Archief van
Maand: juli 2007

Le jour de gloire, ay caramba

Le jour de gloire, ay caramba

Ik ben een fan van The Simpsons, al zijn er grenzen : de familienaam van Apu van de Kwik-E-Mart kan ik niet onthouden (Nahasapeemapetilon, voor wie het zelf wil proberen). Een bezoekje aan “The Simpsons Movie” kon dus niet uitblijven. Ik heb het geen seconde betreurd : de film is in de eerste plaats een heel mooi eerbetoon aan de serie. Daarnaast is een aaneenrijging van grappige tot hilarische momenten en vondsten, waarvan ik er vermoedelijk nog heel wat heb gemist (en waar voor sommige enige detailkennis van de Amerikaanse politiek nuttig is). Ook de ontelbare verwijzingen naar andere films of gebeurtenissen maken de film zeer genietbaar. Bovendien vond ik het verhaal bij momenten zowaar ontroerend (bekentenis : ik heb weliswaar niet veel nodig om een film ontroerend te vinden). Bovendien is de film, zoals de serie, schitterend getekend en vormgegeven.

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om niet meer dan een extra-lange aflevering van de serie. Maar gezien de kwaliteit van de serie, is dat op zichzelf al voldoende reden om naar de bioscoop te trekken. En natuurlijk komen niet alle personages volwaardig aan bod (Sideshow Bob ?) en moet je van sommige de hele voorgeschiedenis kennen om hun passage in de film te begrijpen (niet echt een probleem dus). En er zitten ook wel enkele gaten in de plot (waar is dat varken naartoe). Toch blijft het geheel wat mij betreft moeiteloos overeind, en meer dan dat.

Uiteraard koos ik voor de ondertitelde versie en niet voor de in het Nederlandsd gedubde. Wat een vreselijk idee ook om The Simpsons te willen dubben. Al ben ik stiekem toch benieuwd naar het resultaat…

Tenslotte… Ik ga al bij al vrij zelden naar de cinemazaal, en nu gebeurt het twee keer ik even veel weken. Bovendien blijkt er zowaar een link tussen de film over Piaf en die over The Simpsons : in beide komt hetzelfde lied voor, in het laatste weliswaar met een nogal innovatieve tekst. En laat het nu net dat lied zijn dat tussen mijn twee bioscoopbezoekjes in de katalysator is gebleken van de zeer moeilijke regeringsvorming in dit land. Toeval maakt soms gekke sprongen.

In Vino Veritas

In Vino Veritas

Mijn “analyse” van de regeringsformatie van gisteren bevatte het zinnetje Leterme zal de komende dagen alvast een “Vinokourov” moeten doen : vanuit een onverwacht slechte positie terug de leiding nemen.

Nu Vino betrapt is op doping en met zijn ganse ploeg de Tour verlaat, krijgt mijn vaststelling natuurlijk een dubbele betekenis. Ik vrees dat ze er echter alleen maar méér waar door wordt : Leterme heeft de col nog lang niet beklommen, en het is niet zeker dat hij het “gewoon” op kracht zal halen.

En waar moet het ondertussen met het wielrennen heen ? Het is wat vroeg voor een analyse : ofwel toont dit ten overvloede aan dat ze “allemaal pakken”, en dan moet doping maar gewoon toegelaten worden – of het wielrennen worden afgeschaft. Ofwel is dit het bewijs dat er niemand meer ontsnapt, en dat zou eigenlijk positief zijn. Maar dat werd vorig jaar omtrent Landis ook al gezegd.

In Humo zegt Frank Vandenbroucke (niet die van de sp.a) dat hij de Tour nog kan winnen. Misschien moet hij Vermassen of zo eens aanspreken : als ze het verstandig aanpakken, dan maakt hij een goede kans om déze Tour nog als (juridische) winnaar te beëindigen.

