Vragen staat vrij
Het gemeentebestuur heeft net voor de zomer een tevredenheidsenquête georganiseerd. Dinsdag hebben we de resultaten daarvan besproken op de commissie bestuurszaken en communicatie, nadat het schepencollege eerder al een aantal maatregelen had bekendgemaakt die op basis van de resultaten werden genomen. Zo wordt het voorstel van sp.a en N-VA/PLE voor een avondopening van het gemeentehuis nu ook daadwerkelijk gerealiseerd. Al moeten de details nog worden vastgelegd (en “the devil is in the detail”).
De enquête was een goed initiatief, maar de conclusies worden uiteindelijk vooral getrokken op basis van de afsluitende commentaren die de ondervraagden aan hun formulier konden toevoegen. En dan wordt het soms wat twijfelachtig : ik vind ook dat het zwembad verouderd is, maar het is niet omdat een stuk of vijf mensen dat op hun formulier invullen dat het gevoel noodzakelijkerwijs bij de hele bevolking leeft. Uit de gesloten vragen leren we eigenlijk alleen dat de Essenaren over het algemeen tevreden zijn over de gemeentelijke dienstverlening. Dat is nuttige informatie, en het gemeentepersoneel verdient er een pluim voor.
Maar met een wat meer gesofisticeerde vraagstelling hadden we meer kunnen leren. Bovendien zou er met een iets ander opzet ook over gewaakt kunnen worden dat het feit dat niet iedereen een enquête invult de resultaten niet te sterk vertekent. Ik vind het daarom jammer dat de bevraging niet vooraf werd voorgelegd aan de commissie, en niet alleen omdat het me nu eenmaal nuttig lijkt dat een gemeente die toevallig een raadslid heeft dat ook lid is van de Hoge Raad voor de Statistiek die persoon bij het uitwerken van een bevraging betrekt.
De resultaten die nu werden bekomen bieden in elk geval veel kansen om de volgende keer nog meer te leren.