Archief van
Maand: maart 2007

Wegcijferen

Wegcijferen

Het moet ongeveer een jaar of tien geleden zijn dat ik voor het eerst aan het rekenen sloeg met de gemeentebegoting en het bijhorende financiële meerjarenplan. De eerste “Aha-Erlebnis” kwam er toen ik ontdekte dat het meerjarenplan niet zo moeilijk om te begrijpen is, nochtans voor wie er oppervlakkig naar kijkt : het gaat in essentie om één Excel-rekenblad. Waarna al snel bleek dat de enkelen in de politiek die er daadwerkelijk naar kijken dat veelal inderdaad ook zo oppervlakkig doen. Zodat het toen niet zo moeilijk bleek om met enkele cijfers een belastingvermindering te verantwoorden.

Met de jaren heb ik erin bijgeleerd, en heb ik ook geprobeerd wat dieper te graven. Een grondige blik op de begroting werpen en de nodige berekeningen uitvoeren kost al snel één tot twee dagen. Gelukkig vind ik dat wel boeiend, dit jaar nog meer dan anders omdat ik wist dat ik zelf het verhaal in de gemeenteraad mocht brengen en omdat ik ook zelf de nodige informatieve vragen kon stellen. Niet dat de samenwerking met Dirk de voorbije jaren niet goed zou zijn geweest, integendeel : wellicht heeft hij ons verhaal zelfs nét iets preciezer en “to the point” kunnen brengen dan ik. Maar toch “wat we zelf doen, vinden we net iets plezanter” (het zou het motto voor een nieuwe staatshervorming kunnen zijn).

Gisteren heb ik dus het woord gevoerd bij de begrotingsbespreking. Die mocht zo weliswaar niet heten : in het najaar mocht de vorige gemeenteraad van de (nieuwe) meerderheid niet over de begroting discussiëren, want toen was het een politiek neutraal werkdocument. Nu mocht er alleen over de (kleine) wijzigingen worden gediscussieerd (eventjes toch), want het was geen volledig nieuwe begroting. Vorig jaar kreeg Dirk het verwijt over de belastingen te hebben gesproken, gisteren kreeg ik hetzelfde verwijt. Wanneer het financiële beleid voor 2007 dan wel besproken had moeten worden, is me een beetje een raadsel.

Ik heb geprobeerd aan te tonen dat een belastingverlaging perfect mogelijk is. Dat klinkt altijd gemakkelijk uit een oppositiemond, maar zo eenvoudig wilden we er ons niet van afmaken en dus hebben we ons voorstel met de nodige cijfers onderbouwd en in de vorm van amendementen op de begrotings(wijziging) en het meerjarenplan gegoten. Die ik bij de start van de raad aan de voorzitter en de fractieleiders heb bezorgd. Wat me het verwijt opleverde dat ik dat vroeger had moeten doen. Ik ben nochtans niet helemaal gek geworden : in dat geval zou de meerderheid tijdens de zitting met allerlei cijfers (die we dan niet kunnen verifiëren maar er per definitie geloofwaardig uitzien) hebben teruggeslagen. Volgend jaar bezorgen we alles netjes vooraf, als we vooraf het volledige antwoord kunnen krijgen. En als wij ook beroep mogen doen op de dienst financiën voor het nodige rekenwerk. Anders behouden we het enige voordeel dat we wel hebben : het verrassingseffect. Overigens, van een schepen van financiën kunnen we toch verwachten dat hij ook de mogelijke alternatieve scenario’s heeft laten doorrekenen en dat hij de begroting dermate beheerst dat hij ook een idee heeft van de resultaten daarvan, niet ?

We zijn er overigens niet in geslaagd de meerderheid te overtuigen, wat me niet echt verbaast. Andersom hebben ze niet eens een poging gedaan om ons ongelijk aan te tonen…

Wel heeft één van onze amendementen nog tot een mooi staaltje politiek driebanden geleid. Geert en Kevin dienden een voorstel in om zonnepanelen te subsidiëren. Wat ertoe leidde dat Cis Dictus zijn voorstel over zonneboilers van enkele jaren geleden opnieuw kon bovenhalen, dat hij eerder in de meerderheidsbesprekingen blijkbaar niet erdoor had gekregen. Nu lukte dat wel, al moest hij daarvoor uiteindelijk óns amendement mee goedkeuren. Zodat de subsidie er formeel komt op voorstel van N-VA/PLE. Gelukkig is het niet belangrijk van wie het voorstel is, wel dat de Essenaar er de zon mee in haar of zijn bad kan brengen !

