podium, in de quiz zelf haalden ze zilver. Geen slechte “combiné”…

Een leuke quiz, zelf opgesteld door de Meeuwmensen. Met enkele schoonheidsfoutjes, maar ook met mooie vondsten. De kwaliteit van de Essense quizzen ging er de voorbije jaren flink op vooruit, de afwisseling ook, omdat heel wat verschillende mensen ze opstellen – en dat is misschein ook wel een stukje mijn verdienste.

Maandag testen we de ESAK-quiz uit. Er kunnen nog twee ploegen bij, dan zitten de veertig tafels vol. Ik kijk er al naar uit…

Waar men gaat langs Vlaamse wegen…

Waar men gaat langs Vlaamse wegen…

Het is heel lang geleden dat ik nog op een avond zomaar voor een kapel stond, laat staan dat ik er heb mee gebeden. Als kind nam mijn vader me in de meimaand wel eens mee naar de korte avondwakes die er werden (worden ?) gehouden. Ook naar de kapel in Hemelrijk.

Gisterenavond stond ik er weer. De kapel in Hemelrijk is opnieuw ingewijd, nadat de restauratie ervan voltooid werd. Zo ziet een mooi stukje erfgoed -uit 1878- er weer piekfijn in orde uit. Dat dit gelukt is, is vooral de verdienste van de buurt. Enkele mensen wezen het gemeentebestuur enkele jaren geleden op de slechte staat van de kapel. Zoiets gebeurt wel meer, maar al te vaak gebeurt er niets met dat soort vragen. Alleen, dat was buiten de dames Terheggen en Duerloo gerekend : die lieten niet af. Eigenlijk verdienen zijn óók één van onze Moeials…

En dus ging het gemeentebestuur op zoek naar subsidies. En Frans Schrauwen dook in de archieven om de eigendomstoestand van de kapel uit te zoeken. Geen evidentie, zoals hij gisteren in de korte plechtigheid uiteenzette : bij het kadaster stond de kapel op naam van pastoor Veraart, Heuvelplein 23. Over die pastoor Veraart valt veel te zeggen, zoals uit enkele foto’s op Essen in Beeld blijkt ( 1, 2), maar hij lijkt een onwaarschijnlijk eigenaar voor een stukje 21e eeuws Essen, laat staat dat de man in het gemeentehuis zou wonen ! Dus wordt er, een beetje bij gebrek aan alternatief, vanuit gegaan dat de kapel van de gemeente is. Pastoor Stan Dries leek zich daar gisteren schoorvoetend bij neer te leggen, op voorwaarde dat de gemeente de kapel onderhoudt. En dat is uiteraard wel de bedoeling…

Aan de kapel scheidden ooit de wegen : langs links ging men naar de kerk, aan Kerkeneind. Langs rechts naar de molen, hier in mijn buurt. Moeilijk voor te stellen in het Essen van vandaag, waar beide richtpunten verdwenen zijn en waar het kapelletje in een verloren hoekje terecht is gekomen. Om net daar een rust- en ankerpunt te vormen. Al vertelde Jokke me later dat de kapel ook op andere manieren werd gebruikt : in de oorlog door de Duitsers om smokkelaars te betrappen, nadien ook al eens door koppeltjes op zoek naar een intiem plekje. Maar bij de buren stond de knop van het licht van de kapel. Tot vreugde van de smokkelaars – niet van de koppeltjes !

Ze staat daar mooi, die kapel. Is het de voorzienigheid geweest die wist dat net hier géén appartementen zouden komen ? Of toch het toeval ? In elk geval, al wie heeft meegewerkt aan het herstel van de kapel verdient vandaag felicitaties.

En wat hebben wij geleerd ? Ten eerste : we mogen het niet zover laten komen dat erfgoed zomaar staat te verkommeren. Ten tweede : we moeten leren luisteren naar buurtbewoners, ook als ze iets minder vasthoudend zijn dan die van Hemelrijk. En ten derde : we moeten eens uitzoeken of er nog dode pastoors in het gemeentehuis rondspoken ! Werk voor na 14 oktober…

Op papier de sterkste ?

Op papier de sterkste ?

