Archief van
Maand: juni 2012

Recht

Recht

Kent u SCOTUS ? Mogelijk niet.  Het gaat immers om een typisch Amerikaanse afkorting voor een al even typisch Amerikaanse instelling : the Supreme Court of the Unites States – het Hooggerechtshof dus.  Een Hof dat de voorbije dagen het wereldnieuws haalde door te beslissen om de “Affordable Care Act”, de gezondheidszorgwet die president Obama als zijn grootste verwezenlijking ziet, niet te vernietigen.  Daar leek het immers wel op te zullen uitdraaien : vijf van de negen rechters in het Hof zijn door Republikeinse presidenten benoemd.  En de Republikeinen lijken er alles voor over te hebben om “Obamacare” ten gronde te richten.

Maar John Roberts, Chief Justice -voorzitter- van het Hof stemde met de linkervleugel mee. Mogelijk vooral om de geloofwaardigheid van zijn instelling te redden, maar dat valt natuurlijk niet te achterhalen.  Bovendien met een adder onder het gras : het Hof keurde de verplichte ziekteverzekering goed als een “toegelaten belasting”, een label dat Obama en de Democraten liever niet op hun wet geplakt zien.  Het zou natuurlijk vreemd zijn overgekomen als de hoogste rechters van de VS klaarblijkelijk puur op partijpolitieke gronden zouden hebben geoordeeld.  Wat dus niet is gebeurd.

Obama haalt zo een belangrijke slag thuis.  Tegelijk wordt het Amerikaanse volk herinnerd aan het belang van het Hof.  En van de bevoegdheid van de president om de rechters voor het leven te benoemen.  Nu vier van de negen zittende rechters de tachtig naderen, uiteraard geen onbelangrijke taak.  Op zich eigenlijk al reden genoeg om Obama te herverkiezen : één “liberal” die vervangen wordt door het soort reactionair waar Romney voor zou kiezen zou het Hof vooral ethisch erg naar rechts doen doorslaan.  En aangezien het Hof met name over kwesties als abortus, de doodstraf, … een cruciale rol speelt in de VS, en die VS op haar beurt in de rest van de wereld, is de toekomst van het Hooggerechtshof voor iedereen relevant.

Ik volg daarom het wel en wee van SCOTUS.  Maar ook omdat ik het gewoon een boeiend gegeven vindt : een sterke grondwet die bewaakt wordt door een Hof dat zich alleen uitspreekt wanneer het een zaak wil behandelen – uiteraard een relatief probaat middel tegen gerechtelijke achterstand.  De beste vergelijking is wellicht die met het Europees Hof voor Justitie of met het Duitse Bundesverfassungsgericht – allebei hoven voor wie principes op de eerste plaats komen, en pas daarna de politieke realiteit van het moment.  Ik vrees dat het in onze contreien minder voor de hand ligt, ook al omdat er hier geen stevig basisdocument is dat toelaat om principiële knopen door te hakken.  Zodat ik het voorlopig moet stellen met de “belevenissen” van Roberts, Kennedy, Alito, Kagan, Sotomayor, Ginsburg, Thomas, Breyer en Scalia…

Het ijzer smeden…

Het ijzer smeden…

“The Iron Lady”, met Meryl Streep in een glansrol, bleek net lang genoeg om twee treinritten mee te vullen.  Ik zou aan dat ritme probleemloos een “cinefiel” kunnen worden, maar dat zit er niet helemaal in.  Af en toe komt er een film uit die ik om allerlei redenen wel wil zien.  De bioscoop lukt me niet vaak, dus biedt de combinatie van Apple en de NMBS -bien étonnés de se trouver ensembles- al een soelaas.

De film overtuigde me niet helemaal.  Het perspectief van Margaret Thatcher geplaagd door Alzheimer is niet slecht gevonden, maar overheerste voor mij te veel de film – al werd die zo wel een mooi eerbetoon voor haar overleden man Dennis.  Daardoor ontbraken veel politieke elementen, en werd de relatie met een aantal medespelers in de politieke drama’s van het Thatchertijdperk onvoldoende uitgediept.  Zeker de relatie met de EU ontbrak wat mij betreft, zodat legendarische uitspraken als “The lady is not for turning” en “I want my money back” niet aan bod kwamen.  De film staat daarmee duidelijk in de schaduw van “The Queen”, waarmee het dezelfde hoofdrolspeelster deelt.  Maar het blijft desondanks een boeiend document.

En “Maggie” blijft uiteraard een boeiende figuur.  Ik ben het uiteraard over veel dingen met haar oneens, met haar virulente anti-europeanisme om maar één ding te noemen.  Bovendien maakte ze te weinig gebruik van haar positie om de positie van vrouwen in de politiek te verankeren. 