Aux armes, Leterme

Aux armes, Leterme

“Le jour de gloire” van Yves Leterme is nog lang niet “arrivé”. Zijn verwarring tussen de Brabançonne en de Marseillaise kan dan door Vlaams(gezind)e ogen nog sympathiek lijken, tactisch is het een grote blunder. Als je symbolen niet belangrijk vindt, is het des te essentiëler om met die van een ander voorzichtig te zijn.

Het verbaasde mij overigens dat Jean-Luc Dehaene vorige week zo snel de fakkel doorgaf. Of eerder : dat hij de handdoek in de ring wierp, want ik zie vooralsnog onvoldoende basis om een regering te vormen. Leterme heeft een groot risico genomen door nu al formateur te worden. Daarvoor zijn twee mogelijke verklaringen : ofwel ziet hij meer dan de anderen en weet hij dat hij het zal halen. Ofwel heeft hij aan zijn 800.000 stemmen een wat zegedronken troebele blik overgehouden.

De reacties van de andere partijen op zijn formateursnota liegen er ondertussen niet om : “L’étendard sanglant est levé” bij zijn toekomstige coalitiepartners. Welke prijs wil Leterme betalen voor de Wetstraat 16 ? En welke voor de staatshervorming die aan de intrede aldaar onvermijdelijk voorafgaat ? Hij gaat veel meer sociaal-economisch terrein dan hem lief is moeten overlaten aan Open Vld en MR die op dat vlak in een zetel zitten en veel minder last hebben van het “enerzijds/anderzijds”-syndroom dat CD&V nog steeds teistert, maar die wel de enige mogelijkheid is om alle stukken van de “zuil” tevreden te houden, die staat te popelen om terug aan de macht te komen. Om maar één probleem te noemen. Leterme zal de komende dagen alvast een “Vinokourov” moeten doen : vanuit een onverwacht slechte positie terug de leiding nemen. En Dehaene heeft hem volgens mij te vroeg afgezet aan de voet van de berg…

Tenslotte is de Marseillaise één van de indrukwekkendste nationale hymnes in deze wereld en zing ik hem bij gelegenheid graag mee. Mijn kennis van de Brabançonne -niet echt gemaakt om in het Nederlands te worden gezongen- beperkt zich tot wat flarden, ook al omdat ik nog nooit de behoefte heb gevoeld deze ook ten berde te brengen. Maar ik kan ze vooralsnog wel uit elkaar houden !

Principes ?

Principes ?

Als het buiten 38° in de schaduw is, is een hotelkamer met airconditioning al bij al een stuk aantrekkelijker dan de straten van de Hongaarse hoofdstad. Bovendien heb ik gisteren al de lokale cinemazaal bezocht, maar de meeste films worden hier in het Hongaars gedubd, wat ik niet meteen uitnodigend vind. Ik heb dan voor “La Môme” over Edith Piaf gekozen, maar die viel wat tegen : mooie beelden, maar een onnodig warrige structuur en soms behoorlijke gaten in het scenario. Maar gelet op de buitentemperaturen : “je ne regrette rien…”.

Dan maar bij de televisie aanbeland. Gek genoeg is er hier ’s morgens overigens een shoppingkanaal in de ether (dat een kanaal deelt met Eurosport) dat eentalig in het Nederlands uitzendt. Ik vraag me af of dat veel klanten oplevert. Verder wordt ook op tv alles in het Hongaars omgezet, wat maakt dat ik vijf minuten lang naar een zeer surrealistische versie van ‘Allo ‘Allo heb gekeken. Nu, er zijn ook voldoende buitenlandse zenders. En waar komt een argeloze kijker dan onvermijdelijk uit : bij de Tour . Ondanks mijn heilige voornemens om niet te kijken heb ik dus toch een (overigens zeer mooie) Tourrit gekeken. En zit er nu alweer niet anders op dan toch een beetje te volgen wat er gebeurt. Al probeer ik een zeker skepticisme te bewaren : uiteindelijk zal degene die het geel ook na de aankomst in Parijs wil behouden wellicht naast een goede sportbestuurder en verzorger vooral een goede advocaat nodig hebben. Maar als ik dan toch zou mogen kiezen, dan mag van mij Contador op het hoogste schavotje staan.