Tunnelvisie

Tunnelvisie

Deze morgen bleek het treintraject tussen Luchtbal en Berchem plots een heel stuk korter : de IC-trein Essen-Jambes had als eerste de “eer” om gebruik te maken van de tunnel. Tijdwinst zat er jammer genoeg nog niet in; integendeel, zowel deze morgen als vanavond zat er zelfs vertraging op mijn trein. Hopelijk wordt er snel optimaal gebruik gemaakt van de nieuwe infrastructuur om ook de reistijd en niet alleen de afstand in te korten.

Ik heb het “nieuwe” Antwerpen-Centraal dus alleen nog maar vanuit de trein op niveau -2 gezien, maar het ziet er best mooi uit – in het soort moderne architectuur met licht, glas en beton waar ik wel van houd.

Ondertussen vernam ik dat de NMBS ook een bijdrage op de rekening van Jasper Van Essen heeft gestort. Weliswaar niet als rechtstreekse compensatie voor mijn reizigersleed op de avond van de OCMW-raad over Jasper. Maar toch. En vorige week heb ik dankzij een vertraging een onhaalbare aansluiting gehaald die me 55 min. Brussel-Noord heeft bespaard. Ik ben dus vandaag een tevreden klant van de NMBS. Maar of dat ook zal blijven duren, is natuurlijk een andere vraag…

Europa 50

Europa 50

De Europese Unie vierde haar vijftigste verjaardag. Het feestje verliep enigszins in mineur, want de onzekerheid over de Europese Grondwet of het verdrag dat daarvoor in de plaats moet komen duurt voort. Wellicht is het wachten tot Gordon Brown de nieuwe Britse eerste minister is, en tot Frankrijk een nieuwe president heeft, om er een beetje beweging in te krijgen. En ook dan is het lang niet zeker.

Toch was het feest oververdiend. 50 jaar na het Verdrag van Rome staat er een organisatie die erop kan bogen voor een duurzame vrede in Europa te hebben gezorgd. De Unie zorgde bovendien voor een economische welvaart via een eengemaakte markt. De euro kwam er, en bovendien werd een unieke constructie voor internationale samenwerking opgezet die dag na dag op alle terreinen vruchten afwerpt. Maar we zijn het allemaal evident gaan vinden, veel te evident. En sommige politici hebben veel te snel de neiging om de schuld voor wat mis gaat of voor impopulaire maatregelen af te schuiven op een soort mythisch “Europa”. Zonder uit te leggen dat ze de beslissing op EU-niveau vaak mee hebben genomen. En zeker zonder de verdediging van het unieke en bij saldo uiterst succesvolle Europese project op zich te nemen.

Natuurlijk zijn er fouten en gebreken aan de Europese constructie. Het mag allemaal wat democratischer, met een sterker Parlement. Maar de ministers die nu de beslissingen nemen kunnen perfect ondervraagd worden door hun eigen nationale parlementen. Dat gebeurt systematisch in Denemarken, bijvoorbeeld, waar geen minister naar een Europese vergadering gaat zonder parlementair mandaat. In onze parlementen ligt er echter niemand wakker van Europa, zeer ten onrechte. Tenzij dus om er af en toe op af te geven, veelal in de vorm van één of andere mythe. Zoals die van het “te weinig sociale” Europa. Mij lijkt méér sociaal Europa vooral te bestaan uit meer steun voor de economie van de minder rijke gebieden, maar om één of andere reden wordt dat zelden ermee bedoeld.

En natuurlijk is de Europese Commissie een onverkozen maar zeer machtig orgaan. Ik zou de voorzitter ervan graag rechtstreeks verkozen zien, met bijvoorbeeld als voorwaarde dat de kandidaten een bepaalde ervaring moeten hebben als regeringsleider. Een verkiezing tussen pakweg Schröder, Barrosso en Prodi zou de nationale partijen en de kiezers verplichten ook eens over de grenzen te kijken. Maar de kracht van de Commissie nu schuilt in essentie niet in het feit dat ze niet verkozen is, wel in het zeer sterke (maar overigens vrij kleine) en naar mijn aanvoelen uiterst integere ambtenarenkorps waarop ze kan rekenen. Dat haar dat verweten wordt (met termen als “eurocraten”) zegt meer over de zwakte van haar tegenstanders. Het vertelt overigens ook een waarheid over ambtenaren die velen niet graag horen : hoe beter betaald ze zijn, hoe sterker ze (gemiddeld) presteren…

Licht gezien

Licht gezien

Een weekend met (weeral) veel politieke activiteit. Dinsdag bespreekt de raad een begrotingswijziging, maar omdat het de eerste is van de nieuwe meerderheid gaat het eigenlijk over een nieuwe begroting. En dat brengt natuurlijk wat cijferwerk mee om er gefundeerd op te kunnen ingaan.

