Archief van
Maand: januari 2006

Gesprokkeld

Gesprokkeld

– Duizenden betogers komen op straat voor het behoud van het speelplein in Lauwe. Er is gelukkig ook nog een niet-verzuurd Vlaanderen, dat door de actiegroep “Zwijg kleine !” werd gemobiliseerd. Oef !

– De parallel tussen Palestina en Noord-Ierland is blijkbaar niet alleen door mij opgemerkt, ook de BBC ziet gelijkenissen en verschillen.

– Op de voorpagina van De Standaard staat vandaag een artikel over de evaluatie van het werkgelegenheidsbeleid die door de FOD Werkgelegenheid werd uitgewerkt. Als mede-auteur vind ik dat natuurlijk een leuke vaststelling.

Crem-eer gered

Crem-eer gered

Pieter De Crem is niet meteen mijn favoriet politicus. Maar speechen kan hij wel. De Kamerfractieleider van CD&V was te gast op de nieuwjaarsreceptie van de Essense afdeling. Hoewel zijn verhaal wellicht opnieuw niet de door hem langverhoopte val van Verhofstadt zal veroorzaken, wist hij de nogal lichte inhoud van zijn betoog zodanig te verpakken dat een tweede carrière in Comedy Casino nog wel het overwegen waard lijkt. Hij stak in elk geval gunstig af bij het veel te droge technocratenverhaal van Ludwig Caluwé en bij de ellenlange opsomming van de gemeentelijke realisaties door Frans Schrauwen.

Frans’ toespraak had -eerlijk is eerlijk- de beste kunnen zijn die ik in jaren van hem heb gehoord, maar hij rekte die zo lang dat zijn “score” stelselmatig daalde. Met twee uitschuivers bovendien : trots aankondigen dat er een nieuwe sporthal komt… in de Heuvelhal, om vervolgens te corrigeren naar “in het sportpark” is natuurlijk vooral een verspreking. Maar over de verschillende petities die de voorbije jaren werden opgezet zeggen dat “veel mensen niet weten wat ze tekenen” is de eigen (potentiële) kiezer beledigen. Erg vreemd, want ook bij de aanwezige CD&V’ers zaten mensen die “Sportvloer NU !” mee hebben onderschreven.

Fataal

Fataal

Hamas wint met groot overwicht de Palestijnse verkiezingen. Tot verbazing van de Israël, de Verenigde Staten, Europa en van… Hamas zelf. Een stembusresultaat dat bol staat van de paradoxen. De door G.W. Bush zo gewenste democratie in het Midden-Oosten blijkt dan toch niet de beste garantie voor vrede en voor een pro-Amerikaans beleid. De Israëlische weigering om relatief kleine toegevingen te doen aan het Fatah van Arafat maakt dat het nu met veel radicalere eisen wordt geconfronteerd. En de oppositiestrategie van Hamas blijkt zo succesvol dat ze zichzelf vernietigt, want nu moet de partij tegen wil en dank gaan regeren. Om toch iets te bereiken, zal er minstens een beetje met Israël moeten worden samengewerkt. Misschien zelfs meer dan een beetje. Zodat de radicale keuze van de Palestijnen mogelijk de vrede dichterbij brengt, want er zijn geen hardliners over om langs de kant te roepen dat het allemaal “niet ver genoeg gaat”.

Het zou niet de eerste keer zijn dat vrede sluiten met mensen van de harde lijn net daarom uiteindelijk eenvoudiger blijkt dan met de “gematigden”. Dat is het verhaal van oud-generaal Yitzhak Rabin in Israël, maar ook bijvoorbeeld dat van Sinn Féin in Ierland. Al kan het in Palestina ook allemaal heel anders uitdraaien, natuurlijk.

Bedrijvigheid

Bedrijvigheid

Ik ben nu eenmaal aan een reeksje over de nieuwjaarsrecepties begonnen, dus zal ik dat maar voortzetten… Gisteren blies de Bedrijvenvereniging Essen (BVE) verzamelen. Een groep ondernemers die zich onder de koepel van VOKA hebben verenigd en die samen meer dan 1.000 mensen tewerkstellen, niet zomaar te negeren dus. Afscheidnemend voorzitter Guido Van Gool nam het woord met een vanzelfsprekend pleidooi voor overleg tussen ondernemers en (gemeente)bestuur. Hij vroeg ook, nogmaals, om een degelijk sociaal-economische beleidsplan voor de gemeente, gebaseerd op een grondige studie.