Pest

Pest

Omdat een Hongaarse conferentie meer informatie wil over de dienstencheques, ben ik sinds enkele dagen in Boedapest beland. Een heel mooie stad, zeer Midden-Europees met hints naar de Balkan, maar de hittegolf alhier maakt ze nu niet echt geschikt om uitgebreid te verkennen. Gelukkig heb ik een aantal jaren geleden al eens de kans gekregen om de stad te bekijken, zodat ik me nu kan concentreren op enkele zaken die ik echt nog wilde zien. Zo weet ik nu dat het Nationaal Museum het verhaal van de Hongaarse geschiedenis zeer mooi in beeld brengt, en de tijdelijke tentoonstelling over de Mongolen (die Hongarije onder de voet liepen in de 13e eeuw) was daarbij een erg waardevolle aanvulling. En het park met de beelden uit het communistische verleden vind ik ook een aanrader, ook al omdat het een eind buiten de stad ligt en dus ook een vaag beeld geeft van het leven op het platteland.

Opvallend : als je in “den vreemd” Nederlands hoort spreken, komt het vaak uit de mond van onze noorderburen. Maar hier hoor ik opmerkelijk vaak een Vlaamse tongval. Naar het waarom heb ik wat te raden : de gezamenlijke historische link met Oostenrijk is nu ook weer niet zo sterk.

Ze zullen hem niet temmen, tenzij het regent

Ze zullen hem niet temmen, tenzij het regent

11 juli. Vlaanderen feest, en zoals gebruikelijk bezorgde N-VA/PLE een bloemetje aan wie de vlag uithing.

In Essen werd de “officiële” viering afgelast wegens het slechte weer, of misschien ook wel omdat het programma bijzonder weinig innovatief was opgevat. Zoals Thomas Dekkers terecht opmerkte zouden Breydel en De Coninck met die mentaliteit destijds niet ver zijn gekomen. Volgend jaar beter ? Wat mij betreft hoort er bij een nationale feestdag in elk geval een vuurwerk, dus dat wil ik zeker op het programma zien verschijnen. Al was het maar om eventuele kwaadwillige weergoden af te schrikken !

Tour de Farce

Tour de Farce

De Tour 2007 is begonnen. Ik ga proberen er zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden, want ik vind het wielrennen dat op dit ogenblik niet waard. Zolang er meer wordt gesproken over wie wat heeft genomen dan over wie waar heeft gewonnen, lijkt het mij beter het hele gebeuren maar te laten voor wat het is. Zolang de winnaar van de Tour 2006 niet gekend is, lijkt die van 2007 me niet zo belangrijk. Wie als snelste in Parijs aankomt, is bovendien ook dit jaar volgens mij zeker niet zeker om uiteindelijk ook op de erelijst terecht te komen, ondanks het “charter” dat ze allemaal hebben ondertekend.

’t Is een lobby

’t Is een lobby

Op elk niveau in de politiek krijg je te maken met “lobbygroepen” : goed gestructureerde verenigingen of losse verbanden van enkele mensen die voor één of enkele politieke doelstellingen opkomen. Als bestaansreden voor hun organisatie, of omdat de omstandigheden hen ertoe bewegen, zoals een jeugdbeweging plots ook lobbygroep voor nieuwe lokalen kan worden of enkele buurtbewoners een actiecomité voor (of tegen) een verkeersdrempel kunnen worden.

