Archief van
Maand: mei 2006

The case Keesje

The case Keesje

De collega’s van Groen! reikten gisteren hun tweejaarlijkse prijs “Keesje Mohammed” uit. “Met deze tweejaarlijkse multi-culturele onderscheiding wil Groen! Essen een lokaal initiatief waarderen dat zich engageert in een problematiek die de gemeentegrenzen overschrijdt.” – zoals ze het zelf formuleren.

Je kan veel over Groen! zeggen, maar hun recepties en feestjes zijn altijd erg gezellig. Al één reden om naar de uitreiking te gaan. Maar bovendien verdienen de prijswinnaars van deze uitgave, de vrijwilligers van de Essense Wereldwinkel, hun “Keesje” dubbel en dik. De Winkel bestaat al vele jaren en blijft op een heel praktische en concrete manier bijdragen aan een betere wereld. Natuurlijk is vooral de symbolische uitstraling belangrijk. Natuurlijk is een eerlijke wereldhandel (dat is in de meeste gevallen een vrije wereldhandel !) iets dat uiteindelijk via politieke weg, langs de WTO, tot stand moet komen. Maar de duurzame, eerlijke (en lekkere) kwaliteitsproducten van de Wereldwinkel zijn een onvervangbaar instrument om een duw in die richting te geven. Dus wens ik Oxfam en de Essense werking nog veel jaren toe.

Overigens : als er iemand Keesje Mohammed verdient, voor zijn hele oeuvre, is het burgemeester Schrauwen. Je kan van hem zeggen wat je wil (en dat zal ik niet laten)en veel andere prijzen zijn er wellicht niet aan verloren gegaan, maar als “ambassadeur” van de gemeente is hij moeilijk te overtreffen. Dus vrienden van Groen! : denk volgende keer aan hem. Bij wijze van afscheidsgeschenk, als het even kan. Maar tóch verdiend.

Brothers in arms

Brothers in arms

Politiek is een spel waarin soms vreemde zaken te zien zijn. In Noord-Ierland bood het katholieke Sinn Fein eergisteren de post van eerste minister (First Minister) aan de grote concurrenten van de protestantse DUP aan. Zo ongeveer alsof Dedecker zou voorstellen om Di Rupo premier te maken. En wat deed DUP-leider Ian Paisley : hij weigerde categoriek. Het is natuurlijk nog net wat ingewikkelder dan dat, want het aanvaarden van de post zou meteen maken dat de DUP een regering zou moeten vormen waarvan ook Sinn Fein deel uitmaakt. Dat willen ze vooralsnog niet. Sinn Fein heeft immers banden met het IRA en de DUP wil eerst zien of het inleveren van de wapens van die organisatie wel grondig gebeurd is en of ze het menen met het afzweren van geweld, ook in eigen rangen.

Daar situeert zich immers de grootste uitdaging voor Noord-Ierland : de normale “civiele” maatschappij heeft er gedurende jaren plaats moeten maken voor een soort zelfregulering door de para-militaire organisaties in beide kampen. Waarbij “kneekapping” (het verbrijzelen van de knieschijf, eventueel met behulp van een kogel) een veelgebruikte straf was. Aanvaarden dat de politie voortaan de criminaliteit aanpakt en dat het gerecht de straffen uitspreekt, betekent dat er vertrouwen moet zijn in de goede werking van een rechtvaardig staatsapparaat. Dat lijkt voor ons soms heel vanzelfsprekend, maar Noord-Ierland toont dus aan dat het dat niet is. Dat is niet ver weg in Afrika of Azië, maar vlakbij.

Wie wil weten waartoe oproepen om het recht in eigen handen te nemen zoal kunnen leiden, kan het altijd eens in Belfast gaan vragen (als er al iemand over wil spreken). Misschien kan het VB eens een studiereisje daarnaartoe ondernemen ?

Om terug te keren naar het Noord-Ierse politieke spelletje : de DUP kan het eigenlijk gewoon niet aan de achterban verkopen van met Sinn Fein te regeren. Maar dat kunnen ze niet openlijk zeggen, anders laten de Britten hen vallen. En die hebben ze wel nodig. Dus verschuilen ze zich achhter het dossiers van de wapens, en proberen ze het zoveel mogelijk te rekken. Door altijd te zeggen dat de stappen van het IRA onvoldoende zijn, schuiven ze de hete aardappel voor zich uit. Dat kan een tijdje werken, maar ze houden dat volgens mij hoogstens nog enkele maanden uit. Geen jaren meer.