Nu laat het gemeentebestuur zich veel te veel leiden door studiebureaus allerhande, en zou het vooral op het vlak van ruimtelijke ordening en inrichting van straten en wegen beter in de eigen capaciteit investeren. Maar déze studie steun ik helemaal, om zo duidelijke keuzes te maken wat Essen wel wil zijn, en ook wat Essen niet wil zijn. Mikken we op klein- of grootschalige kleinhandel, industrie of dienstenbedrijven, toerisme of landbouw ? Zelf zie ik wel perspectief in meer aandacht voor het aantrekken van dienstenbedrijven, zoals trouwens voorzien was in de plannen die we met Groen! ontwikkelden voor de NMBS-site aan Hemelrijk.

Een belangrijke vraag is overigens hoe het Essense beleid in dat van de buurgemeenten past ? Uiteindelijk maakt het voor de Essense werkzaamheidsgraad niet echt uit of een “nieuw” bedrijf zich in Essen, Kalmthout of zelfs Roosendaal vestigt, zolang het maar werknemers vanuit onze gemeente aantrekt. Natuurlijk is het daarbij wel de bedoeling om de bedrijven die in onze gemeente aanwezig zijn, de kans te geven om uit te breiden. Maar voor de onvermijdelijk schaarse grond die nog beschikbaar is voor nieuwe bedrijvigheid, moeten duidelijke keuzes worden gemaakt. En dat wordt moeilijk met een schepen van lokale economie (VLD-er Willy Hoppenbrouwers) die in zijn eigen toespraak na een ambtsperiode van 5 jaar niet meer kon doen dan opsommen waar hij “mee bezig is”…

Om de lieve vrede

Om de lieve vrede

Ibrahim Rugova, president van Kosovo, is overleden. Een man van vrede in een regio die de voorbije 15 jaar vooral veel geweld heeft gekend. Maar waar uiteindelijk al bij al succesvol internationaal is ingegrepen. Vanuit mijn werk volg ik het werkgelegenheidsbeleid in Zuid-Oost-Europa wat mee op. Waaruit ik leer dat een aantal landen daar grote vooruitgang maken, terwijl enkele andere nog op gang moeten komen. Maar zelfs de ingewikkelde puzzel die Bosnië-Herzegovina is, wordt bijgegestuurd en gaat langzaam de goede richting uit. Alleen, en dat wordt weleens vergeten, is het perspectief op toetreding tot de Europese Unie daarbij de essentiële motor. Ook de definitieve oplossing die voor Kosovo (formeel een Servische provincie, de facto een internationaal protectoraat dat functioneert als een onafhankelijke staat) wordt gevonden, welke kant die ook uitgaat, zal alleen voor iedereen aanvaardbaar zijn mits uitzicht op EU-lidmaatschap. De EU, en een verdere uitbreiding daarvan, is een noodzakelijke voorwaarde voor (verdere) vrede in Europa. De “euroskeptici” van allerlei slag knopen het best in hun oren.

Rugova was een gedreven nationalist, die de belangen van zijn volk voor ogen hield én ze in een realistisch en pacifistisch perspectief kon plaatsen. Zeer terecht gaat Vlaanderens buitenlandminister Geert Bourgeois naar zijn begrafenis.

Gedichtendag

Gedichtendag

Troost voor Klara

De rolstaartbeer, het boomkonijn,
De wildebeest, de hermelijn,
De häagendazs, de hagedis,
De vis die onder water is,
De albatros, de möwenpick,
De koene klipgeit met zijn sik;
Het witkopschaap, de langstaartpoes,
De blindenhond, de schapendoes,
De kip, het capucijneraapje,
De boa en het zwarte schaapje,
Het cavium, het vaderpaard,
Gevlekt of effen naar hun aard,
De donderpad, de wijngaardslak,
De pinguïn in zijn kelnerspak;
De pampahaas, de dove kwartel,
Het ooilam, altijd blij en dartel,
De brilslang en de sidderaal,
De gnoe, het Gangesgaviaal,
De kinkajoe, de babiroesa,
Die zo afkerig is van soesah;
De klapperaap, de toekang males,
De nevelpanter, alles, alles,
En bovenal het rattenzwijn,
Wilde steeds bij Klaartje zijn.
’t Werd op haar kamer wel wat druk,
Maar Klara straalde van geluk.
Rudy Kousbroek

Ik liep (en liep en liep en liep)
(en sliep)
Ik liep en zocht
en ik vond (maar ik liep verder)

Ik liep (en liep en liep en liep)
(en sliep)
Ik liep en zocht
en ik verloor (maar ik liep verder)

Tot ik alleen mezelf over had

Maar dat is te weinig
om voor te leven
Jo Govaerts

Unizo of unianders ?