Vanuit de politiek is het zaak om er verstandig mee om te gaan. Hun inbreng is erg belangrijk, want vaak kennen ze het terrein waarop ze actief zijn erg goed. Ze kunnen ook strategisch van pas komen : soms zijn ze nuttig en zelfs noodzakelijk om een bepaald programmapunt waar je voor staat ook mee uitgevoerd te krijgen. Je kan via lobbygroepen een achterban opbouwen. Soms is het zelfs aangewezen er eentje uit de grond te stampen, maar daar moet je voorzichtig mee zijn : je riskeert er heel wat geloofwaardigheid mee, en bovendien zou je de groep later wel eens terug ín de grond moeten stampen – wat niet noodzakelijk gemakkelijk gaat.

Anderzijds is het erg belangrijk om hen goed in te schatten : misschien staat er tegenover de goed georganiseerde lobbygroep wel een zeer grote maar niet echt gestructureerde groep mensen met een andere mening. Of verkijkt de groep zich op de belangen waarvoor ze opkomen. Allerlei toezeggingen en beloftes aan de lobbygroep kunnen je dan in een stevig moeras helpen : door ze waar te maken jaag je veel mensen tegen je in het harnas, door ze te negeren creëer je een terecht boze en gestructureerde tegenstander.

Naar lobbygroepen, welke vorm ze ook hebben, moet je luisteren. Je moet rekening houden met hun mening, er goed over nadenken en er open mee communiceren. Maar uiteindelijk moet je in de politiek zelf de keuzes maken, op basis van het programma waarmee je naar de verkiezingen bent gegaan en in een poging om goed in te schatten welke factoren er spelen die niet vanuit de lobbygroep zijn aangebracht. Dat is de enige goede manier om er uiteindelijk mee om te gaan, ook als je ze daarvoor tegen de haren moet instrijken. Als je hen niets hebt beloofd, hoeft dat een goede werkrelatie niet eens in de weg te staan.

Lood in de schoenen

Lood in de schoenen

Na de informatieronde van Didier Reynders, noodzakelijk maar veel te lang, is het nu de beurt aan Jean-Luc Dehaene om als “onderhandelaar” het pad te bereiden voor een nieuwe regering. Dehaene is de op één na beste eerste minister van de voorbije 20 jaar en dus daardoor alleen al een goede keuze voor de taak. Hij heeft twee grote opdrachten : de weg naar een staatshervoming uittekenen en Joëlle Milquet zover krijgen dat ze die weg ook mee inslaat. Al kan ik me uiteindelijk niet voorstellen dat de voorzitster van een partij met tien kamerzetels uiteindelijk niet zou bezwijken voor het vice-premierschap en de historische kans om haar cdH terug als beleidspartij op de kaart te zetten. Maar de prijs daarvoor wordt een staatshervorming die nét voldoende is om door CD&V/N-VA te worden geslikt. Dehaene zal daartoe wellicht veel ingrediënten moeten samenbrengen, in wat een smakelijke hutsepot of een vieze brij kan worden. Of -waarschijnlijker- iets dat het midden houdt daartoe. Met “Brussel-Halle-Vilvoorde” wellicht als een soort voorgerecht.

De proefballonnetjes langs Franstalige kant om de groene partijen mee aan boord te brengen lijken me vooral een tacktisch spelletje : van de MR die in 2009 graag uitzicht zou hebben op een meerderheid in het Waals Parlement zonder de PS, desnoods met alle anderen. En van cdH dat de eigen linkse flank wil afdekken en ook al heeft uitgerekend dat de N-VA veel minder zwaar zou wegen in een coalitie waarin ook Groen! en Ecolo zitten. Het is alleen voor tijdelijk gebruik bestemd.

Ik hoop ondertussen dat Dehaene de handen vol zal hebben aan het communautaire luik en zich niet al te veel op het sociaal-economische domein stort. Daar heeft de loodgieter volgens mij al te vaak buizen gelast die al snel gingen lekken en die nu nog maken dat we met chronische wateroverlast in de nationale kelder kampen. Dat hij tegen 21 juli klaar wil zijn, is op dat vlak misschien een geruststelling. Bovendien : hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat de PS terug in beeld zal komen. Waarmee Vlaanderen een historische vergissing zou maken.