Over centen gesproken : vrijdagavond mochten de “goede doelen” die gesteund werden door het burgemeestersfeest hun cheque ontvangen. Gaston was zo vriendelijk om alle raadsleden op de uitreiking uit te nodigen, en (slechts) één oppositielid maakte daarvan ook gebruik (niets beters te doen wellicht). Zodat ik er eigenlijk net iets meer dan de helft van alle kiezers vertegenwoordigde… Volgens Gaston draait het feest immers niet rond hem, maar ging het in de eerste plaats om de organisaties die gesteund worden : daar doet het organiserend comité het voor. Lovenswaardig (waarvoor mijn felicitaties), al vraag ik me toch af of hetzelfde comité even hard zou gewerkt hebben als pakweg “Willy in ’t licht” dit jaar het motto van het feest zou zijn geweest…

De opbrengst ging naar fluovestjes voor de Essense scholen, naar de spelotheek van de KAV-kinderopvang en naar twee projecten in Afrika : één in Kameroen en één in Ghana. Dat laatste onder impuls van Frans Schrauwen, die reageerde met een zowaar kort, krachtig en doorleefd dankwoordje. Zijn inzet voor (Essen en) de wereld heb ik altijd bewonderd, en eigenlijk hadden het project en Frans dit jaar de volledige opbrengst verdiend wat mij betreft.

Tussen de politiek door heb ik ook werk gemaakt van de website voor Essens nieuwste sportvereniging : de voorlopig nog enigszins naamloze rugbyclub. Om de link met het voorgaande te maken : ook in een andere Afrikaanse partner van onze gemeente, het Zuid-Afrikaanse Witzenberg, wordt er ongetwijfeld rugby gespeeld. Misschien een aanknopingspunt om ooit een sportief luik te breien aan de huidige bestuurlijke samenwerking ?

Si j’étais président de la République

Si j’étais président de la République

De Franse presidentsverkiezingen op 22 april (eerste ronde) worden een race met drie : de socialiste Ségolène Royal en de rechtse Nicolas Sarkozy moeten sinds enkele weken de centristische Francçois Bayrou (UDF) naast zich dulden. In een aantal peilingen is hij Royal al voorbijgegaan. Bovendien wijst alles erop dat Bayrou als hij de tweede ronde haalt erg veel kans maakt om die te winnen : tegenover Sarkozy met de linkse stemmen, tegenover Royal met de rechtse. Een opmerkelijke evolutie in het sterk op de links-rechts-tegenstelling georiënteerde Franse politieke landschap. Een Franse collega in EMCO voorspelde een klein jaar geleden “tussen de soep en de patatten” dat Bayrou president zou worden. Ik wist toen niet wie dat was, en in de peilingen scoorde hij ergens rond de 4 à 5%…

Ik zou het zelf moeilijk vinden om een keuze te maken. Instinctief ligt Sarkozy me niet : een erg autoritaire stijl, af en toe flirtend met populistische of zelfs extreem-rechtse standpunten. Royal vind ik dan weer behoorlijk verfrissend : een vlotte stijl die niet te veel gelijkenissen oproept met de klassieke partijbonzen van de Franse PS. Een vrouwelijke president zou natuurlijk een goede zaak zijn. En Bayrou is behoorlijk kleurloos.

Gemakkelijke keuze, ware het niet dat Frankrijk absoluut sociaal-economische hervormingen nodig heeft (en bovendien, als het regent in Parijs…). De enige kandidaat die daartoe bereid lijkt is Sarkozy. Royal leek bij het begin van de campagne een meer Blairistische koers te kiezen, maar keerde uiteindelijk terug naar het klassieke zeer conservatief-linkse PS-discours – het weze in een aantrekkelijke verpakking. Een beetje hervormen is niet hervormen, zodat Bayrou vanuit dit perspectief niet in aanmerking komt. Dan toch Sarkozy ? Qua “waarden en normen” heb ik er bijzonder weinig affiniteit mee, maar…

Ik ben geen Fransman, de keuze blijft me dus gelukkig bespaard ! En dat Chirac weg is, zal ik alvast geen moment betreuren.