Unizo of unianders ?

Gisterenavond hield de Esssense Unizo-afdeling haar nieuwjaarsreceptie. Goed verzorgd, en sympathiek dat het voormalige NCMV nu ook mensen uit andere partijen dan CD&V uitnodigt. Al blijft het allemaal wel heel dubbelzinnig. Terwijl gastspreker en gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van de nationale Unizo-organisatie in een vlotte, zakelijke en korte speech de nationale beleidslijn van openheid naar alle partijen aanhoudt, mocht burgemeester Frans Schrauwen nadien in een langdradig en nietszeggend verhaal opnieuw de exclusieve banden tussen Unizo en CD&V benadrukken. Hoe zit het nu echt ?

Dit kunnen ze niet menen !

Dit kunnen ze niet menen !

De rechtbank van eerste aanleg in Kortrijk heeft in Menen een speelpleinwerking verboden. Deze ligt namelijk in een woongebied (!) en dus is het gejoel van de spelende kinderen “milieuhinder”. Ik heb het eerst vijf keer moeten lezen om het te geloven. In wat voor maatschappij zijn we aanbeland wanneer spelende kinderen milieuhinder zijn geworden ? En er ook nog een rechter wordt gevonden om dat te bevestigen. Dat is eigenlijk nog het ergste.

Hoegaarden bracht alweer enkele jaren geleden een bierviltje uit met de terechte uitspraak “Wat vroeger kattenkwaad was, heet nu jeugdcriminaliteit”. Er wordt gewoon veel strenger naar jongeren gekeken dan vroeger. Soms terecht, meestal onnodig. En dit vonnis gaat natuurlijk nog veel verder dan dat. Minister Anciaux wil kinderen terecht uit de milieuwetgeving halen. Want wat is de volgende stap ? Een spreidingsplan ?

Het doet mij wat denken aan wat er een jaar of acht geleden in de Beliestraat gebeurde. Toen er nog maar geruchten waren dat de voormalige kleuterschool mogelijk tot een jeugdcentrum zou worden omgevormd, stond de hele buurt op stelten. Er werd een petitie verspreid met teksten die, als het niet over jongeren maar allochtonen zou gegaan hebben, overduidelijk strafbaar zouden zijn geweest. We hebben de buurtbewoners toen proberen duidelijk te maken dat het gewoon de bedoeling was om hún (klein)zonen en dochters een plek te bezorgen om zich te ontspannen. Maar sommigen vonden al spuiten in hun voortuin vooraleer de kleuters goed en wel weg waren…

Sister act

Sister act

Zuster Juliana is de grootste Essenaar. In de eindspurt versloeg ze Frank Focketyn en Jan Dekkers, die samen over de streep bolden. Een onverwacht en intrigerend resultaat voor een wat overbodige verkiezing. Volgens mij kreeg de zuster heel wat “derde stemmen” van mensen die bij haar in de kleuterklas gezeten hebben. Ik hoor ook tot die groep. Bij haar begon mijn schoolcarrière die me van de zusters naar de broeders en vervolgens naar het Klein Seminarie en tenslotte naar de jezuïetenuniversiteit zouden leiden. Ik heb er geen blijvende schade aan overgehouden en ben naast enkele verkrampte toch vooral geëngageerde en boeiende religieuzen tegengekomen. Maar noch kardinaal Danneels, noch Benedictus XVI slagen erin om de human ressources van de Kerk met dezelfde kwantiteit (en dus ook kwaliteit) te blijven aanvullen. Het is dus aan anderen om deze rol nu in te vullen. Maar moge vooral het onderwijs toch ook een stuk een “roeping” blijven, ook al is het er dan één van de seculiere soort.

Comeback kid

Comeback kid

De VLD-kamerfractie kiest Fons Borginon als opvolger van Rik Daems. De laatste VU-voorzitter en de “curator” van de partij komt zo opnieuw in het politieke voetlicht te staan. Terecht. Borginon is een bedacht politicus, een diplomaat met een klare kijk die zichzelf kan relativeren of als het moet zelfs wegcijferen. De manier waarop hij het einde van de VU heeft begeleid heeft hem ongetwijfeld pijn gedaan, maar was zondermeer grote klasse.

De krantencommentaren over wijlen de Volksunie gaan allemaal in de richting van wat ik op 11/12/’05 hier schreef : de VU als kweekvijver van politiek talent. Het voelt toch aan als een (weliswaar wat wrange) revanche op de tegenstanders van toen.