Voor akkoord, hier tekenen
Yves Leterme geeft toe dat hij zich heeft ingespannen om zoveel mogelijk voorakkoorden te sluiten voor coalities van zijn CD&V met sp.a en/of VLD. Iedereen weet dat het gebeurt, niemand geeft het toe. In die zin is het goed dat Leterme dat nu wel toe. Maar de praktijk op zich blijft natuurlijk behoorlijk verwerpelijk.
In Nederland (dat is dat land dat grenst aan Essen) gaat het zo : voor de verkiezingen spreken alle partijen samen een procedure af. Meestal houdt die in dat er na de verkiezingen een informateur wordt aangesteld door de grootste partij en dat er een openbare vergadering komt waar alle partijen de verkiezingsuitslag bespreken en erover debatteren welke conclusies eruit moeten worden getrokken. En welke coalitie er best kan worden gevormd. Vervolgens wordt er bepaald wie rond de tafel gaan zitten en wordt een bestuursakkoord opgesteld. Tenslotte wordt er naar geschikte wethouders (schepenen) gezocht, die in Nederland overigens ook van buiten de gemeenteraad mogen komen.
Ik heb nog nooit een voorakkoord van dichtbij gezien. Principieel ben ik ertegen, dus één met mijn handtekening hoop ik ook nooit te zien opduiken. Maar de anderen mogen me altijd een kopietje sturen, zodat ik zoiets van dichtbij kan zien. Ik neem aan dat er vooral afspraken over de verdeling van postjes in worden gemaakt, en weinig over het beleid. Of zijn er écht partijen die tijdens de campagne een meningsverschil uitdragen in hun folders, maar stiekem al een compromis op papier hebben staan ? Dat lijkt me nog erger dan het voorakkoord op zich.
Alles wijst erop dat CD&V en VLD in Essen met elkaar verder willen gaan. Als ze dat op papier hebben staan, wil ik dat als burger, kiezer en kandidaat ook graag weten. “Open en eerlijk” was ooit een VU-verkiezingsslogan. Ik geloof er nog altijd in. Een beetje naïef zijn mag soms, vind ik !