Saint Patrick’s day in mineur

Saint Patrick’s day in mineur

De Six Nations zijn een echte thriller geworden, waarbij twee late tries beslissend werden. Ierland liet Italië op het einde van de wedstrijd terugkomen” tot 51-24. Frankrijk zou de winnaar worden indien ze in de kort daarna te spelen wedstrijd met een verschil van 24 punten of meer Schotland versloegen. Op het einde van de officiële speeltijd was de stand in het Stade de France 39-19, maar in het rugby wordt het spel niet stopgezet zolang het niet stilligt. Elvis Vermeulen (er speelt ook een Heymans in de Franse ploeg, of het familie is van de Essense Open VLD-fractieleider weet ik niet) raakte over de Schotse doellijn, maar of hij de bal op de grond had gedrukt was ook voor de scheidsrechter niet zo duidelijk. Die riep de hulp in van de (Ierse !) videoreferee, en de try werd toegekend (en vervolgens ook geconverteerd). 46-13.

Frankrijk winnaar, tenzij Engeland vervolgens met 57 punten verschil Wales zou verslaan. Maar voor de Welshmen is er één wedstrijd die te allen prijze niet verloren mag worden : die tegen Engeland. Onder impuls van fly-half James Hook hield Wales met 27-18 de overwinning in Cardiff. Zodat de Franse overwinning niet meer werd bedreigd, al verdiende Ierland de titel wellicht meer. Italië beëindigt het toernooi vóór Wales en Schotland, en dat is een historisch resultaat voor de Italiaanse vijftien.

Maar geen van de “six” gaf echt de indruk klaar te staan om in het najaar de landen van het zuidelijk halfrond -met Nieuw-Zeeland voorop- te verslaan. Al blijft de bal natuurlijk… ovaal.

Knoeiboel

Knoeiboel

Ik lees in het verslag van het schepencollege van 7 maart dat de Essense VVV beslist heeft niet langer verantwoordelijk te willen zijn voor de uitbating van het Paviljoen. CD&V heeft zich jááren ingespannen om de uitbating van het Paviljoen weg te halen bij de vzw Jeugdwerking en over te brengen naar de VVV. Ze hebben daarvoor de ene drogreden aan de andere procedurefout geregen om toch maar hun zin te krijgen. Het enige “argument” dat gehanteerd werd, ging erover dat het Paviljoen toerisme is dat bij de VVV thuishoort en geen jeugdwerk. Nadat de VVV iets meer dan twee maanden het Paviljoen uitbaatte, komt het nu tot de conclusie dat het toch niets voor hen is.

Ik heb altijd beweerd dat er géén goede redenen waren voor de overdracht, buiten het feit dat de meerderheid de discussie over het Paviljoen wilde beëindigen door de oppositie buiten het beheer ervan te houden. Mijn gelijk van vele jaren is hiermee bewezen, maar ik ben er niet blij mee. Er is al te veel zinloze energie aan verspeeld.

Het geklungel in de overdrachtsprocedures, die nog niet zijn afgerond en nu alweer achterhaald zijn, vind ik nog steeds onbegrijpelijk : hoe kan het dat het OCMW er wél in slaagde om probleemloos een veel complexere operatie als de overdracht van de Polikliniek feilloos en op korte tijd door te voeren ? Toch had CD&V er blijkbaar véél voor over om het Paviljoen bij de VVV te dumpen, want de relaties met zowel de Jeugdraad, de VVV, de oppositie als de provincie hebben eronder geleden, en het eigen personeel werd en wordt ermee in een onzekere situatie geplaatst. Allemaal voor niets dus.

Mijn besluit : als “goed bestuur” de maatstaf is, werd hier zéér ver onder de lat door gegaan !

Shoulder to shoulder ?

Shoulder to shoulder ?

Ik heb nog niets over de Noord-Ierse verkiezingen geschreven. Nochtans een thema dat me erg boeit, dus moet ik die achterstand even inhalen. Nu, eigenlijk was de stembusgang een wat overbodige tussenstap : de overwinning van Sinn Féin langs katholieke kant en van de DUP langs protestantse zijde stond in de sterren geschreven. Interessant werd het pas nadat de stemmen geteld waren. Wat wegens het systeem van enkelvoudige overdraagbare stemmen nogal wat tijd in beslag nam (overigens een interessant stelsel dat volgens mij ook bij ons meer gebruikt zou moeten worden; bij computerstemmingen is het telwerk uiteraard geen probleem).