This is London calling

This is London calling

Het voorbije weekend zat ik in Londen. Voor een keer voor mijn werk, maar echt als toerist. Of zelfs als “reisleider” voor mijn ouders, die een gids/tolk wel nuttig vonden. Wat maakt dat ik nog eens alle toeristische “musts” heb aangedaan, van de kroonjuwelen tot Madame Tussaud’s. Zeker dat laatste zou ik wellicht nooit op eigen initiatief hebben bezocht, maar ik moet toegeven dat het eigenlijk toch de moeite is. Mits je enig gevoel voor kitsch en glamour hebt (of voor een keer kan doen alsof), weliswaar.

Wat aan Londen heel snel opvalt is hoe multicultureel de stad is. Zoveel verschillende etnische groepen, nationaliteiten, religies… En hoe vlot dat verloopt. Daarvoor zijn ongetwijfeld heel verschillende redenen : het gaat om verschillende migratiegolven, vaak van mensen die al min of meer vertrouwd waren met het Engels, in een stad die gedurende enkele decennia ook echt het centrum van de wereld is geweest. Er zijn ook veel mensen bij uit landen met een sterke ondernemerscultuur. Het Britse sociale stelsel maakt bovendien dat je wel een stuk eigen verantwoordelijkheid móet nemen.

Ongetwijfeld spelen er nog allerlei andere factoren een rol. En Londen is ook een moderne, hippe stad. Cool Britannia. Toch is dat multiculturele en hedendaagse Londen 100% Brits en een beetje Victoriaans gebleven. Misschien wel net omdat het zich zo open heeft opgesteld. Wellicht ook omdat het duidelijk heeft kunnen maken wat essentieel is, en wat bijkomstig. Het is moeilijk om bij die vaststelling dezer dagen niet aan Antwerpen te denken.

Speelplaats

Speelplaats

Sinds we tegelijk aan dezelfde studie begonnen, kruist mijn pad dat van Dieter Berebrouckx vanuit soms onverwachte richtingen. Er speelt altijd wel één of meer tegenstellingen tussen ons -van een verschillend jeugdbewegingsuniform tot een plaats op een verschillende verkiezingslijst- maar we zijn het maar over heel weinig zaken niet eens. Zodat we al eens (al dan niet zichtbaar) samen dingen in beweging hebben gezet.

Vandaag is Dieter de Essense OCMW-ontvanger. Hij schreef onlangs een lezersbrief naar een de krant, maar die had blijkbaar andere prioriteiten. Vandaar dat ik hem hier publiceer. Ook al omdat ik, zoals gebruikelijk, vind dat hij gelijk heeft. Niet toevallig is één van de karren waar we samen aan getrokken hebben de Essense speelpleinwerking…

Nog maar pas stellen zeven “wijzen” de waarden van onze “Vlaamse Maatschappij” tentoon of we willen diezelfde waarden al schenden. Geen dagen nadien, neen, dezelfde dag nog. Eén van die geroemde waarden van onze leefwereld was respect, aldus de wijzen. Dit betekent volgens mij dat men respect betoont voor elk ander (op zijn minst) menselijk leven. Een mens die volledig recht gegeven wordt om zich te ontplooien, en dit van kinds af.

Waar zijn we dan in godsnaam mee bezig wanneer we naar rechtbanken stappen om kinderen te verbieden om buiten te spelen. Zelfs in de dierenwereld is spel essentieel om zich te kunnen ontwikkelen tot een volwassen dier (denken we bijvoorbeeld maar aan het jachtinstinct). Ook in de dierenwereld loopt dit spel niet altijd over een leien dakje. Maar we gaan toch geen robots maken van onze kinderen door hen het recht op spelen te ontnemen. Lauwe zette de toon, dus er zouden wel andere burgers zonder respect volgen. Nu is het de beurt aan Oppem, morgen een andere gemeente. We verbieden het spel niet, we verbieden kinderen om groot te worden,om mee te kunnen draaien in een soms stompzinnige volwassenenwereld.