Maar zoals een commentator het omschreef veranderde ze niet één maar twee partijen definitief : haar eigen Conservatieve partij deed ze haar principes ontdekken, op een moment dat de Britse samenleving daar bovendien voor open stond.  En de Labourpartij leerde dat het politieke centrum in een tweepartijenstelsel de sleutel tot succes is – bovendien maakte Thatcher Labour verkiesbaar door een aantal misgroeide “verworven rechten” uit het verleden op te ruimen.  Ze past in een rijtje van grote Britse premiers, met onder meer Churchill en Blair.  En dus verdiende ze nog beter dan deze film.  Al mag Streep haar wat mij betreft opnieuw gestalte geven.

Vers, met koffie

Vers, met koffie

Essen verwelkomt haar nieuwe inwoners.  Een mooie jaarlijkse traditie, dit jaar in de vorm van een ontbijt.  Een leuke formule, die ik ook als aanwezig raadslid wel wist te waarderen.  Met een streepje muziek dat bovendien uitstekend paste bij een ochtendlijke koffie.  

Ongeveer één derde van de nieuwelingen ging op de uitnodiging in – de bekendste nieuwkomer (HJ uit K) ontbrak.  Dat hadden er gerust méér mogen zijn, maar het is nu ook weer niet slecht.  Ik zou wel meer informatie voorzien over het verleden, de gewoonten en ook het dialect van de Essenaren.  De “erfenis” van 850 jaar Essen moet daarvoor toch een aantal aanknopingspunten bieden ?

Thirtysomething

Thirtysomething

30.  Voor mij ondertussen al weer enkele jaren geleden.  Zo lang dat de KSJ-tieners die ik bij mijn afscheid onder mijn hoede had dit weekend hun 30-jarigenfeestje vierden.  In Den Block, zoals dat hoort.  De feestvierende vijf hebben een speciale betekenis voor mij, ook al omdat ik het groepje destijds opgeteld vijf jaar onder mijn hoede heb gehad.  Of dat een verschil heeft gemaakt, weet ik niet.  Maar het is leuk om te zien dat ze vijf heel verschillende maar elk voor zich boeiende wegen in hun leven hebben gekozen.  Die voor twee van hen bovendien ook naar de (gemeente)politiek liepen.  Zou dat dan toch…

Ik zet nog elke maand de Jodela, het maandblad van KSJ Essen online.  Ik doe het niet elke keer open, maar af en toe natuurlijk wel.  Hoewel het natuurlijk met zijn tijd is meegegaan, zijn zowel vormelijk als inhoudelijk de gelijkenissen met de eerder jaargangen van het blad dat in 1984 zijn huidige naam meekreeg opvallend.  

Af en toe goed voor een vleugje onvermijdelijke nostalgie, maar vaker van bewondering voor elke nieuwe generatie die een eigen hoofdstuk schrijft in het verhaal van een jeugdbeweging.  Zomaar een jeugdbeweging, die net als elke andere groep van Chiro, Scouts, KSJ-KSA-VKSJ of KLJ waardering verdient.  En ook níet zomaar een jeugdbeweging, maar één met een eigen geluid en een eigen insteek : KSJ Heidebloempje Essen.  In oktober stem ik met overtuiging voor Jasper, maar dat is sowieso een beetje een stem voor al wie weet welke zin er op “’t ligt tussen de zee en de heide, mijn land” volgt.

Het dorp zal duren

Het dorp zal duren

Wildert.  Een stuk Essen met een eigen karakter.  Met enkele N-VA/PLE’ers trokken we dit weekend naar de Dorpsdag, die dat karakter mooi weergeeft.  Net als andere evenementen zoals de 24 uur, de Oogstfeesten en de Pompoenstoet.  Jammer genoeg zou het voor de Dorpsdag naar verluidt de laatste keer zijn, bij gebrek aan vrijwilligers.  Spijtig, want de Dag toont aan dat het Sint-Jansplein meer potentieel heeft dan alleen als grote parking te dienen.  En dit soort evenementen zijn natuurlijk erg belangrijk voor het sociale weefsel in onze gemeente.  

Het eigen karakter én de samenleving in alle Essense dorpen versterken wordt misschien wel de grootste uitdaging voor het volgende gemeentebestuur.  Het zal daarbij niet volstaan om hier of daar wat accolades rond slagzinnen te zetten…

Sportleven

Sportleven

Op het eerste gezicht is aan mij geen groot sportkampioen verloren gaan.  Het hoogtepunt op mijn palmares -ik maakte deel uit van het winnende team op een Nachtzwemmarathon in De Stok in Roosendaal- ligt ook alweer een jaar of twintig achter mij.  De jaarlijkse huldiging van de Essense sportkampioenen woon ik dan ook vooral als gast bij.  Ik heb wat bedenkingen bij de formule, die ik te rommelig en iets te weinig “speels” vind, maar het blijft natuurlijk een heel goed initiatief van de Sportraad om elk jaar de Essense kampioenen in de bloemetjes te zetten.  