De grote vraag is of de DUP eindelijk de sprong zal wagen en met de grote tegenstander in zee zal gaan. De argumenten om dat niet te doen zijn op, maar in de politiek zijn er niet altijd argumenten nodig : de instinctieve afkeer van Sinn Féin die ondermeer uit de lichaamstaal van DUP-leider Paisley blijkt ligt in balans met het uitzicht op de ministerposten. Volgens mij gaat het deze keer nochtans wel lukken : de schade van het niet-regeren en het zich verstoppen in een zelfgekozen cordon sanitaire zou immers groter zijn dan de schade van het regeren met de (voormalige ?) erfvijand.

Waar beide partijen elkaar wél in terugvinden, is dat ze rekenen op een groot “peace dividend” van de Britse regering : een massale investering (opvallend toch dat de Ierse nationalisten geen probleem hebben met het Britse Pond !). Het doet me een beetje denken aan het Belgische sociaal overleg : de standpunten zijn in het begin altijd onverzoenbaar, en op het einde betaalt de regering altijd de rekening…

Neuslengte

Neuslengte

De OCMW-raad besliste gisteren, op voorstel van N-VA/PLE, om Thomas Dekkers in het Vast Bureau te vervangen door Suzanne Kerstens. Dat zou een “interne keuken”-verhaal van ons kartel zijn, als de aanleiding niet de weigering zou zijn van de meerderheidspartijen om (nog maar te overwegen om) met dat Vast Bureau buiten de kantooruren te vergaderen. We hebben even overwogen om via de toezichtsoverheid (minister/gouverneur) de strijd aan te gaan -we zouden dat ook gehaald hebben-, maar dat leek ons uiteindelijk niet in het belang van het OCMW, waar de instabiele meerderheid sowieso al voor problemen zorgt. Vandaar onze beslissing.

Begrijp me niet verkeerd : wie aan politiek doet moet daarvoor de nodige tijd kunnen vrijmaken. Maar er is een duidelijk verschil tussen de mandaten waarvoor een wedde wordt toegekend (burgemeester, schepen, OCMW-voorzitter) en de andere waarvoor per vergadering een zitpenning wordt uitgekeerd. In het eerste geval is het evident dat wie daartoe geroepen wordt er geen voltijdse baan bij kan nemen. Maar van gemeenteraadsleden of OCMW-raadsleden koudweg eisen dat zij overdag beschikbaar moeten zijn, leidt ertoe dat politieke mandaten voorbehouden worden aan een beperkte categorie van mensen. Het politiek verlof is daarbij een gedeeltelijk antwoord, maar voor wie een verantwoordelijke baan heeft zijn er ook daarbij in de praktijk serieuze beperkingen (zelfs in de publieke sector). En het lijkt me toch wel gezond om in politieke organen óók mensen te hebben die in hun beroepsleven enige verantwoordelijkheid dragen.

De weigering om naar avondvergaderingen voor het Vast Bureau te gaan is in hoofde van CD&V en sp.a overigens nogal kortzichtig : ook zij zouden vroeg of laat met hetzelfde probleem geconfronteerd kunnen worden.

Dat alles neemt tenslotte niet weg dat ik er het volste vertrouwen in heb dat Suzanne haar plaats heeft in het Vast Bureau en dat mandaat op een erg competente wijze gaat invullen, natuurlijk.

Kwistig

Kwistig

Je zou van mijn bijdragen van de laatste tijd hier kunnen afleiden dat ik nog weinig anders doe dan werken, treinreizen en gemeenteraadslid zijn. Dat is ook een indruk die ik af en toe heb, maar helemaal klopt ze gelukkig niet met de werkelijkheid. Gisterenavond stond het jaarlijkse etentje van het ESAK-kwisteam op het programma – een speling van het lot heeft mij inderdaad in één van de teams van de lokale atletiekclub doen belanden, ondanks de volstrekte afwezigheid van enig atletisch vermogen. We trokken dit jaar naar het Braziliaanse restaurant “Fogos” in Antwerpen, en laat ik dat maar meteen aanraden. Niet meteen de ultieme gastronomische fijnproeverservaring, maar wel een tip voor een geslaagde avond met een uitstekend prijs-kwaliteitsverhouding.

Misschien komt het ook de kwisresultaten ten goede. Hoewel… vrijdagavond hebben we het zéér sterk laten afweten op een Kalmthoutse kwis, maar we hebben ons wel goed geamuseerd. Het omgekeerde komt ook al eens voor ! Zoals in de politiek (daar ben ik er weer mee) komt enig relativeringsvermogen altijd van pas…