Als we de schaarse ruimte al ontzeggen aan de kinderen en jongeren, waar kunnen ze dan nog terecht? Ja, voor TV of voor de PC. Of we hier dan alle opvoedingsheil van kunnen verwachten, is een vraag die ik maar amper durf te stellen.

Op zondag vragen we allemaal om minder geweld, we vragen de overheid om actie te ondernemen tegen jeugdcriminaliteit. Is dit niet eerder aan symptoombestrijding doen, zonder aan de fundamenten te willen werken? Laat een kind een kind zijn, geeft het ruimte om het spel het echte leven te ontdekken, geeft het de ruimte om in groep te leren functioneren. Ruim de ruimte niet op ten voordele van respectloze medeburgers.

Als we echt en waarachtig aan een aangename gemeenschap willen werken, laten we dan beginnen met onze eigen leefwereld, met een speelruimte voor onze dierbaarsten …

Dieter Berebrouckx
Heikantlaan 13
2910 Essen
beregoet@scarlet.be
Vader en man van een gezin met drie kinderen…

Nederlaag

Nederlaag

Het asielvraagstuk, opnieuw. Een Somalische vrouw ontvlucht haar gedwongen huwelijk met een verre Canadese neef. Bij aankomst in Europa dient ze een asielaanvraag in, weliswaar in een ander land dan datgene waar ze eerst aankwam. Uit angst voor haar familie geeft ze een verkeerde naam op, verandert haar geboortejaar en stelt ze rechtstreeks uit Somalië te komen, hoewel ze lang in Kenia heeft gewoond. Ze wordt in 1992 als vluchteling erkend en verwerf later ook de nationaliteit. Had ze destijds erkend mogen worden ? Dat je van naam verandert, lijkt me nogal normaal in dit soort situatie. Dat je je verhaal verdraait, lijkt me wat minder aannemelijk. Misschien had ze destijds geen asiel mogen krijgen. Maar ze krijgt het toch.

De betrokken dame integreert zich erg goed in de maatschappij. Ze leert de taal vlekkeloos spreken en schrijven, studeert aan de universiteit, vindt een baan en vertelt haar hele verhaal in 2002 in een tv-uitzending. Vervolgens wordt ze bovendien tot parlementslid verkozen. In 2006 struikelt een minister, een partijgenote, plots over het feit dat ze een valse naam heeft opgegeven, 14 jaar geleden. Ze ontneemt haar de nationaliteit en dus uiteraard ook haar parlementszetel.

Dit overkwam deze week Ayaan Hirsi Ali, het omstreden maar briljante (ex-?)Nederlandse kamerlid voor de VVD. Een beetje Jean-Marie Dedecker, maar dan zwart én met 10 keer meer inhoud. Wie hier jaren de kans krijgt om legaal te verblijven en te integreren moet hier kunnen blijven. Dat is voor mij even evident dan stellen dat wie hier volstrekt illegaal verblijft terug weg moet. Dat je voor manifeste fraude enkele jaren langer kunt teruggaan, lijkt me ook logisch. Maar iemand na bijna 15 jaar op haar valse naam pakken (die bovendien niet eens zo vergezocht was) is buiten alle proporties. Het gaat bovendien om iemand met grote verdiensten in het bespreekbaar maken van een aantal belangrijke problemen, iemand die omwille van haar mening met de dood wordt bedreigd bovendien. Ik ben het lang niet over alles met haar eens. Haar kijk op de islam is mij veel te negatief. Maar deze politieke afrekening (binnen één partij !) met onmenselijke middelen is Nederland onwaardig. Het is een boodschap aan alle asielzoekers dat je nooit zeker kan zijn hier te mogen blijven, hoe lang je hier ook (legaal !) bent en hoe goed je je ook integreert (Wat kan je nog meer doen dan Hirsi Ali ?).

Ik hoop oprecht dat de betrokken minister (Rita Verdonk) dit politiek niet overleeft.