Ook al blijft het moeilijk om te selecteren en prestaties te “schalen”.  Dat maakt het ook moeilijk om uit het hele pak één sportieveling uit te pikken, maar ik heb het nogal voor volgehouden prestaties zoals die van wandelaar Hubert Speek, of lopers als Jan Neys of Els Van Hooydonck.  

Het is ook dankzij dat type mensen dat Essen een echte sportgemeente is.  Natuurlijk mag er volgend jaar gerust een knalprestatie die Sporza in vuur en vlam heeft gezet gehuldigd worden (het veldrijden lijkt daarvoor de beste kans te maken), maar ik hoop toch dat er ook weer enkele toegewijde volhouders in beeld zullen komen.  Dan kom ik ook weer mee applaudisseren…

Ontgroening

Ontgroening

Groen past.  Onze oppositiecollega’s doen niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen.  Een vreemde beslissing, al besef ik bijzonder goed dat het klaarstomen van een degelijke lijst, een stevig programma en een sterke campagne tegen 14 oktober geen sinecure is.  Maar een partij die een verkiezing laat voorbijgaan blijft toch wat bizar.  Zeker omdat Groen de voorbije vier legislaturen in de Essense raad vertegenwoordigd is geweest, zodat er toch niet meteen van nul vertrokken moest worden. 

Ik vind het jammer.  Groen heeft een eigen stem in het Essense politieke landschap.  Groen heeft bovendien met Philip Peeters één van de sterkste raadsleden in zijn rangen.  Philip heeft visie en dosierkennis, zeker op de terreinen die hij het best beheerst.  Uiteraard ben ik het niet altijd met hem eens – al zijn mijn meningsverschillen wellicht eerder met zijn partij dan met hemzelf.  En soms vind ik zijn stijl ook een beetje “drammerig”.  Maar ze mogen het allemaal eens proberen, als eenmansfractie zo kort op de bal spelen en -af en toe door de grote poort, vaker via een binnenwegje- regelmatig tastbare resultaten boeken.

Ik ga hem dus missen, mijn buurman in de raad.  Al hoop ik dat het bestuur van onze gemeente, in de ruime zin van het woord, ook in de toekomst nog regelmatig op hem zal kunnen blijven rekenen.

By The Way…

By The Way…

Ik schrijf brieven. Mijn favoriete correspondenten zijn het schepencollege en het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB). Op 7 januari mocht ik me dus echt uitleven, met een brief naar allebei samen. Met een al bij al vrij eenvoudige vraag : het AGB is opgericht omdat het gemeentebestuur geen BTW kan aftrekken. Het AGB kreeg eind 2011 opdracht om woningverhuurprojecten op te zetten, te beginnen in Wildert. Op woningverhuur wordt geen BTW geheven. Waarom is die opdracht dan aan het AGB toegewezen ?

Ik heb wat geduld moeten hebben. Vier maanden en één dag, met name. Toen kreeg ik een antwoord. Alleen… ik begreep het niet. En dat komt niet omdat één van de zinnen grammaticaal rammelt. Ik snap de inhoud van de uitleg niet. Ik heb dus in de gemeenteraad meer toelichting gevraagd. Daar kreeg ik te horen dat er in Wildert BTW zou kunnen worden afgetrokken via het Gemeenschapscentrum. Dat snap ik, maar het geldt natuurlijk alleen voor dit woonproject, niet voor de toekomstige projecten waar het AGB een blanco cheque voor heeft gekregen, in de vorm van een samenwerkingsovereenkomst. Volgens de burgemeester, die het zelf ook niet echt kon uitleggen, zou het advies van het advocatenbureau, waarop de brief aan mij gebaseerd was, wel duidelijk zijn. Die nota moet ik maar opvragen. Zou het gemeentebestuur geen nietjes meer hebben ? Of geen paperclips ? Anders hadden ze mij dat advies toch even kunnen bezorgen, niet ? Maar ik ga het natuurlijk opvragen.

Voorlopige slotsom : ik begrijp nog altijd niet wat het voordeel is van woningverhuur via het AGB. Terwijl het OCMW daar ervaring mee heeft. Dat men vier maanden en een advocatenbureau nodig heeft om niet te antwoorden, is natuurlijk een veeg teken. Volgens mij moet de samenwerkingsovereenkomst ingetrokken worden, wegens onzinnig en zelfs gevaarlijk. Of heb ik het toch echt niet goed begrepen ?