Deze week is onze “programmafolder” in alle Essense brievenbussen gevallen. Eén van de twee centrale folders in onze campagne. Er hebben natuurlijk heel wat mensen aan meegewerkt, niet in het minst de kinderen die voor onze prachtige themafoto’s geposeerd hebben. Maar ik denk dat ik toch wel mag stellen dat de folder voor een belangrijk deel mijn werk is, zowel qua inhoud als qua vormgeving. Eigen lof stinkt, natuurlijk, maar ik vind de folder ook wel geslaagd. En dus ben ik er een beetje fier op (zonder accolades errond mag ik dat woord nog wel gebruiken).

Dat blijft voor mij het boeiendste aan een verkiezingscampagne : je ideeën oplijsten, uitkristalliseren en er een programma uit distilleren. En vervolgens naar de juiste manieren zoeken om dat verhaal aan de kiezers te vertellen. Ik ben daarom blij dat we niet alleen voor affiches met koppen hebben gekozen, maar ook ons verhaal op de borden plakken. Ik ben blij dat we niet alleen met slogans werken, maar een duidelijk en gedetailleerd beleidsplan voorleggen. Ik ben blij dat we ons er niet toe beperken te zeggen hoe goed wij het de voorbije jaren hebben gedaan (heel goed) en hoe slecht de anderen (dat varieert overigens van vrij behoorlijk tot totale afwezigheid), maar vooral vooruitkijken naar de uitdagingen die de komende jaren op ons afkomen.

Daar gaan verkiezingen voor mij om : welk beleid heeft onze gemeente de komende jaren nodig. Al blijft het ook gewoon een beetje een “kick” geven om je ontwerp in alle brievenbussen te zien belanden. Zouden de ontwerpers van al die reclamefolders die elke week bedeeld worden dat ook hebben ?

Tien om te zien

Tien om te zien

Zes jaar geleden heb ik het ook gedaan : een lijstje gemaakt met tien zaken die de zittende meerderheid goed had gedaan. Met de waarschuwing dat er hier of daar wel een adder onder het gras zat, maar soms moet je daar overheen kunnen kijken. Met de voetnoot dat veel ook aan het personeel te danken is, of aan nog andere betrokkenen. Maar het is nu eenmaal zo dat de bestuurders met de pluimen weglopen. En tenslotet kwam het lijstje met de uitdaging aan de leden van die meerderheid om op hun beurt een lijstje te maken van tien dingen die echt niet goed zijn gegaan. Daarop is toen niemand ingegaan.

Met de verkiezingen voor de deur heb ik een nieuw lijstje gemaakt – opnieuw in de hoop dat “de overkant” het spiegelbeeld voor zijn rekening zal nemen.

Dus… de 10 grootste successen van het {CD&V-sp.a}-bestuur
1. Het onderhoud van het openbaar groen ging er heel sterk op vooruit.
2. De uitbreiding en vernieuwing van het containerpark is een succes.
3. De Dienst 100 werd met een vast personeelslid en een nieuwe ambulancewagen weer helemaal bij de tijd gebracht.
4. Het Lokaal Dienstencentrum kende een goede start.
5. Met Huize Calmeyn en het Sociaal Verhuurkantoor werd het woonbeleid in het allermoeilijkste segment door het OCMW duidelijk versterkt.
6. De vernieuwing(en) van Essen Info leidden tot een mooi kwaliteitsblad.
7. De variabele zone-30 aan de scholen werd doordacht en goed doorgevoerd.
8. Het fietspad langs de Leegtestraat ligt heel mooi.
9. Het nieuwe subsidiereglement voor de socio-culturele verenigingen is een stevige stap vooruit.
10. Het onderwijsbeleid kreeg een sterke nieuwe impuls, vooral dankzij het overleg met de scholen.

Enkele zaken vermeld ik niet, omdat ik ervan overtuigd ben dat ze er zonder onze druk nooit zouden zijn gekomen. Al heeft de meerderheid er natuurlijk uiteindelijk wel mee ingestemd :
– de afschaffing van de vaste huisvuilbelasting
– de nieuwe sportvloer in de Heuvelhal
– de avondopening van he gemeentehuis
– de overdracht van de riolering aan Infrax

En de nieuwe sporthal ? Dat heb ik hier al vaak herhaald : ik ben blij dat die er staat. Maar daar hoort zoveel “maar” bij, dat ik niet vond dat hij in het lijstje thuishoorde.