De kerkklok horen luiden

De kerkklok horen luiden

Dat sommige mensen hun land ontvluchten is jammer genoeg van alle tijden. Het is ook heel normaal : uit een land zonder toekomst voor jezelf of je kinderen probeer je nu eenmaal weg te geraken. Als ik in Afghanistan, Irak, Tibet, Tsjetsjenië… woonde, zou ik het ook wel weten. Dus moet er een asielsysteem bestaan. Een dergelijk systeem kan nu eenmaal niet zonder regels. Omdat je niet iedereen kan binnenlaten, anders komt je samenleving onder een onhoudbare druk te staan. Die regels mogen voor mij ruimer worden dan ze vandaag zijn, maar je zal altijd sommige mensen moeten weigeren. Dat is heel hard, maar het kan echt niet anders. Het wordt onmenselijk als je mensen na jaren nog terugstuurt. Een procedure die te lang duurt, kan voor mij niet anders dan tot een verblijfsrecht leiden. Maar ook met een optimale procedure heb je altijd één of andere vorm van uitzettingsbeleid nodig. Wie er dan voor kiest hier bewust volstrekt illegaal te verblijven, komt wat mij betreft niet voor één of andere vorm van regularisatie in aanmerking.

Ik sta achter de doelstellingen van het kerkasiel in zoverre dat het de bedoeling is om mensen van wie de procedure te lang duurt een verblijfsrecht te geven. Als het ook de bedoeling is om mensen die al lang uitgeprocedeerd zijn (na een korte procedure) toch nog hier te houden, dan pas ik. Wat niet wegneemt dat ik absoluut het recht erken van de kerken (of de Kerk met een hoofdletter) om actie te voeren. Hoe ongelooflijk hypocriet zijn degenen die nu zeggen dat het kerkasiel niet kan maar wel staan te juichen als dezelfde Kerk zich tegen het homohuwelijk uitspreekt. De Kerk mag, neen moet, standpunten innemen. Daar mag je het dan mee eens zijn, of niet. Eigenlijk vind ik de bisschoppen wel moedig in dit verhaal. Al laten ze zich gedeeltelijk voor een volgens mij verkeerde kar spannen.

Tenslotte nog dit : hongerstaking is wat mij betreft een immoreel actiemiddel om een verblijfsrecht af te dwingen.

Van Brugge naar Antwerpen

Van Brugge naar Antwerpen

De lente is nu echt wel begonnen, maar de winter werpt een lange schaduw. Na het racistische geweld in Brugge werden gisteren in Antwerpen, midden in de stad, mensen doodgeschoten omwille van hun huidskleur. Een kleuter kreeg de kogel omdat haar oppas zwart was. Wat is er met Vlaanderen aan de hand, dat dit kan gebeuren ? Natuurlijk gaat het om individuele, geïsoleerde, gevallen. Maar die zijn alleen mogelijk dankzij een bepaald klimaat, dat ondermeer door het VB werd gecreëerd. Als extreem-rechts hetzelfde fatsoen zou hebben als de allochtone en de Poolse gemeenschap na de moord op Joe Van Holsbeeck, dan organiseert het nu zondag een herdenking van de slachtoffers van deze terroristische aanslagen.

Dit is onze samenleving, dit zijn onze daders, dit zijn onze slachtoffers. Het is dus onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit niet meer kan gebeuren. Een absoluut verbod op de handel in en het bezit van wapens lijkt me daarbij een noodzakelijke, maar geen voldoende stap. Het komt er vooral op aan om mensen te laten begrijpen dat we er alleen uitgeraken door mét elkaar te leven.

Onlangs werden een aantal “waarden” voorgesteld als basis voor de inburgeringscursus, vertrekkend van vrijheid, gelijkheid, solidariteit, respect en burgerschap. Het lijkt me een goed begin. Laten we de cursus ook maar in het secundair onderwijs aanbieden !

Het Kerkeneind ligt aan de grens

Het Kerkeneind ligt aan de grens

Gisteren vergaderde de OCMW-Raad. Over zin en onzin van het beoordelen van individuele dossiers door politiek verkozenen heb ik hier elders mijn mening neergeschreven. In elk geval is een goede beslissing -wie ze ook moet nemen- afhankelijk van een grondig, onpartijdig en begripvol sociaal en financieel onderzoek. Om dergelijke beslissingen te kunnen nemen zijn in de eerste plaats bekwame maatschappelijke assistenten nodig. OCMW Essen heeft het geluk om op dat vlak over een schitterend kader te kunnen beschikken. Ik heb in elk geval veel respect voor de inzet en het engagement waarmee zij hun werk doen. Het maakt het voor ons als raadsleden mogelijk om goede beslissingen te nemen.

Een OCMW zonder voorzitter, Vast Bureau of Raad is op zich perfect mogelijk, één zonder maatschappelijk assistenten niet ! Al wie in het OCMW een politiek mandaat opneemt, knoopt dat best in de oren. Alleen op die basis kan je het mandaat immers zinvol invullen. Zeker vanuit de oppositie : het debat moet gaan over politieke keuzes – in individuele of organisatorische dossiers. Die zijn voor ons, en ik ben in de voorbije jaren vaak de eerste geweest om te reageren wanneer het personeel die in onze plaats wilde nemen (wat niet wil zeggen dat hun mening niet belangrijk is, natuurlijk). De begeleiding van het cliënteel en het voorbereiden van dossiers (individuele of andere) is dan weer hun taak, wat ook weer niet wil zeggen dat je een bepaalde problematiek niet kan signaleren.

Maar een duidelijke grens is de enige manier om te vermijden dat de meerderheid zich zou gaan verschuilen achter “het personeel” en dat de oppositie zich tégen het personeel zou keren. Dan is het einde zoek en zijn er alleen nog verliezers. In de eerste plaats het cliënteel.

De bal is rond

De bal is rond

De VRT zoekt nog steeds naar het mooiste Nederlandstalige lied en mocht mij nog eens tot de kijkers rekenen. Dat werd al bij al een verbazende ervaring. In tegenstelling tot de eerste aflevering werden de zes nummers stuk voor stuk meesterlijk gebracht. De uiteindelijke winnaar, Paul Michiels met “De roos” van Ann Christy zette inderdaad een prachtprestatie neer. Maar persoonlijk werd ik vooral gecharmeerd door Isabelle A’s versie van “Lieve kleine piranha” (Gorki). En al helemaal door Sergio’s “Zij gelooft in mij” (André Hazes). Ik heb in beide nooit echt… geloofd. Dat maakt het natuurlijk extra leuk.

Ondertussen werd ook de voetbalcompetitie beslecht. Anderlecht behaalde de titel na een seizoen dat volgens mij eigenlijk beter niet zou zijn gespeeld. Pär Zetterberg nam afscheid met de titel, Gert Verheyen moest bij Brugge met een UEFA-ticket vrede nemen. Ooit zaten we op dezelfde school, al zat hij twee jaar hoger in het Klein Seminarie van Hoogstraten. Ik heb van hem nog een boek “Duits” gekocht. Of dat een band schept, weet ik niet. Misschien had hij het beter bijgehouden en een transfer naar Bayern München of zo versierd. Al is dat wellicht net wat hem (en Zetterberg) tot iets méér maakte dan een handelsproduct : een echte band met hun club. Waarheen met het Belgisch voetbal ? Niemand die het antwoord schijnt te weten. Dat vind ik persoonlijk niet zo erg, maar de honderdduizenden die zich wél voetbalsupporter noemen, verdienen echt wel beter. Of zullen de Vlaamse voetballers (en de bijhorende bobo’s)volgend jaar toch even verrassend uit de hoek komen als sommige Vlaamse zanger(e)s(sen) ?

Ik ben kandidaat, u ook ?

Ik ben kandidaat, u ook ?

We zijn al een tijdje op zoek naar geschikte en geëngageerde kandidaten om de gaatjes op onze lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op te vullen. Dat is geen gemakkelijke maar wel een boeiende taak. Je leert er veel mee over wat mensen bezighoudt, over hoe ze naar de (gemeente)politiek kijken. Zo leer je er ook veel over jezelf mee.

Twee dingen verbazen me ook nu weer : hoe sterk alles wat aan het Heuvelplein gebeurt voor sommigen een ver van mijn bed show is. En anderzijds hoe moeilijk mensen blijkbaar de weg vinden naar een politieke partij, ook al zijn ze eigenlijk gebéten door de maatschappij en alles wat zich erin afspeelt. Maar wie zoekt, vindt soms.